reede, 13. aprill 2012

Kondenspiimaga marja-toorjuustu kook


Seda kondenspiima ja kohupiimaga magusa kreemise täidise ja hapude marjadega toorjuustukooki tegin kahe päeva jooksul kaks korda, sest esimesel päeval võtsin koogi külla kaasa ja pilti ei saanud. Kuna aga kook tuli välja selline, mille retsepti lihtsalt peab jagama:), siis pidingi selle kohe järgmisel päeval uuesti küpsetama. Mitte, et selles midagi halba oleks, sest seda muret, et mõni hea kook üle jääks v seda ära ei söödaks, niikuinii kunagi ei ole ju;-) 

Üks noormees, kes muidu kooki ei pidavat sööma, sest tal on jäänud lapsepõlvest mälestus, et koogid on kõik kuivad ja vähemagusad, sõi seda kohe mitu tükki. Aga peab ka mainima, et see kondenspiima ja marjadega kook on tõeline vastand nii kuivale kui ka vähemagusale koogile:)

Kook on täpselt selline, nagu mulle meeldib, st õhuke põhi ning palju mõnusat mahlast ja kreemist täidist, mille magususega harmoneeruvad hapud koduaia marjad. Kiire ja lihtne teha ka - nagu tegevuskäigust näha, on nii põhja kui täidise puhul ainult koostisosade kaalumise ja kokkusegamise "vaev":) Rukkijahu võid asendada kas osaliselt v täielikult nisujahuga, aga mulle endale meeldib rukkijahuga rohkem, sest nii on põhja maitse rustikaalsem ja kuidagi armsalt tahumatum. Eelistan küpsetisi valmistada rukkijahust kasvõi juba selle pärast, et erinevalt valgest rafineeritud nisujahust on rukkijahus (eriti täisterajahus, mida mina alati kasutan) igasuguseid kasulikke toitaineid ja vitamiine.

Põhi:
1 dl suhkrut
2,5 dl rukkijahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
1 suur muna
100 g võid

Täidis:
150 g kondenspiima
3 suurt muna
300 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
400 g toorjuustu
1 tl vanilje- või 0,5 tl mandliekstrakti
150-200 g punaseid sõstraid vm marju, nt musti sõstraid, kirsse, pohli v vaarikaid (otse sügavkülmast)

Põhja tegemiseks sega omavahel suhkur, sool, rukkijahu ja küpsetuspulber, näpi sisse tükkideks hakitud või, lisa muna ja sega kõik ühtlaseks taignaks. Suru taigen (vajadusel kasuta veel paar spl rukkijahu, et taigen sõrmede külge ei jääks) ettevalmistatud (st võitatud ja jahuga ülepuistatud) 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele u 2 cm kõrguselt. Hoia vormi kuni täidise valmimiseni külmas.

Täidise ained (va marjad) peaksid olema toasoojad, niiet võta need paar tundi enne külmast välja. Sega kõik täidise koostisosad (va marjad) vispliga ühtlaseks, vala vormi, puista ühtlaselt pinnale punased sõstrad ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 50-55 minutit. Lase toatemperatuuril jahtuda ja hoia enne lahti lõikamist paar tundi külmas, et täidis ilusti taheneks.


12 kommentaari:

mercredi ütles ...

See on võrratu kook. Tegin eile vaarikatega ja kõik kiitsid taevani.:)

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Mercredi!:) Väga tore kuulda, et Su sõpradel sama reaktsioon oli:D

Marju ütles ...

Silja, väga hea mõte toorjuust osaliselt torukohupiimaga asendada ja magustajaks kodenspiima panna! Tegin ja kiidan! Eriti muidugi öö külmkapis veetnud kooki!

Silja Luide ütles ...

Väga lahe, Marju, et Sulle ka meeldis!:) ja aitäh kiituse eest - alati on suurim hea meel kuulda, kui teised mu retsepte proovivad ja eriti tore veel, kui neile maitseb ka! Tõesti on hea meel selle üle!:)

Ma tegelikult päris tihti teen kooke milles on sees nii toorjuustu kui ka kohupiimapastat, sest minu arvates on nii kuidagi maitsvam (ja ma armastan kohupiima!):) Ainult toorjuustuga juustukooke on mul siin blogis ikka ülivähe - peaaegu alati on mõlemat sees:) Kui aga aus olla, siis see kook sündis algselt täitsa nö "külmkapi ringvaate" tulemusena:D

Kadri ütles ...

Väga hea kook, tegin emadepäevaks pohladega. Kindlasti läheb kordamisele, mahlane ja üldse mitte magus!

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Kadri:) Mul on väga-väga hea meel kuulda, et kook Sulle maitses!

Maiken ütles ...

Tere! Kas rukkijahu asemel ka kaerajahu võiks kasutada või ei? Kui, siis kas täielikult asendades või peab siiski ka nisujahu lisama? :)a

Silja Luide ütles ...

hommik, Maiku! ikka võid kaerajahu ka kasutada, aga mul endal ainult kaerajahu kasutamise osas kogemus puudub - olen alati kasutanud koos teiste jahudega, nt nagu nendes muffinites: http://siljafoodparis.blogspot.com/2013/06/rabarbrimuffinid-nisujahuta.html, niiet ma ei tea, kas kaerajahu üksi oleks ok v mitte. ma ise segaks kindluse mõttes ikka nisujahuga :)

Anonüümne ütles ...

Tere, Tahaks küsida, kas põhja enne koos täidisega ahju panemist natukene küpsetama ei pea? (või küpseb selle ajaga ilusasti pruuniks)
Parimat, Lagle

Silja Luide ütles ...

tere, Lagle!
mina ei ole küpsetanud, aga võid seda soovi korral vabalt teha :)
parimate soovidega,
Silja

Anonüümne ütles ...

Küsin nõu - kui teha sama kooki 26 cm läbimõõduga vormis, siis millise koefitsiendiga peaks kogused läbi korrutama?

Silja Luide ütles ...

ma 26-cm läbimõõduga vormi puhul isegi vist jätaks kogused samaks ja lühendaks vaid küpsetamisaega, sest kook on õhem. aga suuremasse vormi tehes (nt 28 cm) korrutaks läbi kolmega ja lisaks põhja ühe suure asemel kaks väikest muna ilmselt.