kolmapäev, 4. aprill 2012

Mangokattega kohupiimakook



See kook sobib ideaalselt lähenevateks pühadeks inimestele, kes pasha fännide hulka ei kuulu v lihtsalt pashat teha ei viitsi. Kuigi mulle endale pasha (nagu enamik kohupiimast valmistatud magustoite) väga meeldib, ei olegi ma ise veel otsustanud, kas pasha-tegu tuleb ka sellel aastal v piirdun seekord jõhvikasõira ja kohupiimakoogiga:)

Mangokattega kohupiimakook on kevadiselt kerge, sest ei sisalda ei toorjuustu ega vahukoort, ning ei ole liiga magus. Kuigi ma olen rasvata piimatoodete osas väga skeptiline, siis selle koogi puhul pean tunnistama, et vabalt võib kasutada ka hästi lahjat kohupiima. Ostan tavaliselt poest 5%-lise rasvasisaldusega kohupiima, aga seekord olid juhtunud külmkappi 0,5 %lised kohupiimad. Kook tuli aga lahjast kohupiimast hoolimata kreemine ja suussulav, niiet ma ei ole üldse kindel, kas ma edaspidi ikka ostan seda rasvasemat varianti v mitte (vähemalt selle koogi puhul jään kindlalt 0,5%-lise juurde):)

Põhja sees kasutasin röstitud metspähkleid, mis ideaalselt kaeraküpsiste juurde sobivad. Võid need vabalt ka ära jätta, aga kui pähkleid kasutad, siis soovitan korraga röstida ja koorida terve plaaditäie pähkleid ja hoida neid purgis, et alati, kui vaja, hea võtta oleks:) Sobivad igasugustesse küpsistesse ja kookidesse, aga nt ka pestosse lisamiseks.

Digestive küpsiste asemel võid muidugi kasutada ka muid küpsiseid, aga kui sa just Kaera Antsu kaeraküpsiseid ei vali, siis suurenda koogile põhja valmistamisel kindlasti või kogust (u 70-80 g on paras), sest enamik muid küpsiseid (nt Selga v Kalevi omad) on oluliselt vähem rasvased.

Põhi:
200 g Digestive küpsiseid
50 g röstitud sarapuupähkleid (soovi korral)
1 kuhjaga spl fariinsuhkrut vm pruuni suhkrut (nt muscovadot, demerarat)
50 g võid

Pähklid laota ahjuplaadile ja rösti neid 150 kraadi juures u 10 minutit. Eemalda koor (nt pane pähklid köögiräti sisse ja hõõru). 

Pane küpised, suhkur, pähklid ja kuubikuteks hakitud või köögikombaini ning töötle ühtlaseks. Suru saadud segu ettevalmistatud (st et põhjas paber, ääred võiga määritud) 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi ja hoia vormi täidise kokkusegamise ajal külmkapis.

Täidis:
400 g kohupiima
300 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
100 g hapukoort + 100 g hapukoort koogile pärast küpsetamist
5 spl vedelat mett, vahtra- v suhkruroosiirupit
1 tl vaniljeekstrakti v 0,5 tl mandliekstrakti (soovi korral)
4 suurt muna

Sega täidise ained ühtlaseks ja pane segu koogipõhjale. Küpseta ahjus 160 kraadi juures u 50-55 minutit. Lase koogil u veerand tundi jahtuda ja määri siis 100 g hapukoort ühtlaselt koogile, et see kuivaks ei muutuks. Enne katte valmistamist lase koogil täiesti maha jahtuda.

Kate:
450 g mangopüreed (mina kasutasin East End'i oma)
2 suurt v 4 väikest želatiinilehte

Lase želatiinilehtedel u 5 minutit külmas vees paisuda, seejärel pigista kuivaks ja kuumuta neid vähese veega potis, kuni lahustuvad. Vala mangopüree pidevalt segades sulanud želatiini hulka ja pane segu koogile. Lase kattel külmkapis paar-kolm tundi taheneda. 

9 kommentaari:

Tuuli ütles ...

Ohh, milline ahvatlus! Tõeliselt kaunid on need kihid ja East Endi mangopüree on muidugi lihtsalt parim, rääkimata kaunist päikesekollasest värvist. Seda kooki tahaks kindlasti ise ka proovida.

Silja Luide ütles ...

Väga tore, proovi kindlasti!:) see ei ole väga magus, niiet sobib ka neile, kes suuremad magusaööjad ei ole. Eelmisel nädalal sai see kook meil ühe õhtuga otsa ja sööjaid oli kolm:D
Ja see mangopüree on tõesti jube hea! Sain paar nädalat tagasi sõprade juures selle püreega tehtud mangolassit, mis maitses nagu Aasias. Mu süda oli hetkega võidetud:):):)

Anonüümne ütles ...

Suurepärane kook tundub olevat-sobival hetkel peab kindlasti proovima.
Minul on aga üks unistus, mille retsepti koos tegevuskäiguga ehk Teilt paluda tohib.Sõin Belgias Itaalia restoranis imelist fondanti,,,-mu süda jäi sinna taldrikule... Olen hiljem ise proovinud- aga ei õnnestu-see õrn tekstuur ja seest voolav,,, ahh. Ehk olete seda proovinud teha või on huvi proovida ja kogemust,retsepti etc lugejatega jagada,, oleksin väga tänulik.
Signe

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Signe, ja toredaid pühi!:)

Mulle endale ka soe tumeda-šokolaadifondant sulava sisemuse ja vaniljejäätisega tohutult maitseb. Mul on paar head ja usaldusväärset retsepti, mida lähiajal katsetada plaanin ja kui tulemus on rahuldav ja vastab minu arusaamale suussulavast šokolaadifondant'ist (ja Teie poolt kirjeldatule), siis kindlasti jagan seda siin ka:)

Anonüümne ütles ...

Oleksin väga rõõmus,,, jään ootama:-)
Signe

Anonüümne ütles ...

Mmm... Kook tundub väga ahvatlev! Olen proovinud kooki teha vaid mangopüreed ja kohupiimapastat kokku segades, aga eraldi kihtidena jääb väga ilus ja kindlasti ka hea.
Nõustun samuti, et East Endi mangopüree on super - sööks lusikaga purkide viisi, aga soovitan ka Bonne 100% mangopüreed. (;

Janet

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Janet:) Bonne oma prooviks täitsa hea meelega, eks hoian poes käies silmad lahti:) Ilusaid pühi Sulle!

Heili ütles ...

Küsimus želatiinilehtede kohta, kas väike leht on 2g?

Silja Luide ütles ...

Heli, väikesed lehed on isegi veidi väiksemad, sest 6 tk pakis on 10 g. neid soovitan 4 tk võtta. kahjuks neid suuri želatiinilehti, mis retseptis kirjas, ma ei ole enam müügil näinud, kuid u 10 a tagasi, kui retsepti tegin, olid ka suured saadaval.