neljapäev, 13. september 2012

Pirnistruudel kuivatatud jõhvikatega





See mahlane ja mahe struudliretsept ilmus ajakirja Toit & Trend septembri-oktoobri numbris (praegu müügil) koos minu sügiseste õuna- ja ploomikoogi retseptidega. Täidis on eriti lihtne, aga ka tainas ei ole tegelikult üldse keeruline. Öeldakse, et õige struudlitainas peab olema nii õhukene, et läbi selle saab ajalehte lugeda:) Kui aga see taina venitamine tundub sulle liiast olevat, siis kasuta filotainast. Lehetainast võib samuti igasuguseid maitsvaid rulle teha, aga siis ei ole seda päris korrektne siiski struudliks nimetada. Kusjuures, see traditsiooniline austerlaste struudlitainas on türklaste baklava "sugulane", õigemini küll "järeltulija":)

Keda aga struudlitaina ajalugu rohkem huvitab, siis huvitav artikkel sellest jt Austria klassikalistest toitudest on ilmunud Tiina Laanemi sulest samas ajakirjanumbris, kus minu pirnistruudli retsept:)

Pirnide asemel võid struudli täidisena kasutada ka õunu; kuivatatud jõhvikate asemel aga rosinaid, kuivatatud kirsse v tükeldatud kuivatatud aprikoose v ploome. Samas ilmselt peotäis värskeid pohli v jõhvikaid võib selle struudli täidises samuti väga mõnus olla:)

Eriti mugav on teha tainas valmis nn laua- v seisumikseris v segajas v kuidas iganes seda eestikeeles korrektne nimetada oleks. Inglise keeles on see stand mixer, rahvakeeles Kitchen Aid:)

Head kokkamist ja ilusat sügist kõigile!:)

Tainas:
200 g (4 dl) sõelutud nisujahu
1 dl sooja vett
2 sl õli
2/3 tl soola

Sega kausis kokku kõigepealt sool ja jahu, seejärel lisa ülejäänud koostisained, sega ühtlaseks ja sõtku, kuni tainas lööb kausi servadest lahti. Vormi tainas palliks, paki toidukilesse ja jäta tunniks ajaks toatemperatuurile seisma. 

Kata laud linaga, puista üle sõeltud jahuga, pane tainas keskele, sõelu sellele natukene jahu, suru lamedamaks ja rulli nelinurkseks. Tee käed kergelt jahuseks ja libista, peopesad allpool, taina keskele. Hakka käsi vähehaaval teineteisest eemaldama, venitades ja sikutades tainast õrnalt käeselja abil. Venita tainast igast küljest, kuni see on nii õhuke, et paistab kergelt läbi. Kui servad jäävad paksuks, lõika need kääridega ära. 

Täidis:
1 l pirnitükke
1 tl kaneeli
4 sl pehmet pruuni suhkrut (nt fariinsuhkur v tume muscovado)
3-4 sl riivsaia
poole sidruni peenelt riivitud koor
1 kuhjaga tl maisitärklist
peotäis kuivatatud jõhvikaid

u 50 g võid taina ja struudli määrimiseks
tuhksuhkrut peale raputamiseks

Sega täidise ained omavahel kokku. Laota täidis taina alumisse otsa nii, et alla äärde ja külgedele jääb 5 cm katmata. Määri tainaservad võiga üle. Voldi tainas külje pealt täidisele ja keera lina abil üsna vabalt rulli, alustades täidisega servast. Pühi liigne jahu maha. 

Aseta struudel küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile v plaadile liitekoht all. Määri struudlit külma sulatatud võiga ja küpseta ahjus 160 kraadi u 1 h kuni struudel on pealt kuldpruun. Küpsetamise ajal määri struudlit veel 2 korda võiga ja pärast ahjust väljavõtmist samuti. Lase enne lahti lõikamist u 15 min taheneda ja sõelu peale tuhksuhkrut. Hästi hea koos vaniljejäätise v -kastmega:)


Pildid kookidest (sh ka mu enda lemmik sidrunikreemiga ploomikook) tegi ajakirja jaoks taaskord Marju. Ja pildistanud oleme siiani alati minu "kodustuudios" ehk verandal, taustaks linikute, foto-taustade ja nõude hunnikud ning kotid kogu selle kraami vedamiseks. Marju pildistab hetkel hästi lihtsat (aga väga head!!!) õuna-halvaakooki:)




Mis värskes ajakirjas näeb välja selline



Nagu näha, võib "stuudio" isegi aeg-ajalt kitsaks jääda ja töötada tuleb ka ebamugavates tingimustes:) Ega see fotograafi töö ei ole alati just meelakkumine:) Aga vähemalt saab palju kooki süüa (kui "õigeid" asju pildistada);-)

Kommentaare ei ole: