neljapäev, 29. november 2012

Šokolaadibeseed


Beseesid küpsetasin sel suvel päris plaju kordi, et neid igasuguste magustoitude (nt rabarberikreemiga kohupiimamagustoit, Eton Mess) sisse panna. Ka šokolaadibeseed valmisid just sel ajal, aga kuna neid on jube hea niisama krõbistada, siis ma ühegi magustoidu sisse neid tookord ei lisanudki. Aga üks magustoidu-idee mul nendega on, niiet eks ma varsti jagan retsepti, kui see on teostatud ja pildile püütud;-) Ja muidugi - kui retsept ikka töötab praktikas sama hästi nagu minu peas:):):)

Beseed on hästi lihtne teha ja üsna vähe aega võtab ka. Need šokolaadiga küpsised ongi tegelikult praegusesse lumisesse novembrisse igati sobivad, kui väljas külm ja isu tummisemate asjade järgi. Kuigi muidugi suvel oli neid ka igati mõnus süüa:) Šokolaadi asemel võid kasutada röstitud, kooritud ja hakitud sarapuupähkleid. Maisteks aga võb lisada nt veel piparkoogimaitseainet (u 1 tl) või mandliekstrakti (0,5 tl). 

Samas on beseed ikkagi sellised "kerged" ka siis, kui neid rohkelt tarbida, sest nendes ei ole ju ei rasva ega nisujahu. Ja kui kui sa just eriti suur pipakoogifänn ei ole, siis on beseed jõuluajal kindlasti hea alternatiiv hõõgveini või lihtsalt kuuma tee, kakao või kohvi juurde:) 

Ilusat lumist talvepeäva kõigile (ja head küpsetamist ka)! :)


Šoklaadibesee:
3 munavalget
150 g tuhk- v peensuhkrut
50 g tumedat šokolaadi
2 tl kakaopulbrit

Mikserda munavalgeid kuni pehmete tippude tekkimiseni. Lisa pidevalt mikserdades vähehaaval suhkur ja vahusta, kuni munavalgevahul tekivad jäigad tipud. Sega kokku kakaopulber ja kas riivitud v peenelt hakitud šokolaad ning lisa õrnalt spaatliga alt üles segades munavalgevahule. 

Tõsta munavalgevaht supilusikaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 140 kraadi juures u 40-50 minutit. Kui soovid ilusaid ühtlaseid beseesid, siis soovitan panna munavalgevahu pritskotti ja sellega teha sobivad "pätsikesed".

Võta küpsenud ahjust ja tõsta restile jahtuma. Beseed on pealt krõbedad ja seest pehmed.

Kuivatatud rukkililleõied on Piprapoest - jällegi üks hea talvine varint natukene värvi magustoitudesse saada:)


2 kommentaari:

Piret ütles ...

Nii ahavatlevad! Mul ka juba pikemalt keerlevad need peas, aga tegudeni kohe kuidagi ei jõua. Andsid tõuke, tänud:)

Silja Luide ütles ...

aitäh, Piret!:) need on väga mõnusad ja kerged šokolaadibeseed, niiet proovi kindlasti:)
Ilusat esimest adventi ja head kokkamist!