reede, 23. november 2012

Mustika-vaarika marmorkook


Olen hetkel täitsa pärmitaina-lainel:) Viimastel päevadel olen küpsetanud terve hunniku igasuguseid erinevaid saiakesi alates vastlakuklitest lõpetades kuivatatud jõhvikatega martsipanisaiadega. Ma pole üldse mingi saia-fänn, aga otse ahjust tulevad ahvatlevalt lõhnavad kardemoinised, kaneelised vm mõnusate lisanditega saiad on lihtsalt imemaitsvad! 

Ja muidugi teine suur pluss asja juures on see, et pärmitaina valmistamine on tõeliselt lahe tegevus. Just selles mõttes, et nii tore on vaadata, kuidas tainas kerkib, ja sellega tegeleda, rullida ja saiu vormida:) Kusjuures avastasin, et mul ei olegi üldse pärmitainast magusaid küpsetisi siin blogis, vaid ainult soolased, nagu nt brioche ja pissaladiere ning üks teisigi inspireerinud sai kuivatatud tomatitega). Kuna aga kõik head retseptid ei mahu ajakirja järgmisse numbrisse ära, siis loodan varsti siin ka mõnda magusat pärmitainaküpsetise retsepti jagada:)

See mustikate ja vaarikatega kook on üks neist, mis raamatusse ära ei mahtunud. Mitte, et sellel midagi viga oleks (igati hea kook on), aga lihtsalt see ei ole päris selline, mille peale ära minestaks:):):) 

Kõige parem on kook selle tegemise päeval. Võid kasutada ka sügavkülmutatud marju, aga sulata ja nõruta need enne. 

Pildi tegi Marju - aitäh veelkord!

Koogi jaoks on vaja:

300 g mustikaid ja vaarikaid

3 muna

200 g toasooja võid
1 sl vanillisuhkrut
2 sl brändit, konjakit või rummi
240 g jahu (kasutasin u kolmandiku asemel täisteranisujahu)
1,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
180 g suhkrut

Vahusta munad heledaks vahuks, lisa toasoe või, vaniljesuhkur ja brändi ning vahusta ühtlaseks kreemiks. Sega teises kausis omavahel jahu, küpsetuspulber, sool ja suhkur. Tee keskele auk ja sega suure supilusikaga hulka muna-või segu. Sega ühtlaseks.

Pane teise kaussi marjad. Võta u 2 dl tainast ja sega see marjadega läbi.

Tõsta mõlemast tainast supilusikatäite kaupa ettevalmistatud (ehk põhi kaetud küpsetuspaberiga, ääred võitatud ja jahuga ülepuistatud) 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Võid noaga kahte tainast omavahel segamini ajada, et tekiks marmorkoogi efekt.

Küpseta ahjus 180 kraadi juures u 45 minutit kuni sissetorgatud tikk jääb kuivaks. Lase koogil vormis u 15 minutit taheneda enne kui sealt eemaldad ja jäta siis restile jahtuma.

Raputa koogile tuhksuhkrut. Kõrvale paku soovi korral kohupiima- või toorjuustukreemi, vaniljekastest või vahustatud vahukoort. Soojalt on keeks väga maitsev ka vaniljejäätisega.


Kommentaare ei ole: