Šokolaadikook, mis viib keele alla ja on sealjuures veel ka gluteenivaba! Olen otsustanud kooki enam mitte valmistada, sest söön seda ise alati liiga palju. Parem ei maini, kui palju olen koogist ise ära söönud (va juhul, kui külla kaasa võtan - siis üritan ikka piiri pidada:) ), sest keegi niikuinii ei usuks ... :) Kusjuures, see šokolaadikook on küll tummine ja sisaldab lahedalt palju šokolaadi, aga erinevalt nt trühvlikoogist, mille puhul ma tavaliselt mõne ampsuga piirdun ja reeglina korraga üle ühe tüki ei söö, ei ole see nii tugevamaitseline ega liiga šokolaadine ega sellise tekstuuriga, mida suures koguses korraga ei taha. Mahlane biskviit, mida isegi immutada ei ole vaja, ja paks kreem, mis teevad koogi pigem mõnusa magustoidu-laadseks. Aga see on puhtalt minu arvamus ja mul ongi kookidega oma suhe, niiet esialgu tasub šokolaadikooki ilmselt suuremale seltskonnale küpsetada:)
Kuigi ma põhja "biskviidiks" nimetasin, siis ei ole see päris õige termin, sest tegemist ei ole munast, suhkrust ja jahust valmistatud tordipõhjaga. Seda enam, et biskviit seondub tihti just millegi kuiva ja jahusega, aga see siin on suussulav šokolaadist kook, millel klassikalise biskviidiga absoluutselt mingit pistmist ei ole:) Kusjuures, ma kunagi kooliajal tegin klassikalist biskviiti (ja sellest vahukoore-kohupiimakreemiga kooke) päris palju, aga pärast seda, kui avastasin juustu-, kohupiima- ja šokolaadikookide võluva maailma, küpsetan klassikalist biskviitpõhja koogi jaoks ainult siis, kui keegi ekstra tellib. Õnneks seda sageli ei juhtu ;-)
Kuigi ma põhja "biskviidiks" nimetasin, siis ei ole see päris õige termin, sest tegemist ei ole munast, suhkrust ja jahust valmistatud tordipõhjaga. Seda enam, et biskviit seondub tihti just millegi kuiva ja jahusega, aga see siin on suussulav šokolaadist kook, millel klassikalise biskviidiga absoluutselt mingit pistmist ei ole:) Kusjuures, ma kunagi kooliajal tegin klassikalist biskviiti (ja sellest vahukoore-kohupiimakreemiga kooke) päris palju, aga pärast seda, kui avastasin juustu-, kohupiima- ja šokolaadikookide võluva maailma, küpsetan klassikalist biskviitpõhja koogi jaoks ainult siis, kui keegi ekstra tellib. Õnneks seda sageli ei juhtu ;-)
230 g tumedat šokolaadi
5 suurt muna
150 g peensuhkrut
125 g toasooja võid
50 g jahvatatud mandleid
Sulata šokolaad vesivannil, sega ühtlaseks ja lase natukene jahtuda. Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks. Vahustades lisa vähehaaval toasoe või, seejärel šokolaad ja jahvatatud mandlid.
Teises kausis vahusta munavalgeid pehmete tippude tekkimiseni. Klopi neljandik munavalgevahust šokolaadisegu hulka ning seejärel sega spaatliga õrnalt ülejäänud vaht samuti tainaga. Vala 20 cm läbimõõduga vormi, mille põhi on vooderdatud küpsetuspaberiga, ääred võitatud ja kakaopulbriga üle raputatud. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 45-50 minutit, kuni see on kerkinud ja tahke, aga keskelt veel tikuga katsudes niiske. Lase vormis jahtuda.
Kreem:
400 g toasooja toorjuustu (või 250 g mascarponet ja 150 g toorjuustu)
100 g tuhksuhkrut
100 g tumedat šokolaadi (võib olla nt vaarika-, kirsi- vmt maitseline)
Sulata šokolaad ja lase natukene jahtuda. Vahusta toasoe toorjuust (ja mascarpone) tuhksuhkruga ja vispelda hulka sulatatud šokolaad.
Jahtunud kook eemalda vormist ja lõika horisontaalselt pooleks. Aseta pealmine kiht vormi tagasi või taldrikule, lõikepool üleval. Laota kreem põhjale ja aseta sellele teine koogikiht lõikepool allpool. Hoia paar tundi külmas ja eemalda seejärel vormist.
NB! Soovitan kook nö kokku panna samas vormis, milles küpsetasid, sest siis on kindel, et tulemuseks on ilus "sirge" tort. Kuna biskviit on paks ja kreemi on ka päris palju, siis taldrikul ilma toestuseta võib see natukene "vildakaks" muutuda, kuid vormis jääb tort perfektne. Kui kreem on juba tahenenud, siis võib edasi vabalt taldrikul hoida.
Sõelu peale tuhksuhkrut või kata kook glasuuriga.
NB! Soovitan kook nö kokku panna samas vormis, milles küpsetasid, sest siis on kindel, et tulemuseks on ilus "sirge" tort. Kuna biskviit on paks ja kreemi on ka päris palju, siis taldrikul ilma toestuseta võib see natukene "vildakaks" muutuda, kuid vormis jääb tort perfektne. Kui kreem on juba tahenenud, siis võib edasi vabalt taldrikul hoida.
Sõelu peale tuhksuhkrut või kata kook glasuuriga.
Glasuur:
200 g šokolaadi50 g võid
2 sl tuhksuhkrut
Sulata tükeldatud või ja šokolaad suhkruga vesivannil või kastrulis madalal kuumusel pidevalt segades ja laota koogile nii, et see üle äärte alla niriseks.
NB! Kui kooki on vaja hästi väikesteks tükkideks lõigata, siis soovitan glasuuri sisse lisada ka mõne sl vahukoort ja u 20 g rohkem võid, et see pehmem oleks ja oleks lihtsam õhukesi viile lõigata. Kui glasuur on kõva, siis kook pudiseb liialt.
NB! Kui kooki on vaja hästi väikesteks tükkideks lõigata, siis soovitan glasuuri sisse lisada ka mõne sl vahukoort ja u 20 g rohkem võid, et see pehmem oleks ja oleks lihtsam õhukesi viile lõigata. Kui glasuur on kõva, siis kook pudiseb liialt.
17 kommentaari:
Mul ei õnnestunud eriti hästi seda kooki horisontaalis poolitada, kuna toimetan puupliidi praeahjuga, siis kippus pealt mõranema ja ei jämenenud ka hoogsalt. Seega, vist oleks hea hoopis pool ja pool biskviit kogust eraldi küpsetada ja tulemus oleks perfektne. Aga kook ise, mul ei ole lihtsalt sõnu...
Puupliidi praeahjud on tõesti ettearvamatud ja küpsetavad väga ebaühtlaselt, kuid tavalises ahjus pole üldse mingit probleemi biskviidi tervikuna valmistamisega - olen seda ise kümneid kordi teinud ja alati on tulemus perfektne.
suur rõõm on aga kuulda, et maiste meeldis (aitäh!) - minu arvates on see ka hullult hea kook! :):):)
Natuke maasikaid veel kreemi peale, lisaks mustale glasuurile veel valge ja maasikad peale. Tulemus SUPER! (Y)
väga lahe!!! mul on ainult suur rõõm seda kuulda :)
Tere
Pildi järgi tundub küll suurepärane kook, kuid kas liiga mõru/tummine ei jää, kui ainult tumedat šokolaadi kasutada? Kas glasuur ja kreem sobib ka piimašokolaadist?
Nädalavahetusel katsetan:)
minu jaoks ei jäänud liiga tummine, sest ma armastan tumedat šokolaadi (kohe väga!) ja see kreem on niikuinii mahedamapoolsem, samas glasuur paneb I-le täpi peale :) aga võid vabalt muude šokolaadidega katsetada, sest maitsed on erinevad ja ega kui ei proovi, siis ju ei tea, kuidas välja kukub :) kuna valge või piimašokolaadiga tuleb ilmselt magusam, siis soovitan sel juhul natukene suhkru kogust vähendada. head katsetamist! :) ja tagasiside on teretulnud ;-)
Tere!
Tegin täna seda kooki;) Infoks ka teistele, et kodus oli 23cm vorm - seega kook natuke madalam ja küpses kiiremini, hoidsin ahjus 35 minutit.
Kuna olen suur sokoloaadi-piparmündi koosluse fänn, siis lisasin toorjuustule sokolaadi asemel purustatud Marianne komme. Kook sai väga hea :D
Tervitades
Anneli
tere, Anneli!
aitäh Sulle tagasiside eest :) väga tore, et jäid tulemusega rahule! ma ise olen 24 cm läbimõõduga vormi sees seda teinud ja siis ta jäi liialt õhukeseks ega olnud nii hea käsitseda, niiet seda ma ise ei julge soovitada :)
tervitused ja kena pühapäeva,
Silja
Tere, Silja!
Aga kui teha 1,4 kordne kogus 24 cm vormi? Läheks täpselt 7 muna ja ülejäänud koguseid pole köögikaaluga ka raske täpselt mõõta :)
Küsin sellepärast, et kook on imehea ja oleks vaja seekord suuremale seltskonnale teha :)
tere, suur rõõm kuulda, et kook meeldib :)
kui ma retsepti katsetasin, siis proovisin ka suurema kogusega 24 cm vormi teha, aga parim tulemus jäi ikka 20 cm vormis ja retseptis olevate kogustega. samas, keegi siin kommenteerijatest kasutas 23 cm vormi ja kook tuli välja. ma ise teeks suuremale seltskonnale pigem 2 kooki, sest niikuinii pole karta, et ülejääk raisku läheks (juhul, kui üldse jääb midagi üle) ... :)
Tere
Mina tegin selle koogi suuremasse vormi, 26 cm läbimõõduga ja tulemus jäi väga hea. Biskviiti oli pisut raske poolitada, aga tulemust see lõppkokkuvõttes ei rikkunud. Tumeda šokolaadikoguse tegin pooleks piimašokolaadiga ja seetõttu lisasin pisut vähem suhkrut kui retspti toodud. Maitse jäi väga hea, ei liialt magus ega mõru. Pealmisele võõbale lisasin pisut rohkem võid ja sutsu kohvikoort, mille tulemusena oli hiljem kooki lõigata imelihtne, ei pudenenud ega murenenud.
Tegin koogi ka suuremasse vormi 26 cm. Lisasin ühe muna ja siis proportsionaalselt ka kõike muud. Kook oli super rammus ja šokolaadine. Šokohooliku unelm ja nägi imeline välja.
nii tore seda lugeda! polegi seda kooki ise juba tükk aega teinud, aga tundub, et tuleb lähiajal taas ette võtta :)
Tere!
Plaanin seda kooki teha issi sünnipäevaks. Kas pigem teha söömise päeval valmis või eelneval õhtul?🙂
tere, Kaire!
oluline on, et põhjal oleks piisavalt aega jahtuda, seega kindluse mõttes tasub eelmisel õhtul põhi valmis küpsetada. samuti on vaja koogil paar tundi seista, kui kreem on kihtide vahel, ja ka glasuurile tasub jätta aega tahenemiseks. kui pidu on õhtul, siis ma põhja teeks eelmisel õhtul või hommikul, koogi paneks kokku lõuna ajal ja paar tundi enne pidu eemaldaks vormist ning lisaks glasuuri :)
head küpsetamist!
Silja
Proovin seda kooki teha,ahjus oli nii ilus kõrge,aga ahjust välja võttes vajus kokku. Mis ma valesti tegin? Oskad mingeid nippe jagada ?
Heidi, ma arvan, et sa ei teinud midagi valesti :) see kook ongi pigem selline tihke, mitte õhuline biskviit, sest sees pole tavalist jahu, vaid koostisained on šokolaad, mandlid, või. munad küll aitavad kerkida ja tainast nö siduda, aga selligipoolest on see tekstuur pigem šokolaadikoogi-laadne. seega pole midagi hullu, kui kook pärast küpsetamist nö kokku vajub. kui kook on tehtud 20 cm vormis, siis saab selle ilusti horisontaalselt pooleks lõigata, mis on siin kõige olulisem :)
Postita kommentaar