neljapäev, 2. mai 2013

Pesto tilli ja peterselliga ning krõbedad tortilla-suupisted

Sügavkülm võiks ju enne suve saabumist ikka tühjaks saada, eksju?:) Vähemalt ma ise üritan sel aastal kõik asjad sealt ära tarbida:) Minul on seal lisaks marjadele ja kõrvitsapüreele alati ka tilli ja peterselli, mida suvel aiast korjasin või mis on vahel poest ostes üle jäänud. See pesto on aga üks hea viis neist jääkidest enne värske kraami valmimist lahti saada ja sobib kasutamiseks sama moodi nagu klassikaline basiilikust valmistatud pesto. Pesto on väga hea nt omleti sees ja maailma parimate võileibade peal, samuti pastaga.


Pesto jaoks läheb vaja:
1 väiksem küüslauguküüs
1 sl röstitud seedermänni- v piiniaseemneid
punt tilli
punt peterselli
15 g peenelt riivitud parmesani
1 dl extra virgin oliiviõli
meresoola, värskelt jahvatatud musta pipart
pool sidrunit

Töötle küüslauguküüs koos seedermänniseemnete v piiniapähklitega köögikombainis või uhmriga peeneks. Lisa jämedalt hakitud till ja petersell ning töötle püreeks. Lisa peenelt riivitud parmesan ja nirista peale oliiviõli samal ajal segades kuni konsistents on paras. Maitsesta soola ja pipraga ning pigista sidrunist mahla peale.

Mina tegin pestoga seekord ka lihtsaid ja kiireid tortiljasuupisteid tomati ja fetajuustuga.


Aseta mõned tortiljad - mina kasutasin Santa Maria täisteratortillasid (ülemisel pldidil, minu lemmikud) ja tavalisi nisutortillasid (alumisel fotol) - küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri pestoga ja puista peale riivitud, hakitud või rebitud juustu, eriti head on mozzarellaga, sest see sulab mõnusalt. Võid lisada ka nt õhukesi tomati- või singiviile, hakitud kuivatatud tomateid jms kraami.

Küpseta ahjus 200 kraadi juures u 7-10 minutit kuni ääred hakkavad kuldseks muutuma ja juust sulab. Ahjust võttes võid lisada veel juustu või pestot, jahvatada musta pipart ja niristada peale oliiviõli. Lõika sektoriteks ja naudi soojalt.


Kommentaare ei ole: