pühapäev, 8. detsember 2013

Kutse ja raamatuloos

Kõigepealt soovin ma tänada kõiki, kes kommenteerisid eelmise postituse all - suur aitäh Teile! Ja  suur aitäh veelkord ka teistele õnnesoovijatele ja kõigile neile, kes on mu raamatu kohta häid sõnu öelnud, samuti esikaant, fotosid või juba ka retsepte kiitnud. See kõik on mulle väga oluline ja olen südamest tänulik Teile! 

Ma ei ole mitte ülbeks läinud ega ebaviisakaks muutunud:), vaid lihtsalt olin 18 päeva Argentiinas ja nüüd tagasi tulles ootas mind ees tõeline tohuvabohu… Kui ma tavaliselt reisil olles üritan ikka natukene blogi kirjutada (reeglina toimub see uneaja arvelt), siis seekord ei õnnestunud mul praktiliselt midagi kirja saada, samuti ei ole mul eriti pilte, mida jagada, kuigi Argentiina on täiesti imeline maa! Aga üritan ennast kokku võtta, reisist vähemalt ühe loo kirjutada ja mõned pildid ka ära töödelda. Või siis reisikaaslaste ilusaid fotosid ja oma telefonipilte jagada ;-) Mõned pildid ma ikkagi juba ka reisi ajal Instagrammi panin ja need on nähtaval siin. Üks põhjusi, miks blogi seekord niimoodi unarusse jäi, on kindlasti selles, et internet (eriti wifi) ei ole Argentiinas pehmelt öeldes just nii igapäevane asi kui Eestis. Mõnes mõttes oli mul selle üle hea meel, sest superlahe on olla näiteks 4 päeva kestval matkal Andides, ilma et telefoni peaks muuks otstarbeks kui pildistamiseks kasutama, kuid teisest küljest süümekad vastamata oluliste meilide pärast ja üliaeglane korra päevas end ilmutav läbi satellidi tulev internet just eriti mugavaks elu ei tee … :) 

Reis oli seekord üsna intensiivne ja ka päris väsitav, kuigi supertore nagu reisid ikka ning, nagu alati, on mul tunne, et just SEE reis oli mu elu parim! :) Kindlasti oli see üks emotsiooniderohkemaid reise, aga samas jällegi kindlasti üks põnevamaid ja ettearvamatumaid. Ja lisaks veel pikk ja tõeliselt kurnav tagasilend, ajavahe jne tegid minust tõelise zombi, millest välja magada vist ei ole õieti siiamaani saanud:) Igal juhul luban, et vastan lähiajal ka kõikidele kirjadele ja sõnumitele! E-kirjade hunnikute ning nii siin kui ka seal pool ookeani tekkinud musta pesu kuhjadega võideldes, igasuguste asjade korraldamise, ringi jooksmise, kirjatööde, küpsetamise jms vahepeal sattusin ka ühel hommikul Terevisooni oma šokolaadikreemi ja ühte juustukooki valmistama (video sellest on siin), niiet igati suurepärane ajastus mu elu esimeseks otse-eetri kogemuseks :P Peab muidugi tunnistama, et mu kartused olid asjatud - seal oli ülimalt tore, saate meeskond väga lahe ja mulle kohe täitsa meeldis:) Ja kuigi ennast on telekas alati kohutavalt piinlik vaadata (kõik asjad häirivad), siis see oli ilmselt tänu ülitoredatele saatejuhtidele üks meeldivamaid salvestusi. Kusjuures mu ema küsis, et kas ma olime Katrin Viirpaluga juba varem tuttavad … Ei olnud! :)

Kuigi ma juba ligi kaks aastat kasutan toidupiltide tegemiseks raw-fromaati, siis reisidel olen tavaliselt lülitanud kaamera automaatrežiimile ja pildistanud JPEG-d. Et aga seekord oli reisiseltskonnas mitmeid fotograafe (see pidigi olema tegelikult "fotoreis"), siis muidugi ei saanud minagi hakata kaameraseadeid oma tavapärasteks "reisi-seadeteks" muutma, mistõttu nüüd on mul vaja nende piltidega ka enne avaldamist tegeleda :) Ja kui ma varem olen kasutanud LR-i vaid toidufotode jaoks, siis nüüd tuleb mul ka loodus-, looma- jt fotod siin "valmis teha". Aga noh, pole hullu - ongi ju vaja õppida ja areneda :):):) Mõned fotod panen juba siia üles ka, et oleks näha, mis tulemas on;-)

Kõigepealt paar pildikest Andides San Francisco külakese lähistel asuvatest helesinistest laguunidest, milleni saamiseks tuli mitu tundi matkata ja lõpuks isegi köie abi kasutades mööda järsku kaljuseina alla ronida. Nende salajaste termaalide juurde ei satu tavapäraselt isegi kohalikud elanikud mitte. Päris tore on sellises kohas ujuda :)



Need on aga 4200 m kõrgusel tehtud fotod ühest värvilisest mäest :)




Sel nädalal ma muidugi veel Argentiinast kirjutamise ja kõigi piltide töötlemiseni ei jõua, sest ees on mitmed sündmused. Esiteks on kõik, kes juhtuvad esmaspäeva õhtul Tartus olema, oodatud Genialistide klubisse Domus Dorpatensise Toiduantropoloogia sarja avaüritusele "Toidusõda" (FB-event on ka). Võib-olla ei olekski ma sinna sattunud, kui poleks olnud Argentiinas koos reisil ühe uskumatult ägeda inimesega, kes juhuslikult on ka antropoloog ja kes soovitas mul erinevaid toitumisviise tutvustaval debatil osaleda :) Lisaks minule võtavad osa ka Sille Poola (toortoit), Loore Emilie Raav (vegan) ja Jorgen Matsi (tavapärane toit). 

Aga millest ma tegelikult kirjutada soovisin, on see, et ka armas toidublogija Juta on saanud valmis oma uue raamatu "Tervislikud ürdid ja vürtsid"Umami blogis kirjutab ta sellest lähemalt ja ühtlasi loosib ka mõned raamatud välja, niiet sinna tasub kindlasti vaadata ;-) 

Ja soovime koos Juta ja kirjastusega Varrak kutsuda Teid kõiki oma uute raamatute esitlusele!


Esitluse kohta on olemas FB-event ja palun kõigil, kes plaanivad tulla, võimaluse korral FB-s selle üritusega liituda, et meil oleks Jutaga lihtsam arvestada valmistatavate suupistete ja kookide hulka ning jooke varuda. 

Ja lisaks sooviksin kõigi Teie vahel välja loosida kaks oma raamatut "Lihtsad ahvatlused(selline on tutvustus Varraku kodukal)! Selleks palun anna mulle selle postituse all kommenteerides teada, mida pakud Sina (ootamatutele) külalistele või mida külla minnes kaasa haarad. Samuti oleks mul hea meel lugeda tagasidet raamatu osas. Loosin raamatud välja esmaspäeval, 23. detsembril ja toimetan need ise võitjateni.

Kes aga tahab juba kokata raamatus olevate retseptide järgi, siis Ragne jagas Rannamõisa Linnuliha blogis mu kodujuustu-suitsukana piruka retsepti. Kaanel oleva šokolaadi-martsipanikoogi retsept ilmus neljapäevases aga Eesti Ekspressis (artikkel on loetav ka veebis, kuid lehte saab veel kolmapäevani osta) ning viimases hetkel poes saada olevas Naistelehes on suisa neli mu raamatus olevat retsepti  ehk šokolaadikreem, -kohviküpsised, parmesanikeerud ja feta-kuivatatud tomati sai. 

25 kommentaari:

Liisi ütles ...

Ootamatutele külalistele pakun šokolaadimuffineid, sest selleks vajalikud koostisosad on peaaegu alati olemas. Külla lähen ja külla oodatakse mind alati erinevate juustukookidega :)

rebane ütles ...

Oo, kui vahva! :)
Kui ootamatud külalised tulevad, pakun tavaliselt alguses teed, ning kuni piparmünt tõmbab, (tavaliselt otsustavad külalised millegipärast just selle kasuks), saab mõelda, kas on isu soolase või magusa järele. Kui soolane, siis vuristan ruttu ühe hummuse valmis ning panen ta näkileivadega lauale. Konserv kikerherneid on alati kapis ning ka näkileivapakk on olemas! Kui lavašši on, siis teen krõpsud hoopis sellest. Samuti lõikan (koduaia) õuna vaagnale.
Kui aga magusaisu tuleb ja kapis midagi juba valmis ei ole, siis tuleb üks kiire kaeraküpsisetainas kokku keerata! Tegemisvaev on põhimõtteliselt null ja juba veerand tunni pärast on tuba imehead lõhna täis.

Ise võtan tihti karaski külla kaasa. Olen teinud erinevaid, nii soolaseid (nt juustu-köömne) kui ka magusaid (nt rabarberi-kardemoni). Retseptidest on lemmikuks jäänud kohupiimaga tehtud karask.

(Raamatu kohta veel tagasisidet ei oska anda, ei ole veel isegi käes hoidnud, aga kaas on küll väga ilus!)

:)
Kristi

Kertu ütles ...

Sirvisin raamatupoes kiirelt raamatut ja ahvatlev on ta küll :-)
Külakostiks teen kaasa midagi magusat, näiteks sidruniruudud või maapähklivõi brownie.
Ootamatutele külaliste puhul saab päris kiiresti valmis kinoa või bulguri salat, kuhu sisse külmkapist midagi ikka leidub: erinevaid köögivilju või fetat või hoopis granaatõuna.

Laura ütles ...

Ootamatutele külalistele pakun mingit pastat, näiteks tuunikalakastmega ja kui on magusasööjad siis kiiresti valmib näiteks kladkaka.
Külakostiks teen tavaliselt mingit purukooki kohupiimaga või browniesid:)

Liisu ütles ...

Ootamatud külalised saavad seda, mis kappi varutud on. Võimaluse korral teen aga miskit sooja :)

Teevi ütles ...

Raamat on juba oma esikaanega väga ahvatlev, sisu veelgi rohkem :)

Kindlasti peab raamatust retsepte proovima ning seda ka ootamatute külaliste puhul.

Mina pakun enamasti äkkkülaliste puhul sooje võileibu, kate oleneb sellest, mida kapis on. Jõulukuul leidub magusaks kindlasti piparkooke, seda kas juba valmis kujul või siis on need tainast kiiresti valmistatavad.

Unknown ütles ...

Ootamatud ja sageli väga oodatud külalistele teen kiiresti midagi soolast, sooja ja suussulavat - lavaširullid singi ja juustuga. Hea snäkk nii kohvi kui tee kõrvaseks ja sobib suhu pista ka jahtunult. Lavaširullid - arutan lavaši lauale laiali, määrin määrdejuustuga kokku, raputan peale singikuubikud (sobib hästi ka pitsakate), riivjuustu. Keeran rulli ja rulli lõikan ketasteks ning laon ahjuplaadile (tegevus sarnaneb kaneelirullide tegemisele). Peale puistan veel riivjuustu ja eelkuumenenud ahju vaid kuni 5 minutiks, kuni juust on sulanud. See soe soolane amps valmib tõesti imekiiresti!
Külla minnes võtan kaasa tavaliselt midagi magusat, nt olen küpsetanud õunakringlit, mis on kõigile väga meeldinud.

Oleks suur-suur huvi raamatut oma käega katsuda ja mõne huvitava retseptiga ootamatuid külalisi üllatada :)

Jaksu!

Unknown ütles ...

Uus raamat tundub väga mõnus. "Magus kiusatus" on igal juhul palju kasutust leidnud. Ootamatute külaliste teen vana head Tiina õunakooki, muffineid või brownie'sid. Näljasemate jaoks on enamasti sügavkülmas isetehtud pelmeene.

Ave ütles ...

Minu "leivanumbrid" köögis on pigem koogid ja magustoidud ning seetõttu leiavad ootamatute külaliste lauale mõnusa tassi tee kõrvale alati ka midagi magusat. Koduaia õunasaak on enamustel aastatel nii rikkalik, et neid jagub kevadeni välja ja seetõttu kasutan neid ka meelsasti toidu valmistamisel. Väga kiirelt valmivad klassikalised ahjuõunad, mille kõrvale sobib alati jäätis; samuti kuulub minu lemmikute hulka ka Pariisi õunakook.
Kui külla minnes aega ise midagi küpsetada ei ole olnud, siis on alati kindla peale minek astuda läbi Juustukuningate poest ja sealt midagi kaasa osta. Lisaks juustule satub ostukorvi alati ka juustumoos - täiuslik kooslus :)

Anonüümne ütles ...

Uut raamatut veel sirvinud ei ole (nägin siit blogist, et kohe ilmub ja käisin eelmisel nädalal juba poest küsimas :)), aga tundes Sinu "käekirja", leiab raamat kindla koha minu köögis.
Ootamatutele külalistele valmistan tavaliselt soojad cheddar'i juustu saiakesed, mis valmivad väga kiiresti ja vajalikud komponendid on igaks juhuks alati kodus olemas. Saiade valmistamiseks riivin juustu, millele lisan ühe peeneks hakitud küüslauguküüne, rohelist sibulat ja majoneesi. Segan segu ühtlaseks ja määrin röstsaiadele (või näkileibadele) ning asetan 3-4 minutiks ahju (grillimise režiimil).
Ise külla minnes viin tavaliselt omaküpsetatud leiva või kaerajahust toorjuustu-marja korvikesed.
Jõudu,
Lagle

Heidi ütles ...

Ootamatutele külalistele pakun omatehtud rukkileiva ampsusid valgehallitusjuustu ja tšillimoosiga(enda tehtud), sest need on alati minu köögis olemas. Külakostiks viin tavaliselt endavalmistatud leiva.

Kokkamas95 ütles ...

Ootamatutele külalistele teen kiirelt ühe brownie-koogi ning külakostiks küpsetan miskit magusat.

Unknown ütles ...

Mina tavaliselt kasutan sellistel juhtudel lehttaigent, saab korraga nii soolast kui magusat. Sinihallitusjuustu on alati kapis, magusaks saab õunte,kaneeli või kohupiimaga rulle :)

Marit ütles ...

Ootamatutele külalistele teen kindlasti midagi näksimiseks, hakin nt. juurvilju ja lisan puuvilju ning juustu juurde. Soolase poole pealt saab kiirelt teha ühe pitsa ja värske salati. Magusast aga ühe lihtsama marjakoogi oma sügavkülma marjadest. Äkk küllamineku puhul haaran koogi poest:)

Kaoke ütles ...

Külla võtan kaasa endavalmistatud naturaalse koduveini. Ootamatutele külalistele… mida kapis on, alati olemas tume šokolaad ja pähklid ja loomulikult koduvein. Kuid korra olen pannud ka lauale küpsetiste retseptiraamatu, lisades juurde, et kui Te oleksite mulle ette teatanud siis kindlasti oleks siit raamatust mõni kook laual olnud. Need külalised igal juhul teatavad alati nüüd ette :)

Liisu ütles ...

Õnnitlused raamatu puhul! Pakkumine sõltub, kas külaline on nö omainimene või rohkem külaline, kas on näljane või mitte. Tass teed/kohvi, soojad võileivad või pannkoogid või hoopiski lõuna/õhtusöök, mis just valmis sai...

Marilin ütles ...

Ootamatule külalisele pakun tavaliselt midagi soolast ja midagi magusat. Vahel ka ainult magusat, sest olen ise suur magausasõber. Magusaks teen sellisel juhul midagi kodus olevatest toiduainetest. Üsna sagedased on õunakook (kohupiimaga või ilma), muffinid või brownie.

Katrian ütles ...

Õnnitlen uue ilusa raamatu ilmumise puhul! Ootamatutele külalistele pakun pastat või lehttaignaga lahtist pirukat ning külla minnes võtan kaasa iseküpsetatud koogi.

Kadri ütles ...

Tihtipeale muffineid nii soolaseid kui magusaid.
Õnnitlused raamatu puhul - suitsukanapirukas oli väga hea!

Väike Kokkamishuviline ütles ...

Tavaliselt teen kiirelt lihtsa salati - hakin suitsutatud kanafilee, juustu ja õuna, lisan punased oad ning segan kokku majoneesiga. Mõne salati tarbeks on mul kapis alati varuks purk ube.
Samuti olen pakkunud bruchettasid mozzarellaga, mis on samuti väga maitsvad ja valmivad kiirelt.
Magustoiduks on mul kapis alati varuks ka mõni jäätis või siis šokolaad, millest saab kiirelt brownies'e valmistada.

Külla minnes haaran kaasa tavaliselt brie juustu kreekapähklitega ning viinamarjad.

Helen ütles ...

Mina pakun enamasti ootamatutele külalistele Quiche'e - kas siis sibula või suitsulõhe oma. Valmib lihtsalt ja kiirelt ning viib keele alla. Külla minnes oodatakse mind eriti just kookide ja tortidega. Viimase aja hitiks on šokolaadibiskviit vaarikate ja mascarpone vahuga või siis kui tähtsam sündmus, siis üks Schwartzwaldi Kirschtort valmib ütlemata kiiresi ning on silmale ilus vaadata :)

Getter ütles ...

Esiteks õnnitlused uue ning väga ägeda raamatu valmimise pärast. Raamatupoes sirvides tundus igal juhul väga õnnestunud olevat.
Tulles küsimuse juurde, siis palju sõltub aastaajast ning kapivarudest. Heaks ning kiireks lahenduseks on lehttaigna-rullid, kus sees sink, juust ja tomatipasta ehk loobid kõik lahtirullitud taignale, keerad kokku ning toimid nagu teeks kaneelirulle. Teine kiire ja maitsev variant on lahtine lehttaigna põhjal olev zukiini-tomatsibul pirukas, millele peale käib veelmuna/riivjuustu segu ja seda söövad isegi need, kes suured köögivilja fännid ei ole.

Diana ütles ...

Kõigepealt õnnesoovid uue raamatu ilmumise puhul!

Ootamatud külalised saavad teed ja küpsist ikka kui muud kodus parasjagu ei leidu aga kui saab natukenegi ette teada külaliste saabumisest, siis lehttaigen päästab päeva. Meeldivad soolased pirukad, mille täidiseks kasutan olenevalt hooajast kas sibulat, suvikõrvitsat või kana koos köögiviljadega. :)

Anonüümne ütles ...

Ootamatud külalised saavad lihtsaid võileibu ja praegu, aastalõpul, viin külakostiks viimase "Oma Maitse" retsepti järgi valminud kõrvitsamoosi. tumevalge

Unknown ütles ...

Kuna ma olen suur pähkli armastaja, siis leidub alati laualt pähklisegusid, küll karamelli ja vürtsiseguga ja ka tavalisi, viimasel ajal olen teinud körvitsamuffineid :) Kuidagi eriti head on välja kukkunud.
Ise aga viin tavaliselt puuvilju ja/vöi ise tehtud aprikoosikooki.

Õnnitlen uue raamatu puhul :) Sai juba ära proovitud suitsukana kodujuustu pirukas. No super!