esmaspäev, 13. jaanuar 2014

Šokolaadi-mandlikook ja miks süüa šokolaadi?


Kõigepealt on mul jagada tore uudis - minu uus raamat "Lihtsad ahvatlused" on nüüd olemas ka e-raamatuna! Mugav ja soodne variant neile, kes elavad välismaal või kelle raamaturiiul on juba paberköites teoseid täis saanud ;-)

Laupäeval ilmus LP-s mu tumeda šokolaadi teemaline lugu (digilehe versioon siin). Peamiselt on selles artiklis juttu šokolaadi ajaloost, sest loetelu kasulikest omadustest loo juurde ära ei mahtunud, kuid see-eest panen selle siia postitusse kõik ilusti kirja:) Olen väga tänulik suurepärasele kondiitrile Heidi Pargile, kas jagas mu artikli juures kahte maitsvat tumeda šokolaadiga maiuse retsepti. Heidi valmistatud hõrgutisi saab igapäevaselt tellida ja osta tema pagariärist, kus praeguseks on tööl juba seitse inimest, sest nõudlus tema küpsetiste vastu on lihtsalt niivõrd suur! Heidi on lõpetanud maailma ühe prestiižeima kokakooli The Culinary Institute of America, kus teiste hulkas on oma kokadiplomi saanud Anthony Bourdain, ning töötanud pagarina ka Michelini tärnidega kohtades, sh Joel Robuchoni restoranis L'Atelier New Yorgis! 

Üks hiljutine uurimus näitas, et inimesed, kes söövad šokolaadi mitu korda nädalas, on tegelikult saledamad kui need, kes seda regulaarselt ei tarbi :) Mitte et šokolaadi peaks sööma sageli ja suurtes kogustes, sest sellisel juhul võime saada šokolaadist liigset energiat, vaid et šokolaadis olev rasv väljub tõenäoliselt organismist enne imendumist. Samuti ei muuda šokolaadis olevad kakao flavonoidid kehamassi indeksit selle mõõdukal tarbimisel. Ehk siis kokkuvõttes ei loe mitte ainult kaloraaž, vaid see, milliseid kaloreid tarbime, kuna meie keha ei kohtle kõiki kaloreid ühteviisi.

Tumeda šokolaadi kasulikud omadused:
* Ergutab valutundlikkust vähendavate ja heaolutunnet suurendavate endogeensete opioidide tootmist ajus. Opioidid on kerget eufooriat põhjustavad keemilised ained, mida leidub näiteks oopiumi koostises. Samuti on šokolaadis kofeiini, mistõttu šokolaadisöömine teeb erksamaks ja energilisemaks.
* Aitab hoida ära stressi ja loob hea meeleolu, kuna stimuleerib nn õnnehormooni endorfiini teket. Sellest tingitult tekitab šokolaadi söömine ka head enesetunnet.
* Sisaldab teobromiini, mis kuulub samasse klassi metüülksantiinide nime kandvate alkaloidmolekulidega, mida leidub loosuslikult ligi 60 taimeliigis. Teobromiin aitab tugevdada hambaemaili, samuti on tegemist kerge stimulandiga. Ka šokolaadi koostisse kuuluv kakaovõi mõjub hammastele hästi - vähendab happesust suus ja kaariese naastu tekke ulatust.
* Sisaldab eriti võimsaid antioksüdante ehk katehhiine, mis aitavad tugevdada südame ja veresoonte seinu ning kaitsta keharakke vabade radikaalide kahjuliku mõju eest.
* Šokolaadist saadavate flavonoidide (bioaktiivsed komponendid) mõjul tõuseb nn hea ehk HDL-kolesterooli tase ja alaneb halb kolesterool. Samuti seostatakse flavonoididega UV-kiirguse kaitsemehhanismi, sest need aitavad parandada naha verevarustust ja veesiduvust.
* Flavonoidide ja polüfenoolide sisaldus on šokolaadis vähemalt neli korda kõrgem kui punases veinis, eelkõige aitab see kaasa veresoonkonna haiguste ennetamisele.
* Sisaldab epikatehhiini, mis on kasulik ajurakkudele, kuna soodustab kapillaarides verevoolu ja uute kapillaaride teket.
* Mõjub veresoonte seinte rakkudele lõõgastavalt, aidates alandada kõrgenenud vererõhku.
* Hoiab veresuhkrut teise tüübi diabeedi puhul stabiilsena.
* Sisaldab vitamiine (A, B1, C, D, E) ja mineraale, nagu näiteks kaaliumi, rauda ja magneesiumi.

Niiet sööge tumedat šokolaadi rõõmuga ja süümekaid tundmata!!! Seda enam, et magusa-armastajad on armsamad ja lahkemad inimesed ;-)


Šokolaadi-mandlikoogi retsept ilmus enne jõule Laupäevaleht LP-s koos selle mõnusa jõhvikakastmega valge-šokolaadi toorjuustukoogiga. Tegelikult sobivad mõlemad koogid aastaringseks küpsetamiseks, nii igapäevaseks söömiseks kui ka pidulikemateks juhtudeks. Mulle endale mõlemad küpsetised väga meeldivad ja sööjate suust on ka komplimendid garanteeritud! :)

Seda gluteenivaba mandlikooki olen juba aastaid küpsetanud ja toorjuustukattega versioon sai blogisse lisatud juba päris ammu. Šokolaadiglasuuriga variant meeldib mulle vist tegelikult aga veelgi rohkem ja boonusena saab ära kasutada ka terve paki vahukoort, sest koogi enda sisse läheb ju ainult tobe kogus 0,6 dl, niiet ülejäänule tuleks niikuinii ühel või teisel viisil kasutus leida … :)

Kook:
300 g mandleid
200 g tumedat šokolaadi
0,6 dl vahukoort
1,5 dl (pruuni) suhkrut
0,4 dl rummi
5 muna
näpuotsatäis soola


Kate:
200 g tumedat šokoaladi
1,4 dl vahukoort
röstitud mandlilaaste (soovi korral)


Prurusta mandlid koos šokolaadiga köögikombainis peeneks puruks (kuid mitte jahuks!). Lisa purustamist jätkates vahukoor, rumm ja suhkur. Viimasena lisa munakollased ja sega kõik ühtlaseks.


Vahusta munavalged soolaga pehmete tippudega vahuks (väldi ülevahustamist). Sega kolmandik vahust pähklisegu hulka. Lisa ettevaatlikult segades ülejäänud munavalgevaht kahes osas ja sega ühtlaseks tainaks püüdes vahus võimalikult palju õhku säilitada. Vala tainas 24 cm läbimõõduga  lahtikäivasse korralikult võiga määritud ja kakaoga ülepuistatud vormi ning küpseta 180 kraadises ahjus 30 minutit. Lase jahtuda ja eemalda vormist.


Katte jaoks haki šokolaad ja aseta kaussi. Kuumuta vahukoor keemiseni, vala hakitud šokolaadile ja sega ühtlaseks kreemiks. Lase natukene jahtuda ja laota koogile alustades keskosast. Kata soovi korral röstitud mandlilaastusega. Selleks rösti mandlilaastud kuival pannil kuldseks (ära pruunista).

4 kommentaari:

Diana ütles ...

Lugesin LP lehte ja kuna mind köidab shokolaadivaht, siis uurisin seda retsepti hoolega. Leidsin, et ainete nimistus on toasoe või aga retsepti tegemiskäigus seda polnud. Kas või peaks sinna sisse minema või siiski mitte?

Parimaga
Diana

Silja Luide ütles ...

või läheb ikka sisse ja tuleb eraldi vahustada!
tundub, et tegevusäigus on üht-teist kaotsi läinud:) põhimõtteliselt on õige tegevuskäik selline: "Vahusta muna kollased ja valged, või ja vahukoor kõik eraldi. Sulata šokolaad. Lisa šokolaad võivahule, siis mõlemad munavahud ja viimasena vahukoor. Hoia serveerimiseni külmas."

head kokkamist! :)

julia ütles ...

oi oi oi :D Mina alles nüüd, kus kook on ahjus, lugesin kommentaare :D st et mingit võid mina ei lisanud :D ehehehe...vaatab siis mis välja tuleb :D Aga äkki on võimalik seda retsepti osa postituses muuta ja õiged asjad kirja panna?

Silja Luide ütles ...

Julia, postituses ongi õiged asjad kirjas ja kook tuleb Sul väga hea!:)

Kommentaarides käib jutt LP-s mu šokolaadiloo juures olnud kondiiter Heidi Pargi šokolaadimousse'i retseptist, kus tegevuskäigus oli tal jäänud või lisamata.