neljapäev, 13. veebruar 2014

Sulava sisuga šokolaadikoogid




See on üks kiiremini valmivaid kooke, mis lihtsalt viib keele alla .. tõesti!:) Ja ei jäta külmaks ka mitte-magusa armastajaid, eriti veel, kui juurde pakkuda vanillijäätist ja vaarikaid. Retsept ilmus eelmisel laupäeval LP-s ja kohe samal päeval sain Facebook'i kaudu hästi toreda sõnumi Piretilt, mille tema lahkel loal siia kopeerin:

Tere, nii kui ma nägin LP-s Teie šokolaadikookide retsepti, teadsin, et PEAN seda proovima. Valmistamisele kulunud aeg, küpsemine ja ka kõigi nende 4 koogi nahka pistmine meil mehega läks ülikiirelt! Kook on väga maitsev, kindlasti teen seda veel. Aitäh sedavõrd väärtusliku retsepti jagamise eest! Parimate soovidega ja uusi ideid soovides, Piret

Nii armas!:) Pireti kirja puhul on eriti ootamatu ja lahe see, et tegemist on minu jaoks täiesti võõra inimesega ja see oli esimene tagasiside mu Laupäevalehes ilmunud loole FB kaudu, mitte aga läbi toimetuse või siis mu enda tuttavatelt otse mulle. Tegi laupäeva õhtu kohe palju ilusamaks! :) aitäh veelkord, Piret!

Ja nii tore on jagada siin teiste inimeste arvamusi - ma ise muudkui räägin, kui hea üks v teine kook on, sest mulle ju endale meeldivad koogid, mida teen! Ja ma söön neid igapäevaselt:) Ja kuigi mulle kiidavad nii sööjad (võib-olla lihtsalt viisakusest hoopis?!) kui ka sõbrad-tuttavad, kes ise kodus katsetavad, siis ikkagi on hea meel, kui keegi blogis kommenteerib - kasvõi juba neile hea, kes otsivad head retsepti, mida kasutada:) See ongi ju blogi eelis kokaraamatute ees;-) Ja endale jääb ka meelde, kui on kuskil kirjas! Teisipäeval näiteks just kiitis Annika mu uues raamatus olevat õllesaia, mida ka ise just nädalavahetusel külla tulevatele sõpradele küpsetada plaanin. See on paljudele meeldinud, aga kui nö märki maha ei jää, siis mina küll ei suuda hiljem enamasti meenutada, kes täpselt ja kus, mida ja mille kohta ütles ... :)

Soovitan selle šokolaadikoogi puhul valmistada tainast kohe topeltkogus, sest koogikesed kaovad tõesti kiirelt. Kuigi serveerida on seda nö "õige" soojana, et keskosa lahedalt välja voolaks, siis tegelikult on kook oma pehme sisuga suurepärane ka külmana isegi järgmisel või ülejärgmisel päeval. Niiet isegi kui jääb midagi samal õhtul üle, siis aseta aga külma ja naudi näiteks hommikukohvi kõrvale,-)

Võid taina ka varem valmis teha, vormidesse tõsta ja külmkapis hoida. Sel juhul lisa küpsetusajale u 2-3 minutit. 

Eriti hea on see imeline kook vähemalt 70%-lise kakaosisaldusega mõrušokolaadiga, kuid kui kasutad magusamat šokolaadi, siis piisab ka 1-2 sl suhkrust. Ja mina eelistan (nagu peaaegu alati) ikka heledat v tumedat muscovado't koogis kasutada, kuigi tavaline valge suhkur v fariinsuhkur on selle puhul ka ok.

Mina olen valmistanud neid kooke peamiselt maisijahuga, et oleksid gluteenivabad. Kuid üllatavalt hea on jahu asendada hoopiski kakaopulbriga! Kätrin soovitas seda proovida ja olen talle idee eest hästi tänulik - mõnel ikka see nupp kohe nokib;-) Jahu kakaopulbriga asendades on tulemus veelgi tummisem ja šokolaadiküllasem, kuigi kerkib vähem ja sisu ei jää nii voolav. Šokolaadi maitse intensiivistamiseks riivisin viimasel korral sisse ka pool Tonka uba, mis tegi koogi minu arvates eriti hõrguks. Vabalt võib tainale lisada ka supilusikatäie kanget alkoholi (nt konjak, brändi, rumm) või 0,5 tl vanilliekstrakti.

Eesti keeles ei oskagi sellele küpsetisele head nime välja mõelda ja restodes on koogi nimetus tavaliselt võõrkeeles, nt moelleux au chocolat (prantsuse keeles), chocolate fondant või Molten chocolate (lava) cake (inglise keeles). 

Lisaks sellele, et kook on hästi kiire ja ülimalt maitsev, on see ka "vau-efekti" tekitav maius ehk enamikel inimestel on sama reaktsioon nagu külmkapist brülee- või karamellikreemi välja võttes, sest enamasti ollakse harjunud neid magustoite restoranis sööma ning millegipärast arvatakse, et tegemist on jube keeruliste dessertidega. Tegelikult ju ei ole! Kui mõlema nimetatud kreemi puhul siiski on mõned nipid ja nende valmistamine võtab natukene rohkem aega, siis voolava sisuga hõrk šokolaadikook on lihtsamast lihtsam:) Pealegi, ma just sõin sama kooki eelmisel reedel ühes restoranis ja pidin tõdema, et isetehtud kook on ikkagi veel parem (see kõige parem)!:) Soovitan proovida;-)


Vaja läheb:
110 g võid
110 g tumedat šokolaadi (parim on 70%-lise kakaosisaldusega tume šokolaad)
3 sl (pruuni)suhkrut (eriti hea on hele v tume muscovado)
2 toatemperatuuril muna
2 toatemperatuuril munakollast
näpuotsatäis soola
1 sl nisu- või maisijahu

Määri neli vähemalt 1 dl mahutavusega vormi võiga ja puista ühtlaselt üle peensuhkru või kakaopulbriga. Kui kasutad suhkrut, siis näeb kook pealt välja selline teraline nagu ülemisel pildil, kakaopulbriga jääb siledam tulemus nagu all näha.

Üleliigne suhkur või kakao raputa välja. Aseta vormid taina valmistamise ajaks külmkappi. 

Haki šokolaad ja tükelda või, aseta kastrulisse, sulata ja sega ühtlaseks. Vahusta munad, munakollased ning suhkur kohevaks ja heledaks vahuks. Vahusta hulka šokolaadisegu, seejärel sool ja jahu. 

Jaota tainas nelja vormi vahel, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta ahjus 220 kraadi juures 8-13 minutit kuni koogid on kohevaks kerkinud. Küpsemisaeg sõltub konkreetsest ahjust! Fondant'id näevad ahjust võttes välja nagu väikesed sufleed:) NB! ja ära kindlasti kauem küpseta, sest muidu võivad koogid seest ka ära küpseda! 


Kummuta vormist taldrikule (võid noaga kaasa aidata ehk nuga koogi ja vormi ääre vahelt läbi libistada) ja serveeri soojalt koos vanillijäätise või vahustatud vahukoore ning (värskete) marjade või marjakastmega. 

6 kommentaari:

Merle ütles ...

Silja, kui juba kiitmisest ja tagasisidest juttu oli, siis ma täna teiskordselt "Lihtsad ehvatlused" Kreemjast kondenspiima- mustikakooki tehes ja juurikaid supperhea Ahjupeedi-porgandisupi (blogis) jaoks ahju pannes, mõtlesin, et kiitusega ei tohi kade olla ;)
"Lihtsad ahvatlused" on väga inspireeriv ja maitsev raamat! Kõik, mida jõudnud sealt proovida on maitsev, erilised lemmikud meie peres Karamelli-juustubownie ja Suitsulõhe-spinatipirukas. AITÄH!








Silja Luide ütles ...

oi, aitäh, Merle! nii tore!!! mul on tõesti väga hea meel selle üle!:) kusjuures see karamellikreemiga brownie on üks mu enda lemmikuid ka:)

ma igaks juhuks ütlen, et ma Pireti kirja kopeerimisega tahaksin pigem näidata, et ka teised arvavad, et kook on lihtne ja kiire (ja maistev), mitte ainult ma ise ei räägi seda kogu aeg:) ega ürita siin kiitust norida ... :)

aga seda enam, Merle, on mul suur hea meel lugeda, mida Sa kirjutasid!

toredat kokkamist ja ilusat õhtut Sulle!

Kätrin Maidla ütles ...

Näedsa, kui tore, et said ka nipi. Kuna ma pole kunagi tava jahuga teinud, siis seda kerkimise poolt pole ka tunnetanud. Millalgi kindlasti katsetan. Ei tea, mis sooda või küpsetuspulber teeks?

Silja Luide ütles ...

Jahuga tehes kerkib kook selliseks sufleelaadseks, nagu keskmisel pildil ja siis vajub tagasi, nagu esimesel ja viimasel fotol on näha. Kakaopulbriga aga on koogikesed kohe ahjust võttes sellised ehk ei kerki ega vaju:) Kuna selle koogi puhul ei ole see just eriti oluline, siis ma ise ei hakkaks küpsetuspulbri ega soodaga maitset rikkuma ... Samas annab kakao aga maitsele sügavust juurde, samuti jääb kook kuidagi tummisem ja kergelt mõrkjam. Tegelikult võiks isegi proovida järgmine kord nii teha, et lisada 1 tl kakaopulbrit lisaks 1 sl jahule - nii saab äkki veel kõige parema tulemuse ;-)

Anonüümne ütles ...

Kuna selle retsepti järgi tuleb nii maitsev tulemus, siis pole üldse julgust olnud midagi muud proovida. Ma siis teen nii nagu Sa oma viimases kommentaaris välja pakud ehk panen tl kakaopulbrit. Küll aga on mul küpsetamise aeg 10 minutit, kui rohkem läheb, siis ei voola enam midagi välja. Ei teagi, kas ahi on äkilisem. Kairit

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Kairit, tagasiside eest! Mul endal on üle 10 a vana ahi - äkki on tõesti uimaseks jäänud ...:) ahjud muidugi ongi üsna erinevad ja temperatuuri vahe võib olla isegi 20-30 kraadi, nt profiköögi ahju puhul reeglina temp 160 on koduses ligikaudu 180 kraadi. igal juhul tore, et enda ahju jaoks sobiva temperatuuri oled leidnud ja aitäh veelkord, et sellest kirjutasid - ilmselt võib teistelgi sama probleem olla!