laupäev, 31. mai 2014

Ülimaitsev sparglipirukas nädalavahetuseks



Mis võiks olla veel parem, kui võise ja krõbedada lehetainast põhja, väikese küüslaugumeki ja kodumaiste krõmpsude sparglivartega ahjusoe pirukas?! Selle küpsetise juurde lihtsalt ei olegi sõnu vaja ... :) Aga võin ette hoiatada, et pirukat võibki sööma jääda - mulle endale meeldib, teised kiidavad ja lisaks näeb lahe välja. Rene ütles mulle Instagramis seda pilti nähes, et see on "täiesti loogiline pirukas". Nii ongi ;-) Ja - last but not least - lihtne ja kiire valmistada!

Retsept ilmus eelmisel nädalavahetusel LP-s minu artikli juures, kus ma lähemalt spargli kasulikkusest ja kohtlemisest räägin.

Ilusat nädalavahetust ja toredat kokkamist!

Vaja läheb:
500-700 g spargleid (puhastamata kaal)
u 2 sl oliiviõli
musta pipart, soola
sidrunimahla (soovi korral)
400 g võiga pärmi-lehttainast
150-200 g küüslaugumaitselist vm meelepärast toorjuustu
4 muna või munakollast
parmesanilaaste, suitsusinki, suitsulõhet (soovi korral)

Pese ja puhasta jämedad sparglid ning laota ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Maitsesta soola ja pipraga ning veereta neid õlis nii, et varred oleksid üleni õliga kaetud. Rösti sparglid ahjus 250 kraadi juures u 5 minutit. Ahjust väljavõetud sparglitele pigista soovi korral pisut sidrunimahla. Eriti peeneid varsi ei ole eelnevalt eraldi röstida vaja - neid piserda lihtsalt õliga ning maistesta soola ja pipraga. 

Sulata tainas ja rulli laiemaks. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lõika terava noaga tainaplaatidele 1 cm kaugusel äärtest nö raam ümber tainast mitte päris läbi lõigates. Torka keskosa tihedalt kahvliga läbi ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 5 minutit. 

Määri eelküpsetatud tainaplaatidele "raami" sisse toorjuustu, kata pooleks lõigatud sparglitega, aseta igale plaadile sparglite vahele üks toores muna või munakollane ja jahvata peale pipart.

Küpseta ahjus 200 kraadi juures u 15 minutit kuni ääred on kuldpruunid ja munad tahenenud.  Maitsesta veel soola ja musta piprga. Serveeri kohe, sest pirukas on parim soojalt. Soovi korral puista peale parmesanilaaste, suitsusingi- või lõheviile. 

Kommentaare ei ole: