kolmapäev, 18. juuni 2014

Lahtised pirukad martsipani ja apelsinimekiga rabarbriga


See pilt on ühest lahedast kevadisest piknikust hästi toredate inimestega (Instasse panin ka ühe pildi), aga lähemalt räägin sellest järgmisel kevadel, kui fotod koos retseptidega ühes Soome ajakirjas avaldatakse:) Mina panustasin omalt poolt suhteliselt spontaansete rabarbripirukatega, millele andisin apelsini ja Cointreauga pisut särtsu juurde. Selliseid martsipani ja puuviljadega küpsetisi teen alati, kui on kiire, ja paar erinevat versiooni on saanud kirja ka mu raamatutesse. Esimeses on olemas lahtine ploomi-pähkli ja teises õuna-martsipani lahtine lehttaina pirukas. Seekord aga tahtsin katsetada rabarberiga varianti, milleks peab eelnevalt seda aedvilja kas potis või ahjus küpsetama. 

Kasutasin taaskord Eesti Pagari 100 % võiga pärmi-lehttainast, mis mul hetkel on sügavkülmutatud tainastest lemmik. Selle puhul aga tasub sulatamisel hoolikalt järgida pakendil olevaid instruktsioone, eelkõige ajalisi piiranguid. Juhul, kui pean hommikul kohe varakult kokkama hakkama, olen varasemalt alati võtnud külmutatud pärmi-lehttaina õhtul külmkappi sulama, kuid võiga tainas jõuab hommikuks juba kerkima hakata ja tainapakk peenutab külmkapist võttes kummis pallikest. See aga tähendab, et hiljem pannil ei taha ta enam kerkida ja mõnusa kihilise tekstuuri asemel on pigem küpsiselaadne krõbe küpsetis kui korralik eristuvate kihtidega pirukas. Nagu mul nende rababrikoogikestega juhtus ... :)  Seekord sain ikkagi tainast veel kasutada, aga on korra juhtunud, et tainas oli juba nii suureks kerkinud, et sellega polnud mitte kui midagi peale hakata, vaid tuli prügikasti visata ... 

Kuna ma pirukad kohe pärast ahjust võtmist piknikukorvi pakkisin ja kaasa võtsin, siis jõudsin enne kiiruga teha vaid paar klõpsu mobiiliga  - aga no telefonipildike on vast ikka parem, kui üldse mitte fotot, onju?! :)


Vaja läheb:
400 g võiga pärmi-lehttainast
100-200 g martsipani
küpsetatud rabarberit
jahvatatud kaneeli või kardemoni

Küpsetatud rabarber:
400 g rabarberit (u 2 suurt vart)
3 sl pruuni suhkrut
1 sl Cointreau'd, rummi vm kanget alkoholi (soovi korral)
poole apelsini mahl ja riivitud koor

Lõika rabarberivarred pikuti neljaks ja siis u 2 cm pikkusteks juppideks. Aseta koos suhkru, alkoholi ning apelsinikoore ja -mahlaga potti ning kuumuta madalal kuumusel u 5 minutit kuni rabarber on pehme, aga ei ole lagunenud, vaid on endiselt ilusti ühes tükis. Võta rabarber potist välja. Keeda vedelikku potis suuremal kuumusel kuni selle konsistents on siirupine (kulub mõni minut).

Sulata tainas ja rulli plaate laiemaks. Lõika kõik neli plaati kolmeks, et tekiks kokku 12 ruutu. Aseta tainatükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lõika terava noaga neile 1 cm kaugusel äärtest nö raam ümber tainast mitte päris läbi lõigates. Torka keskosa tihedalt kahvliga läbi. 

Riivi martsipan ja laota ühtlaselt tainaplaatile nö raami sisse, lao peale hautatud rabarberitükid ja seejärel nirista siirupit. Puista peale kardemoni või kaneeli. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 17-20 minutit kuni pirukate ääred on kuldpruunid.

Kui sa kogu rabarberisiirupit ära ei kasutanud, siis nirista seda veel ahjust välja võetud pirukatele. Kui soovid veelgi magusust lisada, siis nirista küpsetiste peale vedelat mett ja sõelu tuhksuhkrut. See rabarberimaius on ideaalne piknikutoit, kodustes oludes soovitan aga nautida koos vanillijäätise või -kastmega.

Kommentaare ei ole: