laupäev, 11. oktoober 2014

Mahlased kohupiimamuffinid marjade või õuntega


Vanillimeki, kohupiimapasta ja sõstardega muffinid on mõnusad! Kiirelt ja kergelt valmivad ka, niiet nende küpsetamise võib vabalt ka lastele usaldada;-) Et praegu on marju peamiselt võimalik saada vaid sügavkülmast, siis soovitan nende asemel hoopis ühe hapuka õuna ära tükeldada ja soovi korral lisada tainasse veel kas 1 tl jahvatatud kaneeli või 0,5 tl peenestatud kardemoni.

Kui soovid gluteenivabu muffineid, siis kasuta kas riisi-, maisi- või gluteenivaba kaerajahu. Mina olen neid teinud kasutades gluteenivaba kaerajahu pooleks nii riisi- kui ka maisijahuga. Viimane neist annab muffinitele ka ahvatleva kollase värvuse.

Kohupiimamuffinite retsept ilmus juba mais laupäevaleht LP-s, kus sel nädalavahetusel kirjutan oma suurest sõbrast peedist. Lisasin loo juurde ka kolm eriliselt lihtsat retsepti: peedipesto, ahjupeedid fetaga ja ühed tummised šokolaadi-peedimuffinid. Praegu on peet superhea, eriti kui saad turult või aiamaalt pisikesi ja krõmpse vilju. Talvised suured pehmed isendid ei saa ei oma tekstuuri ega ka maisteomaduste poolest kuidagi praeguste värskete peetide vastu :)

Head kokkamist ja toredat nädalavahetust!

Vaja läheb:
120 g võid
300 g vanillimaitselist kohupiimapastat
100 g hapukoort
2 muna
3 dl jahu
1 kuhjaga tl küpsetuspulbrit 
näpuotsatäis soola
3 sl (pruuni) suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
2 dl kookoshelbeid
100-200 g meelepäraseid marju (kivideta kirsse, musti või punaseid sõstraid, vaarikaid, pohli, mustikaid) või rabarberi- või õunatükke

Sulata või ja laase sellel natukene jahtuda, seejärel sega kohupiimapasta, hapukoore ja munadega. Teises kausis sega sõelutud jahu, küpsetuspulbri ja soolaga, seejärel sega hulka suhkrud ja kookoshelbed. Vala kuivainesegu kohupiimasegu hulka, sega ühtlaseks ja sega õrnalt hulka ka marjad. Kui kasutad sügavkülmutatud marju, siis võid need lisada tainale sulatamata. NB! Muffinitainast tuleb segada võimalikult vähe, et küpsetised oleks mahlased, mitte kuivad ja puised.

Tõsta tainas 12 ettevalmistatud (st võiga määritud ja jahuga ülepuistatud või küpsetuspaberitüki, silikon- või pabervormiga kaetud) muffinivormi ning küpseta ahjus 200 kraadi juures u 25 minutit kuni muffinid on pealt kuldpruunid ja sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase u 10 min vormis taheneda, seejärel tõsta restile jahtuma. Serveerimisel puista soovi korral peale tuhksuhkrut.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aitäh retsepti eest! Väga maitsvad muffinid tulid.

Silja Luide ütles ...

seda on hästi hea meel kuulda :) ja aitäh Sulle tagasiside eest!

Ennike ütles ...

Ma olen elus palju muffineid teinud, aga sellist jama pole eluseeski olnud, et ma ei saa neid paberi seest kätte. Just see aga täna juhtuski....

Silja Luide ütles ...

Ennike, aitäh tagasiside eest, aga ma kahjuks ei oska aidata, sest olen ise neid muffineid mitmeid kordi teinud ja pole märganud, et need kuidagi rohkem paberi külge kinni jääks kui kõik ülejäänud muffinid ...

Silja Luide ütles ...

Ennike, küpsetasin täna neid muffineid uuesti ja kuigi enamik neist tuleb ilusti ka pabervormist lahti, siis mõne puhul kipub muffin pisut ehk rohkem paberi külge kinni jääma tõesti. Seega soovitan pabervormide asemel kasutada kas silikonvorme või küpsetuspaberit, samuti töötab muffinivormi võiga määrimine ja jahuga ülepuistamine.

lilleliis ütles ...

Minul tulid selle retsepti järgi taevalikult maitsvad mustika muffinid!!! Suur tänu retsepti eest, Silja. Kindlasti teen neid ka edaspidi.

Silja Luide ütles ...

Nii tore, mul on hästi hea meel selle üle :) aitäh tagasiside eest, Lilleliis :)

Krista ütles ...

Mul tuli eile õhtul suur tahtmine midagi küpsetada ja ainuke asi, mia ma teadsin, et võiks sees olla, oli kohupiim. Ja siin ma nüüd siis olen. Öösel ei hakanud enam tegema, aga hommikul panin 6.30 kella helisema, et lastele enne kooli muffineid teha. Ma pole seda elus enne teinud :)mitte muffineid, aga et lastele enne kooli.
Natuke muutsin ka, et panin tavalist kohupiima ka ja erinevaid jahusid, suhkru asemel mett ja natuke odrahelbeid ning marjadest mustsõstraid.
Väga head tuli ja servad said sellised krõbedad, mis lastele kohe eriti meeldis.

Silja Luide ütles ...

mul on tõeliselt hea meel, et meeldisid!!! :) pool 7 hommikul muffineid küpsetama hakata - väga tubli! teed isegi mulle silmad ette :) :) :)

Kaili ütles ...

Suure küpsetajana olen ma aegade jooksul loobunud muffinite küpsetamisest. Nii lihtsad, kui nad ka tunduvad, ei tule nad enamjaolt head välja. Vähemalt minul. Aga vahel ikka katsetan. Et ÄKKI seekord õnnestub :) Ja no selle retseptiga tõesti õnnestus! Täielik HEUREKA! Mahlased ja mõnusad! Suur tänu retsepti eest! ps. kasutasin 1/3 toortatrajahu, 1/3 täistera nisujahu ja 1/3 valget nisujahu

Silja Luide ütles ...

väga lahe :) tänan tagasiside eest, Kaili!