teisipäev, 30. juuni 2015

Kohupiima-halvaakreem maasikatega


Minu arvates on hetkel käes aasta parim aeg - valmis on saanud kodumaised maasikad!!! Kogu oma teadliku elu olen sel õndsal perioodil söönud alati nii palju maasikaid kui jõuan ehk isu täis, et ülejäänud osa aastast järgmise maasikahooajani kuidagi vastu pidada:) Loomulikult on ka mu sügavkülmikud suhkruta maasikatoormoosi täis, et talvisel ajal igatsust natukene leevendada. 

Minu jaoks on hästi oluline, kust ma oma marjad ostan. Olles kuulnud tuttavatelt maasikakasvatajatelt  huvitavaid lugusid sellest, kuidas asjad nii Tartu kui ka Tallinna turgudel (ilmselt mujalgi) käivad, mul enam eriti ei ole usku sellesse, et kõik turul müüdavad Eesti maasikad ka tegelikult Eesti maasikad on. Näiteks ostavad teatud müüjad kohalikelt kasvatajatelt mõned kastid maasikaid, et saada saatekirja ja siis müüvad neid koos odavate Poola maasikatega. Muidugi on turul ka neid müüjaid, kelle maasikad tõesti on Eestis (ja mahedalt) kasvatatud, aga kuidas neil vahet teha, seda mina ei tea ... Seepärast ostangi oma marjad (mitte ainult maasikad, vaid ka kultuurmustikad ja vaarikad) alati otse aiandist, et teaks, mida ma saan :)

Need maasikad on pärit Vasula aiast. Ostsin nende marju juba eelmisel suvel ning ainus asi, mida ma tookord kahetsesin, oli asjaolu, et ainult ühe kastiga piirdusin, sest Tallinnas neid ei saa (müüakse vaid Tartu turul, Kõrveküla poe ees ja Tartu-Jõgeva maantee viiendal kilomeetril). Suured, puhtad, terved, magusad ... Mulle eriti ei meeldi, kui tuleb tunde veeta pisikesi marju puhastades või kui osa (kalli raha eest) ostetud maasikatest raisku läheb, aga nende marjade puhul oli kadu praktiliselt olematu. Niiet julgen soovitada!:) 


Üks mahlane halvaa ja maasikatega juustukoogi retsept sai laupäval LP-sse koos väikese jutuga maasikate kasulikkusest. Halvaaga kohupiimakreem on erakordselt lihtne, aga ega kodumaised magusad maasikad vajagi enda kaaslaseks midagi peent - need on ka niisama hullult head!!! Et magustoit on kiire ja kerge valmistada, siis sobib see suurepäraselt ka hommikusöögiks. Pokaalide asemel võib kreemi serveerida purkides, et saaks piknikule või aiapeole kaasa võtta. Maasikate asemel sobivad loomulikult ka muud marjad, nt vaarikad ja mustikad.

Vaja läheb:
300 g vanillimaitselist kohupiimapastat
200 g vanillikohupiima
100 g maitsestamata jogurtit
150-200 g (1 pakk) halvaad
5 sl vedelat mett või kookosõiesiirupit
vähemalt pool kilo magusaid maasikaid

Tükelda halvaa ja sega kõigi ülejäänud komponentidega, va maasikad. Lõika maasikad pooleks, suuremad neljaks ja kata nendega kuue magustoidupokaali või -kausi põhi. Tõsta peale kohupiimakreem ja seejärel ülejäänud maasikad. Võid maasikad ja kreemi ka kihiti laduda, st maasikad, kreem, maasikad, kreem, maasikad - igat moodi on väga hea:) Haki soovi korral juurde värsket münti.

3 kommentaari:

Fotostuudio Tallinnas ütles ...

Ilusad pildid!

Anonüümne ütles ...

Kas kreem liiga magus pole? Halvaa muudab niigi magusa kohupiima veelgi magusamaks, milleks veel mett? Ega ma paha pärast:)

Silja Luide ütles ...

täitsa põhjendatud küsimus ju :), sest ma ise arvasin ka alguses, et ma üldse midagi magusat peale halvaa enam ei lisa kreemile:) aga ilma kookosõiesiirupita oli ikkagi kuidagi magedavõitu ... võimalik, et ka halvaad on erineva magususega - ma muidu kasutan mingit eestikeelsete kirjadega halvaad (200 g pakk), aga seekord oli mingi venekeelse pakendiga (150 g). alati võib teha kreemi valmis ja siis vajdausel magustajat juurde doseerida nii, et tuleks paras kreem maasikatega nautimiseks :) meile sobis selline variant kõige rohkem, aga maitsed on ju erinevad!