reede, 10. juuli 2015

Hooaja lõpetuseks mandlijahuga rabarberikook (gluteenivaba)


Kodumaised maasikad on juba kohal ja kaugel ei ole enam seegi aeg, mil saame maiustada muude magusate marjadega. Seega on hetkel veel viimane aeg tõmmata joon alla rabarberihooajale.  Rabarberit võib tarbida juuli keskpaigani, kuna selle korjamine tuleb lõpetada kaks kuud enne vegetatsiooniperioodi lõppu, et taimed saaksid järgmiseks aastaks toitaineid varuda. Pealegi muutuvad vanemad rabarberivarred puisemaks ning nende koor paksemaks, mistõttu toidus kasutamiseks oleks soovitav need eelnevalt koorida. Väited, justkui varakevadises rabarberis oleks rohkem vitamiine, mistõttu see meile kasulikum on, ei pea küll paika, see-eest aga tasub arvestada sellega, et vanemas viljas on rohkem oblikhapet. Kuna oblikhape seob kaltsiumit, siis ei ole see meie tervisele suurtes kogustes kasulik ning võib häirida organismi kaltsiumiainevahetust.

Tänu selles sisalduvatele orgaanilistele hapetele (õun-, sidrun- ja oblikhape) on rabarber tõeliselt hea hapukas lisand magususe tasakaalustamiseks igasugustesse kookidesse ja muudesse magustoitudesse. Ilmselt selles rabarbri populaarsus seisnebki, sest tegemist ei ole just ülemäära tervisliku taimega. Kuigi toiduks kasutatavad varred - erinevalt lehtedest - otseselt kahjulikud ka ei ole. Kusjuures, tegelikult ei ole üldse korrektne kasutada terminit "vars", sest botaaniliselt on tegemist leherootsudega.

Rabarber on küll aedvili, aga Ameerika Ühendriikideks leidis kohus 1947. aastal, et õigusliku regulatsiooni ja tollimaksude tähenduses on see hoopis puuvili, kuna "seda kasutatakse kui puuvilja". Et kohtuotsused on sealmaal teatavasti seaduse jõuga, siis kehtib soodsam ehk puuviljadele kohaldatav maksumäär rabarbri riiki sissetoomisel siiani.


Koogi retsept ilmus eelmisel laupäeval LP-s. See on üks mahlane ja väga mõnus pehme küpsetis, millele kardemon või kaneel särtsu annavad. Kasutasin jämedat nö tavalist mandlijahu jahvatatud mandlitest. Kooki saab teha ka vähendatud rasvasisaldusega mandlijahuga (konsistents on peaaegu nagu tavalisel jahul), kuid sel juhul tuleks lisada 30 g võid, 20 g suhkrut ja 100 g rabarberit ehk kokku siis 160 g võid, 150 g suhkrut ja 400 g rabarbritükke. Rabarbri võib asendada ka maasikate vm marjadega (nt (kultuur)mustikad, sõstrad, kirsid), sügisel aga hoopid tükeldatud hapukate õuntega.

Vaja läheb:
130 g toasooja võid
130 g (pruuni) suhkrut (kasutan heledat muscovado't)
4 toasooja muna
250 g mandlijahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
1 tl jahvatatud kaneeli või 0,5 tl peenestatud kardemoni
300 g rabarberit

Vahusta või suhkruga heledaks vahuks ja lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Lõika rabarber u  0,5 cm viiludeks. Sega omavahel kuivained ja lisa kuivainete hulka rabarberitükid. Vala kuivaine-rabarberimass või-munavahu hulka ja sega õrnalt segamini. Tõsta tainas 24 cm läbimõõduga võiga määritud ja jahuga üleraputatud (lahtikäivasse) vormi ja silu pind.

Aseta vorm ahju ja küpseta 170 kraadi juures 30-40 minutit kuni koogi keskossa sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil 10 min vormis enne lahtilõikamist taheneda. Eriti hea on see kook soojalt koos vanillijäätisega, aga lisandiks sobivad ka vahukoore- ja toorjuustukreemid. Jahtunud koogile võid sõeluda tuhksuhkrut.

11 kommentaari:

Anneli ütles ...

Tegin,sai väga maitsev!Aga kas ta nagu jääbki selline pehme kook,mida tuleb kahvli või lusikaga süüa?Mina kasutasin mandlijahu,mille ma ise tervetest mandlitest purustasin.On selline mõnus tükiline.

Silja Luide ütles ...

rõõm kuulda, et kook maistes. ja aitäh tagasiside eest! tegelikult jääb see kook täitsa nagu tavaline keeks, st saab ka käe vahelt süüa, aga antud juhul on ilmselt asi selles, et kasutasite mandlijahu asemel purustatud mandleid. olen ise ka proovinud kooki teha purustades selleks mandlid köögikombainis ning siis tulebki tekstuur alati tükiline ja pudisev. soovitan osta poest juba valmis mandlijahu (ise olen ostnud Prismast ja Rimist - mõlemad on kvaliteetsed ja suhteliselt mõistliku hinnaga). kui aga ise kodus mandlijahu teha, siis soovitan kasutada kas kohviveskit, et saada piisavalt peen konsistents, või kui köögikombaini, siis mandlilaaste. loodan, et järgmisel korral õnnestub! ja head küpsetamist :)

maxmarii ütles ...

Tegin eile seda kooki, kasutasin poe mandlijahu,aga kook tuli ikka väga pude 😔 maitse on hea. Külla kaasa võtmiseks polnud siiski piisavalt kaubanduslikku välimust,jääb kodus söömiseks. Mõtisklen, et ehk lisada taignalr veidi hapukoort või nat.jogurtit?

Silja Luide ütles ...

seda on küll kurb kuulda ... mis mandlijahu Sa kasutasid?

kui jäi pudisev, siis soovitan piimatoote asemel ikka mõnda siduvat ainet lisada - muna, jahvatatud linaseemneid, maisi- või kartulitärklist, küpsetuspulbrit, jahu vms. need aitavad ilma gluteenita küpsetist koos hoida ja tagavad, et see ei pudise liigselt. ma ise ei näinud selle koogi puhul vajadust neist ühtegi rohkem lisada, aga eks see ilmselt sõltub mandlijahust. kummaline, et mandlijahu kasutamisel selline asi juhtus - ma saaks aru, kui ise on kodus mandleid jahvatatud, et siis ei ole ühtlane tekstuur, aga poest ostetud mandlijahuga on see mul küll alati ilusti koos püsinud ...

maxmarii ütles ...

Mul oli Meira mandlijahu,mis on 80g pakkides, panin 3 pakki, rabarberit oli veits rohkem, pea 400g. Vaatasin juba tainast vormi pannes,et kuivavõitu,oleks ehk pidanud veel ühe muna lisama 🙂
.

Silja Luide ütles ...

400 g rabarbrit??? :) no siis pole mõtet väga imestada, miks kook pudises. kui rabarberit lisada, mis eraldab ju vedelikku teatavasti, siis oleks tulnud kindlasti mõnda siduvat ainet juurde panna, mida eelmises kommentaaris mainisin. oleks veel aga piimatoodet lisanud, siis ilmselt oleks kook täiesti laiali vajunud. kui tainas on nii palju muna ja võid, lisaks veel mahlast rabarbrit ja rasvast mandlijahu, siis kuiv ei ole see kindlasti, vaid pigem vastupidi. pigem on nn “kuivust" juurde vaja (nt jahu v tärklise näol), et küpsetis paremini koos püsiks.

kookide retseptid olen paika timminud sellisteks, et nad õnnestuksid. kui mõnda koostisainet lisada või vähendada, läheb tasakaal paigast ära ja siis pole mõtet imestada, miks kook ei ole selline nagu nt pildil, pole kaubanduslikku välimust vms. küpsetamise puhul on grammidest kinni pidamine oluline!

maxmarii ütles ...

Aitäh Silja nõuannete eest - mis hullusti, see uuesti :) maitse oli küll väga hea ja läks seistes veel paremakski, kook on otsas igatahes :)

Unknown ütles ...

Väga hea kook ,et sobib ka kaalujälgijale ,võrratu sai

Unknown ütles ...

Proovisin ka teha ja nüüd muudkui tellitakse juurde.Olen lõiganyd rabarbari tükkideks ja pannud vähese suhkruga mõneks ajaks seisma, siis valgub osa mahla välja ja kook ei tule rabe. Aga aitäh retsepti eest.

Anonüümne ütles ...

Tänud imehea retsepti eest.
Kook imehea ja see tõesti õige,et vaja retseptis antud kogustest kinni pidada siis tuleb kook õige koostisega ja ei ole pudisev ega liiga pehme

Silja Luide ütles ...

suur aitäh tagasiside eest! mul on selle üle väga eha meel :)