Internetis on tohutult erinevaid 2- ja 3-komponendi kooke, mis mulle kõik igati ägedad tunduvad. Iseasi, kas nad on ka sama head, kui rohkematest koostisainetest tehtud, aga ideena on need igal juhul lahedad. Eks kui ka ise selle kuulsa juustukoogi ja šokolaadikoogi ära proovin, siis jagan muljeid, seniks aga jagan hoopis ühe ülimalt lihtsa ja kiire suvise marjakoogi retsepti, mille maitse küll ei kannata seetõttu, et selles vähe koostisaineid on. See kohupiimakook valmis kasutades vaid viit komponenti (!), kuid soovi korral lisa taina hulka paar peotäit mandlilaaste või kookoshelbeid, samuti võid segada sisse u 2 sl naturaalset kakaopulbrit, mis annab jälle hoopis teistsuguse meki (sarnaselt Erika tordipulbriga). Mitte et neid lisandeid oleks vaja - kook on niigi hea - aga kui on soovi seda pisut teistmoodi teha ;-) Mina nt olen küpsetanud seda kooki sel suvel juba hästi palju kordi ja tegelikult ei tunne ikka veel, et peaks midagi teistmoodi tegema või lisama.
Suvisel ajal saab kooki teha värksete marjadega, sügisel tükeldatud õunte, kevadel viilutatud rabarbriga. Talvel kasuta sügavkülmast võetud marju, kuid kas sulata ja nõruta need enne koogile lisamist või sega läbi 1 sl kartulitärklisega. Samuti sobivad koogi sisse nõrutatud kompotikirsid.
Juubeli tordipulber on üks vana ja hea asi, mida saab ära kasutada, kui on vaja kiirelt valmistada kook, mida inimesed teist tükki juurde küsivad :D Mulle tegelikult maitsevad eriti just Juubeli tordipulbriga koogid halvaaga:) Näiteks kohupiima-õuna-halvaakoogi retsept on olemas nii mu selles raamatus kui ka ilmus eelmisel sügisel Laupäevaleht LP-s, teistmoodi halvaa ja rabarberiga kook on aga juba pikka aega blogis. Mõlemas võib õuna ja rabarberi asemel kasutada ka meelepäraseid marju ;-)
Põhi:
1 pakk Juubeli tordipulbrit
150 g külma võid
Täidis:
600 g (3 pakki) vanillimaitselist või rosinatega kohupiima
3 muna
300-400 g marju (tikreid, mustikaid, vaarikaid, kivideta kirsse, sõstraid, pohli) või kaks tükeldatud õuna (kokku u 500 g)
Haki nuga kasutades, töötle köögikombainis või pudista sõrmede vahel tükeldatud külm või tordipulbriga ühtlaseks purutainaks. Laota tainast vähemalt 2/3 küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi (u 20X30 cm) ja vajuta pisut kinni.
Klopi munad kergelt lahti ja sega kohupiimaga ühtlaseks, võid selleks kasutada visplit, et tükke ei jääks. Laota kohupiimasegu tainapuru peale, aja ühtlaselt laiali, puista peale marjad ja selle peale ülejäänud kolmandik purutainast. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 35-40 minutit kuni kook on tahenenud ja pealt kuldpruun. Lase vormis u 15 minutit jahtuda ja lõika ruutudeks. Soovitan hoida kooki külmkapis, sest parim on see täielikult maha jahtununa.
Klopi munad kergelt lahti ja sega kohupiimaga ühtlaseks, võid selleks kasutada visplit, et tükke ei jääks. Laota kohupiimasegu tainapuru peale, aja ühtlaselt laiali, puista peale marjad ja selle peale ülejäänud kolmandik purutainast. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 35-40 minutit kuni kook on tahenenud ja pealt kuldpruun. Lase vormis u 15 minutit jahtuda ja lõika ruutudeks. Soovitan hoida kooki külmkapis, sest parim on see täielikult maha jahtununa.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar