neljapäev, 18. august 2016

Suus sulav jahuvaba šokolaadikook

Ma loodan, et laupäevaks, 20. augustiks, on Teil veel plaanid tegemata ja saate tulla Vanamõisa laadale, kus taaskord on toidusõprade rõõmuks olemas Eesti Toidu Telk. Kaks aastat tagasi oli mul au laval üles astuda koos ühega Eesti andkematest kokkadest, kellega koos valmistasime pardifilee aedubade ja vaarikavinegretiga ning mustikatega blondie. Seekord mul kahjuks sellist suurepärast lavapartnerit ei ole ja pean üksi hakkama saama, aga ma usun, et tuleb ikkagi väga lahe üritus:) Siin on ülevaatlik tutvustus; rohkem infot toreda päeva ja teavet esinejate kohta aga on olemas FB-s Eesti Toidu Telgi lehel. Ma ise olen kohe esimene laval üles astuja hommikul kl 11, sest olen seotud ka Peetri jooksu korraldamisega, ja torman Vanamõisat kohe sinna edasi. Sealgi oleks tore Teid kohata!:) Kui 10 km joosta ei viitsi, saab teha ka kepikõndi või osaldeda hoopis 4,7 km pikkusel heategevusjooksul. Positiivne emotsioon on igal juhul garanteeritud ;-)


Kuigi suvise magusaisu saab ilusti imeheade värskete marjadega või neist tehtud magustoidu (nt smuuti, jäätise, kreemiga) rahuldada, siis vahel on kohvi kõrvale mõnus ka tükikest kooki nautida, eriti kui selle juurde ideaalselt vaarikad, mustikad, vaarikad ja kirsid sobivad:) Kui seda hõrku šokolaadiküpsetist ühel õhtul endale külla tulnud sõbrannadele pärast quiche'i ning erinevate suupistete ja juustude söömist pakkusin, asetades neile kummalegi taldrikule suure (ehk kaheksandik koogist) tüki, palusid nad mõlemad selle osa, mida ära ei jõudnud süüa, endale kaasa pakkida! Sellist asja polegi varem juhtunud, eriti nende konkreetsete tüdrukutega, sest nad ei ole kumbki eriti suur magusasõber ... :D Niiet tasub katsetada - äkki on sinu sõpradel sarnane reakstioon ;-) Pole vist vaja mainida, et mulle endale hullult maitseb see kook!!! :D :D :D

Välismaa ajakirjades on sellist tüüpi šokolaadikoogid tavaliseld koos oamdussõnaga "fallen", sest munavalge abil õhulisuse saavutanud kook vajub pärast ahjust võtmist peagi üsna kokku ehk ääred jäävad kõrgemad, aga keskosa on madalam. Keskele on hea toorjuustuvaht kuhjata,  niiet vabalt võib mul kirjas olevad kreemikogused kahekordistada. Kui soovid aga pritskotiga kreemi koogile "paigaldada", siis piisab ka retseptis olevast kogusest ilusti. 

Koogis oleva koorelikööri võid asendada vabalt muu meelepärase alkoholiga, eriti hea meki annavad tainasse segatud brändi, rumm, Cointreau või amaretto. Kui aga alkoholi ei soovi kasutada, siis täiusta maitset paari supilusikatäie kange kohvi lisamisega. Kreemis oleva koorelikööri asemel võid segada toorjuustuga veel ühe supilusikatäie tuhksuhkrut või hoopis külma kohvi.

Kuna kook on tummine ja tõeliselt šokolaadiküllane, oma tekstuurilt pisut trühvlikommi meenutav, siis piisab magusaisu rahuldamiseks üsna väikesest tükist, mistõttu on see hõrgutis suurepärane pakkumiseks ka suuremale seltskonnale.



Kook:
250 g tumedat šokolaadi
150 g võid
50 g pruuni suhkrut
5 suurt muna
näpuotsatäis soola
100 g peen- või tuhksuhkrut (võib olla šokolaadimaitseline tuhksuhkur)
35 g jahvatatud mandleid või sarapuupähkleid
2 sl koorelikööri
1 tl vanilliekstrakti (soovi korral)

Kreem:
200 g toasooja toorjuustu
2 sl tuhksuhkrut
1 sl koorelikööri

Tükelda või ja šokolaad, aseta kaussi ja sulata vesivannil. Sega ühtlaseks, lase pisut jahtuda ja sega hulka 50 g suhkrut ja üks munakollane. Lisa segades ükshaaval ülejäänud munakollased, seejärel  jahvatatud pähklid või mandlid ja alkohol ning soovi korral ka vanilliekstrakt. 

Vahusta munavalged soolaga pehmete tippudega vahuks ja hakka lisama kahe supilusikatäie kaupa peen- või tuhksuhkrut kuni munavalgevaht on läikiv ja tugevate tippudega - vaht on nii tihke, et kausi võib rahulikult ümber keerata ja midagi välja ei tule. Sega u neljandik munavalgevahust šokolaadisegu hulka ja seejärel ülejäänud vaht kahes osas õrnalt segu spaatliga alt üles tõstes ja kaussi samal ajal keerates, et võimalikult palju õhku vahu sisse jääks.

Tõsta tainas 23 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja puistatud üle jahu, suhkru või kakaopulbriga. Küpseta ahjus 160 kraadi juures 30 minutit. lase koogil u 15 minutit taheneda, eemalda vormi äär ja lase koogil täielikult jahtuda. Kook on parim külmalt, eriti tummiseks aga muutub üleöö seisnuna. Serveerimisel sõelu koogile naturaalset kakaopulbrit või valmista kreem. 

Sega kreemi komponendid ühtlaseks ja loata koogile või tõsta pritskotti ja lase külmkapis umbes pool tundi taheneda, et kreemist koogile meelepärased kaunistused teha. Puista peale värskeid või külmutatud marju (vaarikaid, maasikaid, sõstraid, pohli) ja naudi.


2 kommentaari:

Katrin ütles ...

Appikene, see on küll juba pigem üks suur komm kui kook :D Mu väikevend ilmselt hindaks seda väga, lubasingi talle poolmaratoni jooksmise eest midagi head teha, nii et täitsa vabalt võib see siin kaubaks minna. :P

Tglt tahtsin öelda, et Silja, Sinu blogi lugemine teeb lihtsalt tuju nii heaks! Rääkimata sellest, et siin on kuhjaga häid ja huvitavaid retsepte, kumab igast reast elurõõm ja positiivsus, nii et lugedes lähevad mul täitsa iseenesest suunurgad ülespoole. Aitäh! :)

Aa, ja ekstra 10 punkti läheb suhtumisele "see kook on niisugune, et magusaisu rahuldamiseks piisab üsna väikesest tükist... seega tõstan sõbrannadele ette kaheksandiku koogist!" :D

Silja ütles ...

väga õige tähelepanek! :D aga ma ei saa ju ometi sõbrannadele väiksemat tükki tõsta kui endale :D :D :D usun, et normaalsele inimesele piisab tõesti pisikesest tükist, aga mina ju pole normaalne - mul ikka vaja suur tükk korraga ära süüa :D kusjuures, need sõbrannad ei söö muidu peaaegu üldse kooki ega muud magusat ja see, et nad lihtsalt alles ei jätnud, vaid sõid päris palju ja lõpu endale kaasa palusid on minu jaoks nii suur asi, et siiani imestan ... :)

ja suur-suur aitäh Sulle heade sõnade eest! mul läks meel kohe eriti heaks selle peale ja motivatsioon blogida kasvas veelgi :)

igal juhul head kokkamist ja loodan, et väikevend naudis kooki vähemalt sama palju kui ma ise :D juhul, kui sa ikka premeerisid teda pärast maratoni sellega ;-)