Esmaspäev, 20. veebruar 2017

Brokoli-kõrvitsapüreesupp lihavabaks esmaspäevaks



Kuigi mul ei ole midagi lihavaba esmaspäeva vastu, siis ise ma seda kahjuks pidada ei saa, sest lihaisu, millest just reedel oma böffi-postituses kirjutasin, on lihtsalt niivõrd suur :D Sellegipoolest jagan ühe mõnusa kreemise ja toitva supi retsepti, mida ise aeg-ajalt valmistan. Esmakordselt tegin seda sügisel, kui minu Brüsselist külla tulnud õde soovis kõrvitsasuppi. Kuna aga mul oli parasjagu veel ka üks pisike brokoli külmkapis, otustasin sellegi supi sisse lisada ja nüüd olengi sel talvel (nii palju, kui sellest ajast üldse olen saanud erinevate reiside vahel aega kodus olla) seda juba mitmeid kordi just niimoodi teinud, kuigi erinevaid kõrvitsasuppe on mul blogiski mitu tükki.

Kõrvits teeb supi kreemjaks ning koort ega toorjuustu ei olegi vaja lisada. Supi paksust saad reguleerida puljongiga. Mina kasutan supi valmistamisel enamasti sügavkülmas olevat kõrvitsapüreed, sest tavaliselt on kõrvitsad nii suured, et pärast ühe toidu valmistamist jääb enamus sellest üle. Viimane kõrvits, mille söögiks ära kasutasin, kaalus 18 kg! Kõrvitsa eest tänan tädi Tiinat, aga selle puhastamine ja ahjus röstimine võttis aega terve õhtu ja karpides täidab see ära ühe keldris oleva sügavkülmiku sahtli, kuigi osa kõrvitsast läks kohe supiks ja koogi sisse.

Sügavkülmutamiseks puhastan kõrvitsa, lõikan selle viljaliha suuremateks tükkideks, küpsetan ahjuplaadile laotatult pehmeks (180 kraadi juures kulub u 30 minutit), püreestan saumikseriga (võib kasutada ka köögikombaini), jaotan karpidesse, lasen jahtuda, panen karpidele kaaned peale ning asetan seejärel sügavkülma. Siis on alati hea võtta, kui vaja mõnda soolast või magusat rooga teha, kuid küpsetistesse lisamiseks tuleks püree eelnevalt sulatada ja üleliigsest vedelikust nõrutada. Õnneks supi sisse võib püree pmst ka otse sügavkülmast võtta, kuigi mina võtan tavaliselt selle ikkagi varem sulama.


Brokoli-kõrvitsapüreesupp

1 keskmine sibul
1-2 küüslauguküünt
0,5 tl tšillihelbeid
1 keskmine brokoli
vähemalt 500 g puhastatud tükeldatud kõrvitsat või kõrvitsapüreed
vähemalt 5 dl kanapuljongit
u 100 g kõva laagerdunud juustu
maitse järgi: soola, pipart, kuivatatud ürte, tšilli- ja paprikapulbrit
lisandiks: extra virgin oliiviõli, fetajuustu, röstitud kõrvitsaseemneid

Haki sibul ja kuumuta seda poti põhjas natukese õli ja või sees keskmisest pisut madalamal kuumusel aeg-ajalt segades u 8 minutit, kuni sibul on pehme ja klaasjas, kuid ei ole pruunistunud. Lisa hakitud küüslauk ja tšillihelbed ning kuumuta segades veel umbes minut. Seejärel lisa puhastatud ja tükeldatud brokoli ja kõrvits või kõrvitsapüree ning kanapuljong. Samuti aseta potti juustu konts, mille muidu ära viskad.

Lase supil keskmisel kuumusel keeda kuni kõrvits ja brokoli on pehmed, seejärel eemalda juustukonts, püreesta supp ja lisa riivitud juust. Aseta pott pliidile tagasi, kuumuta, kuni juust pisut sulab, maitsesta ja serveeri. Peale võid niristada oliiviõli, riivida veel juustu, puistata fetajuustu kuubikuid ja röstitud kõrvitsaseemneid või seemnesegu. Kõrvale on eriti hea krõbeda koorikuga sai või röstitud seemneleib.


Kommentaare ei ole: