esmaspäev, 27. veebruar 2017

Kohevad vastlakuklid pohla-šokolaadikreemiga



Võrreldes ülejäänud toiduga ei ole vastlakuklid mingi erand - ka need on parimad just ise tehtuna! Ja ilmselt pole ma üldse ainus, kes leiab, et just tema tehtud on maailma parimad kuklid, aga usaldan oma vana head retsepti ja siiani ei ole see mind kordagi veel alt vedanud :)

Pean tunnistama, et minul suure magusasõbrana, kes hea meelega lisaks enda omale alati ka veel vähemalt ühe kaaslase magustoidu või koogitüki nahka pistab, ei ole mul mitte mingisugust raskust kunagi olnud, et enda vastlakukkel kellelegi ära anda. Kuid ise valmistatud kuklitega on lood hoopis teised! Kui ikka kohevad värsked pehmed lõhnavad saiad ahjust võtad, on raske vastu panna ka neil, kes vastlakuklitest muidu eriti ei vaimustu nagu ma isegi. Ma ise söön neid kukleid reeglina päris mitu tükki ära :) Kui sinna vahukoore asemel veel maitsev kreem vahele teha, siis on maitsenauding garanteeritud!

Kuna pärmitainas armastab nii kerkimisel kui ka küpsemisel niiskust, siis on auruahi superhea variant selle valmistamiseks. Minu auruahjul (Electrolux CombiSteam Pro EOB9956XAX) on isegi vastav programm, aga igaks juhuks mainin, et kasuta seda vaid selleks nö põhikergituseks, mitte esimese ega viimase poole tunni puhul.

Vastlakuklite retsept on küll mu blogis juba ammu olemas, aga seekord lisasin ka täpsustused ja täiendused - eks ma olen aastate jooksul ikka õnneks targemaks saanud;-) - ja tegin täidise hoopis toorjuustu, valge šokolaadi ja pohladega. Loomulikult võib alati kreemi valmistada klassikaliselt vahukoorest või vahukoorest ja toorjuustust, kuid vahelduseks on selline roosakas hapuka nüansi ja valge šokolaadi mekiga kreem päris tore.

Kukleid saab sellest taina kogusest u 20 +/- 2 ehk vahel tuleb mul neid 18, vahel 22 :) Arvestada tasuks, et kui lõikad taina juppideks, millest pallid vormid, siis ühe portsu kaal võiks olla u 50 g.

Järgmine foto on aga üks kiire telefoniklõps otse ahjust võetud kuklitest - pärast seda tõstsin need kohe restile jahtuma, et ka alumine pool oleks krõbe, mitte ei tekiks kuumal pannil saiakeste alla kondensvedelikku, mis need alt pehmeks muudab.


Pärmitaiast küpsetised on parimad just samal päeval, õigemini isegi loetud tundide jooksul, niiet eelmisel päeval ei soovita kukleid valmis küpsetada. Pigem teha tainas õhtul valmis ja jätta ööseks külmkappi. Kuigi kerkimiseks on vaja sooja niisket tuuletõmbuseta kohta, siis saab taina ka külmas hoides kergitada, kuid see võtab tunduvalt kauem aega ning hiljem on seda vaja enne küpsetamist toatemperatuuril soojeneda lasta.

Ka pärmitaina valmistamise nipid said paar aastat tagasi ilusti kirja, aga igaks juhuks kordan olulisimad asjad üle. Kindlasti peab arvestama:
* Piima temperatuuriga, sest liiga kuumas vedelikus pärmiseened võivad hävida ega paljune ja tainas ei kerki; liiga jaheda vedeliku puhul aga ei pruugi pärmiseened aktiviseeruda ehk tainas kerkima hakata. Termomeetriga ei ole siiski vaja piima soojust mõõtma hakata, paras on 30-40 kraadini soojendatud vedelik.
* Taina kerkimiseks retseptis ettenähtud ajaga, sest liiga kauaks kerkima jäänud tainas võib muutuda hapuks, mistõttu sellele jääb mõrkjas ja kibe kõrvalmaitse ning vajub küpsetamisel kokku.
* Ahi peab kindlasti olema eelkuumutatud nagu kõigi teiste küpsetiste puhulgi kui just retseptis ei ole teistmoodi kirjas.
* Tainast üleliigse õhu eemaldamine ehk taina nö allalöömine ja segamine pärast kerkimist on oluline, et edasist kerkimist ergutada, sest nii saab tainas õhku juurde ja käärimisaeg pikeneb. Saiad tulevad siis kohevamad ja maitsvamad.


Kuklid:
2,5 dl nö käesooja piima ehk u 37 c soojendatud piima
30 g pärmi
500-550 g nisujahu
0,5 tl soola
5 sl suhkrut
1 toasoe muna
80 g võid
1 tl jahvatatud kardemoni (soovi korral)
1 muna (kuklite määrimiseks)

Kreem:
200 g pohli
3 sl suhkrut
2 želatiinilehte
100 g valget šokolaadi
400 g toasooja toorjuustu
tuhksuhkrut (peale raputamiseks)

Lahusta pärm käesoojas piimas. Lisa 250 g sõelutud jahu, sega läbi, kata rätiga ja jäta soojemasse ja võimalusel niiskesse tuuletõmbuseta kohta umbes pooleks tunniks kerkima, kuni tainas hakkab pisut mullitama. Sulata või ja jäta jahtuma - tainale lisamiseks ei tohi see olla kuumem kui toasoe.

Sõtku eelkergitatud tainasse kergelt vahustatud muna, sulatatud või, ülejäänud 250-300 g sõelutud jahu, suhkur, sool ja kardemon. Sõtku tainast seni, kuni see on ühtlane, elastne ja kerge läikega ning hakkab kausi ja käte küljest lahti lööma. Samas ära üle sõtku, sest muidu muutub tainas kleepuvaks ja venivaks ning kaotab kohevuse. Kätega sõtkudes kulub aega u 10 minutit; lauamikserit (KA kiirus 2) kasutades u 2 minutit. 

Sõelu tainale natuke jahu, kata kauss köögirätiga ja jäta veel umbes tunniks kerkima, kuni see on enam-vähem kahekordistunud. Vajuta tainast üleliigne õhk välja (st vajuta tainast nõu äärtest keskpaiga poole ja sõtku läbi), aseta jahusele pinnale, vormi piklikuks ja lõika noaga u 20 ühesuuruseks tükiks (ühe tüki kaal võiks olla u 50 g). Veereta käte vahel või jahuga kaetud pinnal ilusad ühtlased siledad pallid. Laota tainapallid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile jättes neile vähemalt 4 cm vahed, kata köögirätiga ja lase veel umbes pool tundi kerkida, kuni need muutuvad veelgi õhulisemaks. Seejärel pintseldada lahtiklopitud ja natukese vee või (vahu)koorega segatud munaga ning küpseta ahjus 220 kraadi juures 15 minutit, kuni kuklid on kuldpruunid. Tõsta kuklid restile, lase jahtuda ja lõika sakilise noaga „kaas” pealt ära. 
Aseta želatiinilehed külma vette; pane pohlad suhkru ja natukese veega (paar sl) kastrulisse. Kuumuta marju keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades ja puulusikaga neid kergelt katki vajutades kuni need on pehmeks muutunud ja purunenud (kulub u 10 minutit). Suru pohlad läbi sõela, sega saadud püree hulka  ligunenud ja kuivaks pigistatud želatiinilehed ning jäta jahtuma. 

Sulata šokolaad ja sega visplit kasutades toorjuustu hulka, lisa pohlasegu ja sega ühtlaseks.  Aseta kreem külmkappi tahenema; kui on kiire, siis pista 10ks minutiks sügavkülma. Piisavalt tahenenud kreem tõsta kas lusika või pritskoti abil kuklitele. Võid kuklist ka natukene sisu välja uuristada, et saaks rohkem täidist panna. Kõige peale aseta tainast „kaas” ning raputa läbi sõela soovi korral peale tuhksuhkrut.

Kommentaare ei ole: