Homme on sõbrapäev ja ükskõik, kas seda tähistada või mitte, siis šokolaadikooki võib ikka küpsetada ;-) Sest see on lihtsalt niiiiiiii hea!!! Minu jaoks hetkel kindlalt üks lemmik-kooke ja selle puhul võib kindel olla, et ka mehed sellest ära ei ütle, vaid teist (või kolmandat) tükki juurde küsivad:) See pähklimekiga tummine šokolaadikook on mahlane ja parajalt (loe: mitte liiga) magus suutäis, mis sobib koos tassikese espresso või klaasikese portveiniga ideaalselt iga einet lõpetama. Küpsetist on lihtne valmistada ja see sobib pakkumiseks nii argipäeva õhtul kui ka pidulike sündmuste puhul.
Nagu juba aasta tagasi kirjutasin, kuulun mina nende inimeste hulka, kes hea meelega igasuguseid tähtpäevi tähistavad. See tähendab, et ma ei jäta ühtegi võimalust kas kallimaga küünlavalgel õhtusööki nautida või sõpradega pidutseda, niiet minu jaoks on sõbrapäev järjekordne tore päev ja põhjus tähistamiseks (ehk šampanja lahti korkimiseks) :)
Kuigi poodides on röstitud ja kooritud sarapuupähklid müügil, siis neid saab ka ise teha. Laota pähklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti ahjus 150 kraadi juures 10 minutit kuni koor hakkab lahti tulema ja pähklid õrna jumet omandama. Võta pähklid ahjust ja hõõru köögiräti või sõrmede vahel koortest puhtaks.
Koogi retsept ilmus koos böffi tegemisõpetusega Laupäevaleht LP-s.
Koogi retsept ilmus koos böffi tegemisõpetusega Laupäevaleht LP-s.
Vaja läheb:
150 g röstitud ja kooritud sarapuupähkleid
150 g tumedat šokolaadi
120 g võid
100 g peensuhkrut
6 muna
1 väikese kuhjaga sl naturaalset kakaopulbrit
näpuotsatäis soola
1-2 sl brändit, rummi või külma kanget kohvi
Serveerimiseks: tuhksuhkrut või kakaopulbrit; marju või marjadest valmistatud toormoosi või kastet; vahustatud vahukoort, toorjuustu või paksu maitsestamata jogurtit
Aseta pähklid köögikombaini ja töötle ühtlaseks puruks. Tükelda šokolaad ja või ning sulata kas vesivannil või kastrulis ise pidevalt segades. Sega või-šokolaadisegu ühtlaseks ja lase pisut jahtuda.
Eralda munavalged kollastest ja vahusta need tugevate tippudega vahuks. Teises kausis vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks. Sega munakollasevaht šokolaadisegu hulka, seejärel lisa purustatud sarapuupähklid, kakaopulber, sool ja alkohol või kohv. Sega ühtlaseks ja lisa kõigepealt kolmandik munavalgevahust. Sega spaatlit kasutades ja segu alt üles tõstes ise samal ajal kaussi keerates esimene osa munavalgevahust tainaga läbi, seejärel lisa ülejäänud vaht kahes osas samamoodi ettevaatlikult spaatliga segades püüdes vahus võimalikult palju õhku säilitada.
Vala tainas südamekujulisse või 22-24 cm läbimõõduga (lahtikäivasse) ümmargusse koogivormi, mis on eelenvalt korralikult võiga määritud ja kas suhkru või kakaopulbriga üle puistatud. Küpseta ahjus 160 kraadi juures sõltuvalt vormi suurusest 30-35 minutit. Ära kauem kindlasti küpseta, sest kook peab jääma seest mahlane ja küpseb vormis veel edasi. Lase koogil vormis jahtuda, seejärel sõelu soovi korral peale tuhksuhkrut või kakaopulbrit ning paku muid meelepäraseid lisandeid (marju või nendest tehtud kastet, vanillijäätist, vahukoort või toorjuustukreemi vms).
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar