neljapäev, 23. veebruar 2017

Tummine šokolaadikook õhulise vanillikreemiga kodumaa sünnipäevaks



Kodumaa sünnipäeva puhul tehtavaid toitusid vaadates jääb mulje nagu Eestis midagi muud peale kilu, heeringa, rukkileiva ja kama nagu ei olekski ... :) Kuigi kama mulle meeldib (blogiski on sellega retsepte juba omajagu) ja siin veel üks kreemine maasikatega juustutort, siis tahtsin siiski valmistada vabariigi aastapäeva magustoiduks midagi teistmoodi, kui mõni traditsiooniline kamajahuga maius, kuid samas ikkagi meie armsa lipu värvides. Loomulikult aitasid sinise värvi osas välja vanad head rukkililled, täpselt nagu selle mahlase šokolaadibiskviitide ja kohupiimakreemiga koogi puhul :)




Kuigi sinist värvi saab kreemidele lisada toiduvärvi ja nonparnelle kasutades, siis kodumaa sünnipäevaks on parim koogikaunistus ikkagi meie oma armas rahvuslill! Rukkilille õied tasub suvel kas sügavkülma panna või ära kuivatada, et oleks võimalik talvekuudel kookide ja muud magustoitude ehtimiseks kasutada. Mina kasutan mõlemat varianti - terve õied on sügavkülmutatud karbis ja peale raputatud õielehed on kuivatatud.


Põhjaks oleva brownie-tüüpi koogi küpsust saad tikuga kontrollida - kui torkad tiku u 2 cm äärest koogi sisse ja see ei ole mitte tainaga kaetud, vaid tainapuruga, siis on kook küps. Kindlasti väldi šokolaadikoogi puhul üleküpsetamist - pigem lase koogil natukene vähem aega ahjus olla, kui kauem, sest muidu muutub see kuivaks ja pudisevaks. Kook küpseb pärast ahjust välja võtmist vormis veel ka pisut edasi.


Kui Sul on aega, aseta vorm koos tainaga enne ahju panekut tunniks külmkappi. Enne küpsetamist taina külmas hoidmine tagab, et kook on eriti krõbeda ääre ja pealispinnaga ning keskelt mõnusalt pehme. Sel juhul küpseta kooki 5 minutit kauem.

Retsept ilmus ka Laupäevaleht LP-s.


Kook:
250- 300 g tumedat šokolaadi
60 g nisu- või toortatrajahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
60 g naturaalset kakaopulbrit
250 g toasooja võid
200 g (pruuni) suhkrut (nt heledat või tumedat muscovado’t, fariinsuhkrut, demerara’t)
4 toasooja muna
2 sl kanget kohvi, konjakit või brändit
peotäis või paar röstitud ja hakitud metspähkleid või hakitud Kreeka pähkleid (soovi korral)

Tükelda šokolaad ja sulata sellest 200 g. Sega sõelutud jahu soola, küpsetus- ja kakaopulbriga läbi. Vahusta suhkur ja või kohevaks vahuks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad lisades järgmise kui eelmine on võivahuga segunenud.

Sega sulatatud šokolaad õrnalt võivahu hulka, samuti lisa tükeldatud šokolaad, kohv või alkohol ning jahusegu, soovi korral ka hakitud pähklid. Proovi võimalikult vähe segada, et õhku tainas säilitada. Kasuta segamiseks spaatlit tainast alt üles tõstes ja kaussi samal ajal keerates. Tõsta tainas küpsetuspaberiga voodertatud 20X30 cm vormi, silu pind ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 25 minutit.  Lase koogil vormis jahtuda ja lõika ruutudeks.

Kreem:

150-200 g (1 karp) toasooja toorjuustu
3 sl peen- või tuhksuhkrut
1 sl vanillisuhkrut
2 dl (1 tops) vahukoort

Vahusta toorjuust suhkrutega, lisa vahukoor ning vahusta tugevaks kreemiks. Laota kreem kas spaatli või pristkoti abil koogile. Võid koogi ka enne meelepärasteks tükkideks lõigata. Kaunista kuivatatud või külmutatud rukkililleõite, riivitud või hakitud tumeda šokolaadi, nonparnellide või hakitud pähklitega. Samuti sobivad lisandiks marjad (maasikad, vaarikad, mustsõstrad, mustikad, pohlad).



Kommentaare ei ole: