pühapäev, 17. detsember 2017

Krõbeda nahaga pardikoivad



Jõulutuled ja küünlad põlevad, kodu on kaunistatud, jõululaulud mängivad, just sõime lõunaks safranirisotot kammkarpidega ... Minu arvates on jõuluaeg peale suve kõige ägedam aeg aastas! Ilma kogu selle pühadeaegse mölluta oleks ikka suhteliselt raske aasta kõige pimedamat aega üle elada, aga praegu on tõesti nii tore koguaeg:) Mulle meeldivad kingitused, peod, hea toit, jõulukaunistused, küünlad ja kõik muu, mis pühadega kaasneb. Inimesed on ka sel ajal kuidagi veel lahkemad ja armsamad ja üldse on kõik hästi tore olgu siis lumi maas või mitte! Järgmisel nädalal panen blogisse üles ka tänase risoto retsepti koos joogisoovitusega;-), aga täna jagan ühte lihtsat pardikoibade retsepti. Mulle meeldib see variant just eelkõige seetõttu, et erinevalt populaarsest confit’st ei ole siin niigi rasvastele pardikoibadele vaja tohutut hulka rasva lisada küpsemiseks ja komponente ei ole liiga palju, kuid samas tulemus on vähemalt sama maitsev.

Pardikoibade retsept ilmus aasta tagasi Laupäevaleht LP-s, kuid blogisse jäi see lisamata. Õnneks nüüd saab selle vea ära parandada, sest tegemist on ideaalse pühaderoaga:) Kokku kulub pardikoibade  ettevalmistamiseks u 10 minutit, ülejäänud aja on need kas külmkapis marineerumas või ahjus küpsemas. Samas on aga tulemuseks hõrgud krõbeda naha ja ülimalt pehme lihaga omas rasvas küpsenud pardikoivad. Sel ajal, kui part ahjus, saab valmistada pardi juurde kõrvalroad, pakkida kingitusi ja teha muid ettevalmistusi.

Kuigi pardikoivad on suurepärased klassikaliste lisandite (hapukapsas, vürtsikas punane kapsas, ahjukartulid), võib neid kokku sobitada ka igasuguste muude kõrvalroogadega, näiteks röstitud või aurutatud aedviljade või lillkapsa-brokoli-läätse salatiga nagu ülemisel pildil.

Toredat kolmandat adventi kõigile!!!


Vaja läheb:
4 pardikoiba
u 100 g jämedat meresoola
värskelt jahvatatud musta pipart
1 purustatud küüslauguküüs
2 murendatud loorberilehte
paar rosmariinioksa 
u 4 sl brändit

Hõõru pardikoivad soola, pipra, purustatud küüslauguküüne ja loorberilehtede ning rosmariinilehtedega kokku. Aseta ahjuvormi naha pool all, nirista peale brändi, kata vorm toidukilega ja jäta külmkappi vähemalt 12 tunniks marineeruma (parem oleks 24 tunniks). Enne küpsetamist  kraabi külmkapist väljavõetud pardikoibadelt marinaad maha ja tee majapidamispaberit kasutades soolast täitsa puhtaks (aga ära vee all loputa).

Aseta pardikoivad vormi nahk üleval pool, lisa rosmariinioksad ja küpseta ahjus 150 kraadi juures 3 h. Pardikoivad peaksid olema selleks ajaks nii pehmeks küpsenud, et liha saab kahvliga rebida, ja kogu rasv koibade küljest ära sulanud, nahk on aga muutunud krõbedaks ja pruuniks.

Eemalda koivad vormist ja vala rasv mõnda purki, et seda hiljem kasutada. Lase jahtuda, pane kaas peale ja aseta siis purk külmkappi. Pardirasv on jube hea ahjukartulite ja hapukapsa valmistamiseks.


Kommentaare ei ole: