neljapäev, 28. detsember 2017

Metspähklitega šokolaadikommid


Olen aastate jooksul aru saanud, et ükskõik kui pikk puhkus või nädalavahetus on, ikka saab see ülikiirelt otsa ... Seekordsed pühad polnud mingi erand selles osas:) Päris seda õiget jõulutunnet ikka peale ei tulnudki, kuigi kõik oli nagu päris - kuusk, kaunistused, kingitused, tuled, toidud jne. Eriti naljakas tunne tuli peale porisel surnuaial jalutades - olgugi, et kõik oli imeilusas tuledesäras, tundus siiski kuidagi nagu poleks tegemist päris asjaga:) Aga noh, jõulutunne polegi oluline selleks, et lõbusalt aega veeta ja end hästi tunda, seda enam, et varsti tuleb hakata juba bikiine, päevituskreeme, plätusid jms kohvritesse pakkima ...

Praegu aga soovitan teha šokolaadi-fudge’i, sest jõulude ajal sattus koju kindlasti erinevaid šokolaade, mida on hea ära tarvitada. Loomulikult ei pea kasutama neid šokolaade, mis ma retsepti kirja panin, vaid sobivad ka kõik muud variandid. Jälgi lihtsalt seda, et kokku oleks 400 g. Mina nt teen täna seda maiust nii, et panen sisse 200 g hakitud mandlitega piimašokolaadi ja 200 g tumedat šokolaadi, maitseks aga lisan veel hakitud mandelid ja amaretto’s seisnud kirsse :)

Šokolaadi-fudge sobib suurepäraselt nii magustoiduks (nt õhtusöögi lõpetamisel desserdiks kohvi kõrvale) kui ka kingituseks. Sellised isetehtud kommid rõõmustavad alati kõiki (nii lapsi kui ka täiskasvanuid) - see on aastate jooksul korduvalt järele proovitud fakt;-) Kui soovid rikkalikumat šokolaadimaiust, siis haki sisse veel pähkleid või kuivatatud puuvilju või marju (jõhvikaid, kirsse, ploome, aprikoose). Kuivatatud puuvilju võid enne ka kohvis või alkoholis (nt konjak, glögi) hoida, et need pehmemaks ja aromaatsemaks muutuksid. Samuti võid maitsestamiseks lisada Tonka oa vm kirjas oleva asemel hoopis piparkoogimaitseainet, et väikest vürtsi ka lisada :)

Retsept ilmus koos kahe pühadeks sobiva koogiga viimases Laupäevaleht LP-s.


Vaja läheb:
300 g tervete metspähklitega piimašokolaadi
100 g tumedat mõrudamat šokolaadi
30 g võid
400 g (1 purk) magusat kondenspiima
1 peenelt riivitud Tonka uba, 1 tl vanilliekstrakti või 2 sl kohvi või kanget alkoholi, nt konjakit (soovi korral)

Tükelda mõlemad šokolaadid ja või ning aseta koos kondenspiimaga paksupõhjalisse potti ja lisa soovi korral meelepärane maitseaine. Kuumuta segu madalal kuumusel kergelt segades, kuni šokolaad on sulanud ja tekkinud on ühtlane mass. Vala segu fooliumi või küpsetuspaberiga kaetud neljakandilisse ahjuvormi (u 20X20 cm) ja aseta paariks tunniks külmkappi tahenema. Lõika meelepärasteks ruutudeks ja hoia külmkapis.

Kommentaare ei ole: