Reede, 29. detsember 2017

Mahlane kalkunipraad krõbeda peekoni ja punase kapsaga


Paar päeva veel ja juba saabubki uus aasta koos kõigi uute lubaduste, ootuste ja plaanidega. Usun, et tuleb veelgi toredam ja rõõmurohkem aasta ning soovin seda sama ka kõigile Teile! Kes meist ei plaaniks järgmisel aastal olla parem inimene, käia rohkem trennis, süüa vähem magusat ja muidu tervislikult toituda?!? Üks hea viis oma toidulauda tervislikumaks muuta on süüa rohkem puu- ja aedvilju ning mõõdukalt lahjat liha, piimatooteid, kaun- ja täisteravilju. Selles mõttes on kalkuni rinnafilee üks igati tänuväärne tooraine - see on valgurikas ja väherasvane, samas aga saab sellest kiirelt ja vähese vaevaga ülimaitsva toidu. Pühade ajal (sobib loomulikult ka aastavahetuseks) soovitan teha roa, mida saab jagada terve perega või pakkuda sõpradele.

Krõbeda peekonikattega liha on pehme ja hõrk. Tänu küüslaugule ja ürtidele tuleb liha hästi maitsekas; singi tõttu aga eriliselt mahlane. Kalkuniprae suur võlu on, et ette valmistamiseks kulub u 10 minutit, niiet eriti kerge ja lihtne pühaderoog, samas maitse järgi võiks öelda, et vaeva on nähtud tunde. Tunni ajaga küpseb 900 grammine tükk ilusti pehmeks, aga kunagi ei tee paha termomeetriga üle kontrollida. 

Kapsaski on lihtne valmistada, sest pisut aega (u 15 minutit kulub aedviljade hakkimisele ja sibula praadimisele), ülejäänud töö teeb nagu kalkuni puhulgi ära ahi. Kes soovib kapsale pisut jõuluvürtsi lisada, võib küpsemise ajaks asetada vormi mõned kaneelipulgad või nelgid.

Retsept sündis koostöös Fitlap’iga - sealt leiate kindlasti palju põnevaid, tervislikke ja maitsvaid retsepte toidulaua rikastamiseks ja tervislikumaks muutmiseks! :)


Kalkunifilee peekoni ja ürtidega

1 kalkunirinnafilee tükk (800 g-1 kg)
1 sl palsamiäädikat
1 sl oliiviõli
2 rosmariinioksa
10 tüümianioksa
1 tl meelepärast maitseainet (nt paprikapulbrit, Santa Maria Scandinavian Forest maitseainesegu vms)
3 keskmist purustatud küüslauguküünt
5-7 peekoniviilu

Võta liha pool tundi enne küpsetamist külmkapist toatemperatuurile seisma. Sega omavahel palsamiäädikas ja õli, lisa hakitud rosmariin ja tüümianilehed, maitseaine ja purustatud küüslauguküüned. Määri segu liha peale, sellele omakorda aseta peekoniviilud.  

Küpseta ahjus 200 kraadi juures u 1 h (või kuni liha sisetemperatuur on 74 kraadi). Lase lihal enne lahti lõikamist vähemalt 15 minutit seista. Lõika viiludeks ning naudi koos punase kapsa ja keedetud või ahjukartuliga. 

Punane kapsas

1 keskmine punane sibul
1 keskmine hapukas õun
1 väiksem punane kapsas (max 1 kg)
4 sl õunaäädikat
2 sl vedelat mett
1 tl soola
võid
musta pipart

Koori ja tükelda sibul väikesteks tükkideks. Prae või sees madalal kuumusel pehmeks (ära pruunista). Lõika puhastatud õun tükkideks, kapsas riivi või haki peeneteks ribadeks. Sega kõik komponendid omavahel, lisa 1 dl vett, aseta ahjuvormi, kata vorm fooliumiga ning küpseta ahjus 150 kraadi juures 30-60 minutit kuni kapsas on pehme. Küpsemisaeg sõltub sellest, kui peeneks kapsas sai lõigatud - võib kuluda ka üle tunni. Maitsesta kapsast veel vajadusel soola ja värskelt jahvatatud pipraga; serveerimisel võid lisada pisut võid või kalkuni küpsemisvedeliku, samuti jõhvikaid või pohli. 

Kommentaare ei ole: