neljapäev, 21. detsember 2017

Šokolaadi-pähklikreemi kook


Nonii, jõululaupäevani on jäänud veel vaid loetud päevad! Naljakas, et kuigi mul on kodu juba nädalaid kaunistatud, jõulutuled aga suisa novembri algusest maja alumist korrust valgustamas, olen saanud juba mitmeid jõulukinke ja -kaarte, siis päris jõulutunnet ei olegi sel aastal veel peale tulnud ... Äkki saabub see pühade ajal?!? Ei tea, kas siin on oma osa ka lumel, sest mõned nädalad tagasi Otepääl esimest jõulupidu pidades oli tänu paksule lumevaibale, imeilusale loodusele, ehitud kuusele ja jõuluvanale ikkagi oluliselt rohkem pühademeeleolu, kui hetkel vihmasajuses hallis ja porises pealinnas :) Või on asi selles, et hoolimata õhtustest üritustest ja pidudest, olen veel täitsa töölainel ega suuda end veel ette kujutada lihtsalt niisama ... puhkamas :D Enne on vaja ju veel niiii palju asju ära teha! Sõna “puhkus” kõlab juba iseenesest ebareaalselt :)

Kui on vaja ideid, mida jõululauale valmistada, siis siin on neid terve hulk alates erinevatest liharoogadest lõpetades küpsetiste ja pipakoogitainaga. Samuti tasub kiigata Borjomi leheküljele, kuhu on aastate jooksul erinevate rahvusköökide (jõulu)retsepte kokku kogutud. Sel aastal lisandusid maitsvad toidud Indiast, Rootsist ja Hispaaniast, niiet kui on soov tavapäraset teistsugust, eksootilisemat või lihtsalt huvitavat jõululauda katta, siis ei peaks ideedest puudus olema. Lisaks jagas Tarvo Kullamaa eelmise nädala Laupäevaleht LP-s kahe sealihast roa retsepti, mis samuti on alternatiiviks tavapärasele seapraele, kartulile, hapukapsale ja verivorstile. 

Mina ise aga tahan just traditsioonilisi jõulutoite! Naljakas, et ma üle 15 aasta ei söönud ühtegi verivorsti, ei armastanud sealiha ega hapukapsast ning kartulgi polnud mu meelistoit, kuid nüüd viimasel paaril aastal on nende isu tagasi tulnud :) Pühade ajal soovin süüa just pühadetoite - eelkõige klassikalist hõrku seapraadi ja krõbedat ahjukartulit - ning kõik põnevad, huvitavad, erilised jmt road jäävad aasta ülejäänud päevadeks :) :) :) 

See juustukook on küll teistsugune ehk ma usun, et keegi pole sellist varem teinud, aga sobib ideaalselt pühadelauale. Mis magusasse puutub, siis selles osas ma traditsioone ei armasta ega suuda eriti oma vanade heade retseptide järgi küpsetada, vaid tahan alati uusi asju katsetada ja peas keerlevaid ideid teostada! Seetõttu ei suudaks ma vist ka kondiitrina töötada ja iga päev hommikust õhtuni päevast päeva ja nädalast nädalasse samu asju teha. Sel viisil saavutaks küll teatud asjades filigraansuse, kuid samas jääksid kõik mu mõtted ellu viimata ... :)


Šokolaadise koogipõhja tegin seekord valge šokolaadiga ja sai üllatavalt hea :) Täidis on eriliselt rikkalik - šokolaadi, pähklikreemi ja koorelikööri kombo kreemja toorjuustuga. Kuna kõik täidise komponendid peavad olema toasoojad, siis ei hakanud seda eraldi iga asja juures mainima, aga palun sellega arvestada ja koostisained paar tundi enne kokku segamist külmkapist välja võtta! :)

Põhi:
100 g võid
100 g valget šokolaadi
50 g peensuhkrut
1 suur toasoe muna
1 tl vanilliekstrakti või 1 sl brändit
50 g riisi- või nisujahu
näpuotsatäis soola 

Põhja valmistamiseks tükelda või ja šokolaad ning sulata kas paksupõhjalises nõus pidevalt segades, või vesivannil. Sega hulka suhkur, seejärel muna. Lisa ka ekstrakt või brändi, sõelutud jahu ja sool ning sega läbi. Vala täidis  24 cm läbimõõduga lahtikäivasse ümmargusse vormi, mille põhi on küpsetuspaberiga kaetud, aja ühtlaselt laiali ja küpseta ahjus 160 kraadi juures 15 minutit.

Täidis:
100 g (piima)šokolaadi
200 g šokolaadi-pähklikreemi
400 g toorjuustu
3 suurt muna
0,5 dl koorelikööri

Tükelda šokolaad ja sulata; kui šokolaadikreem on kõva, siis lisa ka see šokolaadi juurde. Sega  toasoe toorjuust munade ja koorelikööriga läbi, seejärel lisa šokolaadisegu ning sega ühtlaseks. Vala täidis eelküpsetatud põhjale ja küpseta ahjus 160 kraadi juures 1 h. Lase jahtuda ja serveeri koos marjade või neist tehtud kastme või toormoosiga. 


Soovi korral tee peale kate, milleks läheb vaja:
1 väike purk (neto 120 g) kirsse rummis

Vala marjad sõelale ja jäta sõel kausi kohale nõrguma, et saaks hiljem kompotivedelikku kasutada. Laota nõrutatud kirsid koogile.

Aseta 2 dl vedelikku (vesi ja kompotivedelik) kastrulisse, lase keema tõusta ja vala vähehaaval samal ajal pidevalt segades sisse tarretisesuhkur. Lase vedelikul pisut keeda, kuni see selgineb. Lase pisut jahtuda ja tõsta segu supilusikatäite kaupa või vala aeglaselt marjadele (alguses õhuke, seejärel paksem kiht). Hoia kooki serveerimiseni külmas.


Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga. 

Kommentaare ei ole: