teisipäev, 29. mai 2018

Krõbedad lehetainakeerud suitsulõhe ja karulauguga


Praegu on ikka erakordselt lahe aeg! Ilmad on suviselt soojad, aga samas sirelid ja kastanid ning isegi kirsi- ja õunapuud on mõnel pool veel kevadiselt õites. Kaks parimat aastaaega oleks justkui kokku pandud ja kummasti parim osa võetud :) Tõeliselt mõnus on, kui teed rõduukse lahti ja pahvak sielilõhna lööb vastu, samas on välja minnes juba varahommikul soojem kui eelmisel suvel. Suur kimp piibelehti täidab aroomiga terve maja ja Kalamaja päikselistel tänaval kõndides hõljuvad vaid lillelõhnad. Ja nagu päikesest ja õitemerest veel vähe oleks, saab turult juba isegi kodumaiseid maasikaid, muust heast ja paremast värskest kraamist (olgugi et suures osas veel välismaine) rääkimata. Lust ja lillepidu! :)

Eriti pikalt keegi ilmselt ilusate ilmadega köögis passida ei viitsi, niiet pakun taaskord välja ühe eriti lihtsa retsepti, mis ilmus paar nädalat tagasi Laupäevaleht LP-s. Krõbedad ahjusoojad pirukad kaovad laualt väga kiiresti ja tegelikult teen ise enamasti neid kohe kahekordse koguse, et keegi ilma ei jääks. Lehetainakeerud on head lihtsad valmistada, õnnestuvad alati ja sobivad näksimiseks nii õlle kui ka veini kõrvale. Lisaks on pirukaid ka mugav külakostiks kaasa võtta. Mul on pidevalt sügavkülmas mitu pakki võiga pärmi-lehttainast ootel, et alati, kui kiiret ampsu külalistele pakkumiseks või kaasa võtmiseks vaja, oleks võimalik midagi maitsvat küpsetada. Blogiski on mul juba terve hulk igasuguseid lihtsaid retsepte selle tainaga ja neid tuleb kindlasti juurde ;-)

Täidises oli mul seekord Gourmet Club’i kõrvitsa ja Dijoni sinepiga kreemjuust. See on üks äsja müügile tulnud kolmest uuest laktoosivabast toorjuustust (lisaks veel maitsestamata ning peedi ja mädarõikaga tooted), mille on välja töötanud Imre Kose koostöös Saaremaa Delifoodiga. Neile kreemjuustudele ei ole lisatud paksendajaid, mistõttu on tekstuur kreemjam, kuigi valmistatud samuti koorest nagu tavalised toorjuustud.

Nendes pirukates võid kasutada ka muud suitsukala, kuid võid kala asendada suitsusingiga, toorjuustudest aga kasuta endale meelepärast. Kui karulauku ei õnnestu saada, siis sobib küüslaugumaitseline toorjuust väga hästi. Mai alguse poole hakkisin pirukatele täidiseks ka noori krussis naadilehti, kuid maitse ja vürvi andmiseks sobivad ka spinati-, basiiliku- ja tüümianilehed.


Vaja läheb:
400 g võiga pärmi-lehttainast
100 g toasooja toorjuustu (nt kõrvitsa-sinepiseemne)
100 g tükeldatud suitsulõhet
1-2 peotäit hakitud karulauku 
värskelt jahvatatud musta pipart 
1 muna (määrimiseks)
u 50 g riivitud juustu (soovi korral)

Laota tainaplaadid jahusele pinnale, aseta ääred üksteise peale ja rulli need kokku, et tekiks üks suur tainaplaat. Rulli tainast ka natukene õhemaks. Määri toorjuust ühtlaselt tainale, puista peale hakitud kala ja karulauk. Maitsesta pipraga ja keera tainas tihedaks rulliks. Lõika rullist 1,5 cm paksused viilud ja aseta need vähemalt 1 cm vahedega küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile lõikepind üleval pool. 

Klopi muna 2 sl vee või piimaga lahti ja määri sellega rullid nii pealt kui ka äärtest. Raputa soovi korral peale riivitud juust. Küpseta 200-kraadises ahjus u 20 minutit kuni lõherullid on pealt ja külgedelt kuldpruunid. Lase pirukatel 5-10 minutit plaadil jahtuda ja serveeri seejärel kohe. Parimad ahjusoojana.

Kommentaare ei ole: