pühapäev, 28. aprill 2019

Kevadine mango-kohupiima dessert


Avastasin, et kiirel ajal on blogimises väga suur vahe tekkinud, ja otsustasin ilusa ilmaga päevast tunnikese napsata, et toas arvuti taga istuda. Loomulikult sai päike ikkagi võitu ja postitus jäi pooleli, aga see-eest on nüüd pikad valged õhtud, mis kirjutamist igati soosivad. Viimane nädal on juba suviste soojade päikseliste ilmadega pigem maikuusse sobiv, eriti kui vaadata roheliseks muutuma hakkavad puid. Tavaliselt on ju mai lehekuu ja varasemate aastate aprilli lõpust ei meenu mulle kirsiõisi, nurmenukke, sparglit, rabarberit jms. Karulauk sõna otseses mõttes vohab, seega kõigil kaassõltlastel tasub sammud oma korjekoha või turu poole seada :) Karulauk sobib nii pastadesse ja salatitesse kui ka pirukatesse, võileibadele ja loomulikult pestoks. Hooajal sätin mina seda kõikvõimalikesse toitudesse, nt kanafilee “taskutes" on karulauk megahea

Aga eriti tore on see, et viimane nädal on toonud meile koju kätte (kuna ma elan 5-minutilise jalutuskäigu kaugusel Telliskivi Loomelinnakust, siis minu puhul sõna otseses mõttes “koju kätte”) nii palju superhäid artiste. Kui oled kontserdil nii lummatud ja muusikast haaratud, et unustad kõik muu ja lihtsalt naudid esitust, siis võib kontserdi igati kordaläinuks ju lugeda :) Vahel unustad isegi ära, et seisad juba pikka aega kõrgetel kontsadel ... :D

Kui aga kedagi möödunud nädalast esile tuua, siis muidugi laupäevaõhtul üles astunud Jarle Bernhoft, kes on lihtsalt megakarismaatiline (ning teeb muidugi väga head ja paeluvat muusikat). Ja loomulikult superhäälega multiinstrumentalist Judith Hill, kes on veenev nii rütmibluusis, funkys ja džässis kui ka hiphopis, olnud Grammy laureaat ja laulnud duetti Michael Jacksoniga. Ülihea kontsert oli!!!


Mango on üks neist puuviljadest, mis mulle tohutult maitseb. Aasias olles maiustan sellega iga päev, kusjuures kuigi head mangot saab mitmetes sealsetes riikides, siis julgen kinnitada väiteid, et maailma parimad mangod on siiski Filipiinidel. Samas, P ütleb, et parimaid mangosid saime ikkagi Venezuelas, aga sinna niikuinii keegi enam reisida ei saa (või noh, pole just unistuste sihtkohaga hetkel tegemist), niiet las see jääda ... Pealegi, ei ole ma kuulnud kedagi teist seda sama arvavat erinevalt Filipiinidest, mille Lonely Planet’is on isegi kirjas see fakt :) Kuna aga Eestis ei ole siiani hoolimata korduvatest katsetest õnnestunud ligilähedaseidki küpseid suus sulavaid vilju hankida, siis ostan siin põhiliselt mangopüreed. Minu suur armastus selle puuviljapüree vastu paistab ilmselt välja ka blogis, sest aastate jooksul olen siia juba omajagu sellega retsepte loonud (see lihtne kohupiimakook oli vist esimene), aga igasugusid ideid on veel peas keerlemas, niiet küll tuleb varsti lisa ;-)

See konkreetne itaallaste kooremagustoidust panna cotta'st inspiratsiooni saanud dessert on minu jaoks suhteliselt ideaalilähedane, sest on mõnusalt kreemja tekstuuriga, samas on selles kohupiima ja granadilli näol ka piisavalt hapukust. Parim magustoit on ju ikkagi see, kus hapu (nt marjade näol) on magusat tasakaalustamas, mitte ei domineeri ainult suhkur, st dessert ei ole lääge. Eestis müüdavad granadillid on üsna hapud, niiet magustoitudesse sobivad ideaalselt. Aasias jällegi on need viljad hoopis magusamad, niiet on juba ise oma ideaalse magus-hapu komboga täiuslikuks maiuseks :)



Vaja läheb:
4 želatiinilehte
2 dl (1 pakk) (vahu)koort
450 g (1 purk) mangopüreed
300 g (1 toru) vanillimaitselist kohupiimapastat
1-2 sl suhkrut (soovi korral)
4-10 granadilli
kaunistuseks mündilehti

Aseta želatiinilehed kaussi ja lisa mõni supilusikatäis külma vett, et lehed oleksid kaetud. Lase neil 10 minutit seista. Sega suures kausis mangopüree kohupiimapastaga.

Kuumuta (vahu)koor kastrulis peaaegu keemiseni, lisa kuivaks pigistatud želatiinilehed ja sega, kuni need on sulanud. Seejärel vala vahukoor ühtlase nirena kohupiima-mangosegu hulka, ise samal ajal segades. Sega läbi, maitse ja lisa soovi korral segu hulka suhkur. 

Jaga mangomass 4-6 magustoidukausi või -pokaali vahel ning aseta vähemalt kolmeks tunniks külmkappi. Lõika granadillid pooleks, jaota sisu anumate vahel ja serveeri. Soovi korral puista peale mündilehti.

Kommentaare ei ole: