reede, 10. mai 2019

Rikkalik tort musta leiva, kodujuustu, suitsulõhe ja kalamarjaga


Kuigi suitsulõhe ja kalamarjaga tordi retsept ilmus kodumaa sünnipäeva puhul Laupäevaleht LP-s, siis tegelikult sobib see muidugi igaks rohkem või vähem pidulikuks sündmuseks. Minu arvates on  kodujuustuga soolane tort ideaalne emadepäevaks, vähemalt minu emale, kelle olematu magusaisu rahuldamiseks piisab paarist tükist tumedast šokolaadist ning magus kook on viimane asi, millega teda saaks rõõmustada. See-eest on ta aga suur kalasõber, eriti armastab suitsulõhet ja kalamarjast ei ütle ta loomulikult samuti kunagi ära, niiet temale oleks see soolane tort küll igati mokkamööda. Kindlasti teeksin seda, kui Eestis oleksin :)

Naudin hetkel imelisi vaateid Korea suurimas - ja väidetavalt ka ilusaimas - rahvuspargis Seoraksanis, millest pilte igapäevaselt oma instas jagan, kuid isegi siin ei saa mööda emadepäevast. Homses LP-s on kaks kahtlemata maitsvat kausikooki Lia Virkuselt, mis on lihtsad teha ja mugavad transportida. Kui on soov mõnda eriti head kooki teha, siis siin on olemas suur valik erinevaid retsepte :) Paar aastat tagasi valmistasin emadepäevaks juustu, marjade ja šokolaadiga kooki ning seda küpsetasid mitmed sõbradki, niiet võin öelda, et see on üks neist kindlapeale väljamineku küpsetistest, mis meeldib kõigile ja millega õnneks kõik ilusti hakkama saavad.

Siin on aga kirjas kingituseks sobivad maiused (näiteks erinevad trühvlid, küpsised, šokolaadikreemid jms), mida on samuti kerge valmistada. Hoidiseid muidugi pole mõtet emale keetma hakata :), kuid see-eest nt see metspähklitega šokolaadikreem on igati asjakohane, kui kingisaaja on maiasmokk ;-) Need šokolaadimaiused aga ei nõua praktiliselt minegeid oskuseid, kuid viivad keele alla :)

See suitsulõhega soolane tort on muideks ülilihtne ja kiire valmistada, aega kulub vaid külmas seismise peale :) Kuid kui on veelgi lihtsamat ideed vaja, siis nende pestoga croissant’idega saavad hakkama pere väiksemadki. See on üks hea lihtne meie pere “retsept”, kuidas kiirelt midagi maitsvat teha. Lisaks on erinevate täidistega sarvesaiad ka üsna universaalsed - sobivad nii hommikusöögiks kui ka piknikuks, nii kohvi kui ka veini kõrvale. Hetkel tasuks pestot teha eelkõige karulaugust või muudest umbrohtudest, kuid peedist pesto koos kitsejuustuga on alati kindla peale minek ;-)


Pean ütlema, et ma ei ole eriti suur želatiiniga tehtud tortide fänn, sest sageli kipuvad need kummised olema. See siin on aga mõnusalt kreemjas ja kergelt kohupiimane tänu kodujuustule. Toorjuust peab kindlasti olema toasoe, kuid ühtlasemalt segunevad komponendid siis, kui need kõik on võetud u tunnikene enne küpsetamist toatemperatuurile. 

Põhi:
180-200 g (6 viilu) musta leiba (võib olla seemnetega)
60 g võid

Murra leivaviilud väiksemaks, aseta köögikombaini ja töötle ühtlaseks puruks. Sulata või, sega leivamassiga ja suru ühtlase kihina 21-22 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva vormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi. 

Täidis:
200 g (1 pakk) kodujuustu
200 g (1 pakk)  küüslaugumaitselist või ürtidega toasooja toorjuustu
200 g hapukoort
2 sl paksu majoneesi (nt Hellmann's)
200-300 g kuumsuitsu lõhet
4 želatiinilehte
maitse järgi soola ja värskelt jahvatatud musta pipart

Sega kodu- ja toorjuust, hapukoor ja majonees ühtlaseks massiks. Aseta želatiinilehed koos 4 sl külma veega väiksesse kastrulisse ja lase 10 minutit seista. Soojenda kastrulit pliidil, pidevalt segades, kuni želatiin on sulanud. Ära keema lase!

Vala lahustunud želatiin ühtlase nirena, samal ajal segades, kreemi hulka, seejärel lisa tükeldatud lõhe. Maitsesta pipraga, vajadusel lisa ka soola. Vala segu vormi leivapõhjale ja aseta vähemalt kolmeks tunniks külmkappi tahenema. 

Kate:
2 keedetud muna
1 väike tops (100-150 g) meelepärast kalamarja
värske maitserohelist (tilli, murulauku, rohelist sibulat vm)

Enne kaunistamist võta kook vormist ja aseta serveerimisalusele. Tee keedetud munad kahvliga pudiks ning puista koos kalamarja ja hakitud maitserohelisega tordile. Hoia torti külmkapis.

Kommentaare ei ole: