kolmapäev, 3. juuli 2019

Clafoutis maasikatega


Prantsuse köögist pärit ahjupannkook on täiesti eriline, sest kui muidu on selle riigi päritolu küpsetiste jaoks reeglina vaja spetsiifilisi teadmisi, ohtalt aega jne (nt makroonid, mille feuille, croissant'id jne jne), siis clafoutis valmib ülilihtsalt ja -kiirelt. Kõik komponendid on tavaliselt alati kodus olemas ja kui nt suvel jääb marju üle, on niisama magusaisu, sõbrad tulevad ootamatult külla vms, on kohe hea kiirelt valmistada. Üle 10 minuti aega ei kulu tavaliselt, ülejäänud töö teeb ära ahi :)

Nimi on koogil küll peen ja kuulub see Prantsuse köögi klassika hulka, mis isegi maailma vanimas kokakoolis õppeprogrammis on, aga tegelikult on sisuliselt tegemist ahjus küpsetatud pannkoogiga.  Maiust sobib teha igasuguste marjade ja puuviljadega, niiet seekord siis läksid käiku maasikad. Olen maasikate koogis kasutamise osas alati skeptiline olnud ja ei pea maasikaid tegelikult (erinevalt nt vaarikatest, sõstardest, mustikatest, põldmarjadest, tikritest ja pohladest) eriti heaks koogimaterjaliks, kuid clafoutis’ sees olid need küll väga mõnusad. Eks see maasikate lisamine oli tingitud asjaolust, et marjad vajasid kiirelt ära kasutamist ja polnud enam kaubandusliku välimusega, aga tulemus oli nii hea, et teeks teinekordki :)

Üks clafoutis mul blogis juba on, seekord otsustasin kasutada kokakoolist (Le Cordon Bleu) pärinevat retsepti. All on see kirjas algupärasel kujul (st nagu selle koolist saime ja seal valmistati),  küpsetamisel aga tegin ikkagi mõned väikesed muudatused: kasutasin 80 g suhkrut ja ühe suure kuhjaga sl vanillisuhkrut; 60 g mandlijahu ja 90 g riisijahu, et oleks gluteenivaba; koore asendasin täispiimaga ja lisasin pisut võid piimale, kui seda soojendasin.


Vaja läheb:
100 g suhkrut
150 g jahu
3 muna
150 ml sooja piima (ik lukewarm ehk teate küll, kui soe peab olema;-) )
50 ml koort
5 g küpsetuspulbrit
noaotsatäis soola
500 g maasikaid

Vispelda omavahel suhkur ja munad ning lisa koor ja soe piim. Sega sõelutud jahu ja küpsetuspulber omavahel ning lisa ülejäänud tainale. Sega vispliga ühtlaseks.

Vala tainas võiga määritud ja suhkruga üle puistatud koogivormi ning peale puista maasikad. Küpsetada ahjus 170 kraadi juures 40 minutit. Ahjust välja võetud koogile sõelu peale tuhksuhkrut.  Naudi niisama või koos vanillijäätisega.

Kommentaare ei ole: