reede, 28. juuni 2019

Brita kook rabarbri ja kohupiimaga


Hakkabki rabarbriaeg selleks korraks otsa saama. Viimaseid peenemaid punase koorega varsi ilmselt leiab, aga samas kui juba turuletid on kodumaistest maasikatest lookas, siis keda see rabarber ikka väga isutab?!? :) Minu jaoks on rabarberi võlu just see, et pärast pikka talve on lõpuks koduaiast midagi saada, mis samas oma hapu maitse tõttu on ideaalne igasugustesse magusatesse küpsetistesse. Keedan sellest igal rabarbrihooajal alati kas moosi või marmelaadi, vähemalt korra kisselli ja seekord ka maasikatega moosi (selle retsept on tänases LP-s). Lisaks võib teha rabarbrinapsu, sest ilusa roosa värvi ja mõnusa maitse tõttu on see suurepärane nii kingituseks kui ka niisama desserdi kõrvale kodus pakkumiseks.

Brita kook on minu arvates täiesti geniaaalne leiutis! Seda on hästi lihtne teha, samas jätab see tänu erinevatele kihtidele ja hõrgule maitsele mulje, nagu oleks tohutult vaeva nähtud. Kui on vaja suuremale seltskonnale küpsetada (minu jaoks on seltskond “suurem”, kui on vähemalt 7-8 inimest), siis Brita kook on üks neist, mida sageli teen, sest seda on kerge valmistada kahekordne kogus ehk küpsetada ühe asemel kaks plaaditäit.

Klassikaline Brita on seekord mandlijahu, kohupiimakreemi ja rabarbritäidisega ehk pisut kergem variant, kui ohtra vahukoorega kook. Võimalik teha ka gluteenivabana - erisused said ilusti retsepti juba kirja. Põhjas (nii nisujahuga kui ka alternatiivsel variandil) on lisaks tavalistele jahudele ka mandlijahu, mis teeb koogi eriti hõrguks ja annab kerge martispanimeki.

Kui rabarber on otsas, kasuta täidisena suviseid marju, nt maasikaid, musti sõstraid, põldmarju, mustikaid või vaarikaid. Sobivad ka kirsid, kui neilt kivid enne eemaldada.

Kreemi tegin seekord päris suure koguse. Kuna olen suur kohupiimafänn, siis mulle hullult meeldib, kui seda on koogi vahel hästi palju. Aga piisab ka, kui kahe paki kohupiima asemel kasutada vaid üks pakk - siis jätkub kreemist ilusti põhja katmiseks, aga see ei vaju üle ääre nagu suurema koguse puhul.

Ilusat nädalavahetust kõigile! :)



Biskviit: 
160 g võid
3 munakollast
80 g peensuhkrut
40 g maisijahu, 90 g riisijahu ja 3 tl küpsetuspulbrit või
130 g nisujahu ja 2 tl küpsetuspulbrit
40 g mandlijahu
1 dl piima

Beseekiht:
3 munavalget
100 g peen- või tuhksuhkrut
1 sl vanillisuhkrut
50 g mandlilaaste

Sulata või, lase jahtuda ning vahusta munakollaste ja suhkruga. Soojenda piim käeoojaks. Sega sõelutud jahu(d) küpsetuspulbri ja mandlijahuga. Lisa vaheldumisi munavahule sooja piima ja jahusegu, sega ühtlaseks tainaks ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja lisa edasi vahustades vähehaaval suhkrud. Laota vaht tainale ja puista sellele ühtlaselt mandlilaastud.

Küpseta kooki ahjus 200 kraadi juures 20 minutit kuni see on pealt kuldpruun. Võta ahjust ja lase täielikult jahtuda.

Kohupiimakreem:
400 g (2 pakki) maitsestamata kohupiima
300 g (1 toru) vanillimaitselist kohupiimapastat
0,6 dl piima
50 g peensuhkrut

Sega kõik neli koostisosa omavahel ühtlaseks kreemiks. Vajadusel lisa piima, kui kreem tundub liiga paks (sõltub kasutavast kohupiimast). Hoia kohupiimatäidist kuni koogile laotamiseni külmkapis.

Rabarbritäidis:
300 g rabarberit (3-4 vart)
80 g moosisuhkrut

Lõika koorimata rabarberi jämedamad varred pikuti pooleks ja seejärel haki väikesteks tükkideks. Aseta koos suhkru ja 4-5 sl veega potti ning kuumuta madalal kuumusel aeg-ajalt segades kuni rabarber on pehme ja nö lagunenud (kulub max 10 minutit). Vala potist kaussi ja lase täielikult jahtuda. Hoia rabarbritäidist kuni koogile laotamiseni külmkapis.

Serveerimine:
maasikaid
tuhksuhkrut
mündi- või melissilehti

Lõika kook keskelt pooleks ja aseta üks kiht serveerimisalusele. Laota sellele kohupiimakreem, seejärel rabarbitäidis. Tõsta õrnalt peale teine pool koogist (ära vajuta). Soovi korral kaunista maasikate ja mündilehtedega ning puista peale tuhksuhkrut. 

NB! Soovitatav on, et kook saab vähemalt mõned tunnid enne serveerimist seista, veel parem üleöö. Nii muutub see mahlasemaks ja maitserikkamaks :)

Kommentaare ei ole: