kolmapäev, 7. august 2019

Mustika-šokolaadikook martsipanipõhjal


Šokolaad, martsipan, pähklid, toorjuust, jogurt ja metsmustikad - sellistest koostisosadest ju lihtsalt peab tulema hea tort, onju!?! :) Tegelikult sobivad koogi jaoks ka vaarikad, kuid siis tuleks mustikajogurt asendada vaarikajogurtiga. Enamasti on kultuurmustikad küpsetistes küll suurepärased, aga selle maiuse jaoks soovitan kasutada just metsast korjatud mustikaid.

Kuigi mets- ja kultuurmustikate vahel biokeemilise koostise osas suuri erinevusi ei ole, on siiski esimesed mahlasemd ja just selle koogi jaoks sobivamad. Kultuurmustikates on vähem antotsüaniide - neid leidub ainult kestas ja mari on seest hele, samas kui metsamustikad on neid aineid ka viljalihas. Antotsüaaniidid on vesilahustuvad loodustlikud pigmentained, mis annavad marjadele värvuse ja on tugevad antioksüdandid, mis aitavad põletikega võidelda.

Kultuurmustikad on ka magusamad, sest neis on rohkem suhkruid ja vähem happeid. Kultuurmustikatest saab suurepärase moosi, samuti sobivad need marjad hästi nii mahla valmistamiseks kui ka sügavkülmutamiseks. Enamike küpsetiste seeski on need ideaalsed, lihtsalt selle jaoks on metsast korjatud marjad parimad.

Kirjutasin mustikate kasulikkusest mõni nädal tagasi Nädalalõpuleht LP-s. Need on tõesti sellised marjad, mis ei ole mitte ainult hullult head, vaid on ka tohutult kasulikud! Näiteks võrrelduna enamike teiste marjade ja puuviljadega sisaldab pool klaasi mustikaid sama palju antioksüdante kui neli-viis klaasi teisi vilju. Vitamiinidest, mineraalianetest, orgaanilistest hapetest jms rääkimata ... :)

Mustikaid tuleb korjata siis, kui need on täiesti küpsed ja kuiva ilmaga, et neid oleks võimalik puhastada. Metsmustikaid ei ole vaja pesta ja terve koorega mustikad säilivad jahedas kuni viis päeva. 



Pildil olev kook on 24 cm läbimõõduga vormis, aga väiksem (20-23 cm) sobib samuti suurepäraselt.

Et toorjuustu saaks ilusti vispliga kreemiks segada, peab see olema vähemalt paar tundi enne küpsetamist külmkapist välja võetud. Sulatatud šokolaadi ja želatiiniga paremini segunemiseks, võiks aga ka jogurt olla toasoe, samuti marjad (st mitte otse külmkapist võetud).

Põhi:
200 g martsipani
100 g purustatud metspähkleid
100 g valget šokolaadi

Aseta martsipan kümneks minutiks sügavkülma, et seda kergem riivida oleks. Riivi martsipan jämeda riiviga, töötle pähklid köögikombainis puruks ja sega riivitud martsipaniga. Tükelda šokolaad, sulata vesivannil ja sega läbi pähkli-martsipaniseguga.

Suru segu küpsetuspaberiga kaetud 20-24 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva koogivormi põhja. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külma. 

Täidis:
300 g toasooja toorjuustu
370-400 g (1 tops) toasooja mustikajogurtit
80-100 g suhkrut
200 g metsmustikaid 
200 g valget šokolaadi
4 lehte želatiini

Sega visplit kasutades toorjuust ja jogurt koos suhkruga ühtlaseks kreemiks. Lisa pooled mustikad ja sega kreemi hulka neid võimalikult palju vispliga purustades. Soovi korral võid marju ka kahvliga katki vajutada. Tükelda valge šokolaad, sulata vesivannil ja sega vispliga kiirelt kreemi hulka. 

Aseta želatiinilehed koos 4 sl külma veega väiksesse kastrulisse ja lase 10 minutit seista. Pane kastrul pliidil keskmisele kuumusele ja soojenda pidevalt segades, kuni želatiin on sulanud. Ära keema lase! Vala lahustunud želatiin ühtlase nirena samal ajal segades kreemi hulka. 

Viimasena sega õrnalt hulka ülejäänud mustikad ja vala segu vormi. Aseta vorm vähemalt kaheks tunniks külmkappi tahenema. Enne serveerimist eemalda vormist, kaunista mustikate ja muude marjade, riivitud šokolaadi jm meelepärasega. 



2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Leidsin retsepti LP-st, ülihea kook! Natuke oli hirm, et kas 4 lehte želatiini pole vähevõitu, aga ilusti tahkus ära.

Silja Luide ütles ...

aitäh tagasiside eest, väga tore seda kuulda!
Želatiini lisasin jah vähe, kuna 200 g šokolaadi aitab päris hästi täidisel taheneda. Ma mõtlesin retsepti koostamise ajal, kas lisan tahenemiseks veel 100 g šokolaadi või hoopis želatiini ja valisin siiski viimase variandi :) Ilmselt oleks ka kahest lehest piisanud, aga neli tundus kindlam - suvine aeg, ilm on soe jne ... :)