kolmapäev, 14. august 2019

Suvine tomati-suvikõrvitsa salat


Teen igapäevaselt süüa ja mitte vähe, aga mul on alati jube kurb, et nende toitude retsepte blogis tavaliselt kohe jagada ei saa, vaid peab ootama, sest tegemist mõne koostööprojektiga või retsept ilmub kuskil väljaandes vms. Või, mis põhiline, lihtsalt ei viitsi pildistada ... :) Kui ikka toit on hullult hea, siis tahaks ju kohe retsepti blogisse riputada! Seda enam, et toidublogimine peaks ju ideaalis olema selline, et kokkan, pildistan ja jagan blogis, mitte et muudkui kokkan ja kokkan ja kokkan, vahel pildistan ja korra nädalas blogin ... ?!? See on muidugi kivi minu kapsaaeda ja üritan end parandada selles osas:) 

Selle ülimalt maitsva (mulle tõesti see väga-väga meeldib!), aga samas väga lihtsa salatiga otsustasin teha kiirel tööpäeval erandi ja jagan siis täna päris toitu ehk seda, mida täna päriselt sõime (ja oleme varem korduvalt söönud ja sööme edaspidigi) ;-) Tegelikult muidugi oli tööpäev kiire kuni väikse Magnumi jäätisepeo ja Elina Borni uue singli esitluseni (üks ja sama üritus) õhtupoolikul Fotografiskas, sealt edasi on juba aega mõnusalt enne kinno minekut (uus Tarantino film ju!) üks blogipostitus teha, sest imekombel jõudsin enne jäätise söömist ka foto toidust ära teha :) Ja see ei ole koostööpostitus ;-) Niiet vahelduse mõttes blogimine nagu “vanal heal ajal” ... :)

Olen seda salatit teinud tegelikult erinevates versioonides igal suvel ja tavaliselt mitmel korral, sest see on hullult hea võimalus kasutada ära kodumaiseid imemaitsvaid tomateid (seekordsed pärinevad mu tädi Tiina käest, aitäh!) ja krõmpsuvaid suvikõrvitsaid, mis lihtsalt on suvise toidulaua lahutamatu osa. Lisaks veel Eesti värske küüslauk ja mõni pehme maitseküllane (kitse)juust ning loomulikult värsket pipart, basiilikut ja head oliiviõli (soovitan Casa Fontestante oma). Kokku kulub salati valmistamiseks u 15 minutit :) 

See salat on muideks imehea ka Capri salatina (Insalata Caprese) ehk lisad lihtsalt küüslaugu ja võiga pannil kergelt pruunistatud mõnusa krõmpsu suvikõrvitsa sellele klassikalisele mozzarella-ga salatile ja minu arvates on tulemus veelgi maitsvam ;-) Sarnane salat on blogis olemas ka tehtuna baklažaaniga, kuigi selle puhul kasutan reeglina ahjus meega röstitud tomateid ja pigem valmistan seda sügisel, kui kodumaiseid värskeid tomateid ja suvikõrvitsat enam saada pole. 

Suvikõrvitsa-tomati salat sobib nii eel- kui ka kõrvalroaks. Sellest kogusest, mis kirjas, jätkub kahele pearoaks ja neljale kõrvalroaks. Mu mees, kes ka salatit kiitis, sai juurde veel natukene eelmisest söögikorrast ülejäänud keedetud kartuleid, mis ma pannil krõbedaks praadisin. Minule piisas õhtusöögiks täisti ainult sellest salatist, sest magustoiduks olid värsked mustikad :)

Vaja läheb:
2 suuremat küüslauguküünt
1 väiksem v keskmine suvikõrvits (200-300 g)
tükk võid
pisut meelepärast õli (praadimiseks)
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
4 keskmist tomatit
150 g (1 pakk) fetajuustu
maitserohelist (eriti hea on basiilik, aga tüümianilehti lisan ka alati, kui neid on)
extra virgin oliiviõli (peale niristamiseks)

Haki puhastatud küüslauguküüned peeneks, lõika suvikõrvitsast õhukesed viilud. Soojenda pannil õli ja või ning prae selles küüslauku ja suvikõrvitsat kuni viimane on enam-vähem pehme ehk kergelt krõmps ja pisut pruunistunud. Maitsesta soola ja pipraga. 

Võta aedviljad pannilt ja serveeri koos viilutatud tomatite, murendatud feta ja maitserohelisega, nirista peale oliiviõli ja jahvata pipart. 


Kommentaare ei ole: