kolmapäev, 23. oktoober 2019

Šokolaadiküllane kõrvitsakeeks


Kirjutasin mõned nädalad tagasi uue eesti keeles ilmunud raamatu “Gastronoomia. Praktilised küsimused. Teaduslikud vastused.” kohta arvustuse, mis ilmus eelmisel nädalal ajalehes Postimees ja on nüüd siin saadaval. Mul on hullult hea meel, et sellist väärtkirjandust eesti keelde tõlgitakse, sest päris palju on kokandusmaailmas müüte ja uskumusi, mis tegelikult tõele ei vasta. Mul oli seda lugedes ikka päris palju üllatusmomente:) Ja kuna nii mu töö kui ka üks hobidest on toiduvaldkonnas toimetamine alates kirjutamisest ja kokkamisest lõpetades pildistamise ja arvustamisega, siis on hästi tore saada usaldusväärset teaduspõhist infot, mis aitab asju lahti mõtestada. Minu arvates on “Gastronoomia” raamat, mis võiks igal toiduhuvilisel silmaringi avaramiseks kodus riiulil olla! Ja muideks - tänavusel Tallinna toidumessil valiti see 2019 aasta parimaks tõlke-kokaraamatuks.

Tummine kook on mõnusalt mahlane ning maitse- ja šokolaadiküllane! Mulle tohutult meeldib, kui keeks on hästi niiske (võib isegi öelda, et kleepuv) ja seetõttu on minu jaoks selle maiuse tekstuur ideaalne:) Kuivad ja pudisevad küpsetised mulle kohe üldse ei istu, kuid see keeks on isegi ülejärgmisel päeval veel piisavalt mahlane. Eelkõige on see tänu kõrvitsapüreele, kuid ka tumedal siirupil, natukesel rasvainel, kookoshelvestel ja šokolaadil on oma osa, et see nii suus sulavaks muuta;-)

Kasutasin keeksi tegemisel 70%ilise kakaosisaldusega tumedat üsna mõrudat šokolaadi. Kui lisad magusamat või vähem mõrkjat šokolaadi, siis vähenda pisut siirupi kogust. Olen seda küpsetist teinud ka 2 dl siirupiga, aga siis ei olnud selles magusust ollagi, niiet tegelikult vähemalt 2,5 dl siirupit võiks igal juhul tainale lisada.

Olen suur kardemonifänn ja selle mekk on siin küpsetises kergelt tunda. Kui Sulle aga kardemon ei meeldi (tean, et on selliseid inimesi), siis jäta see välja või asenda jahvatatud ingveri või kaneeliga, kuid ära sellepärast keeksi tegemata jäta :)

Keeks:
400 g nõrutatud kõrvitsapüreed
3 dl tumedat või muscovado siirupit
3 sl neutraalse maitsega õli või sulatatud võid
1 keskmine või suur muna
1 sl brändit või rummi või külma kanget kohvi
110 g riisijahu
50 g kaerajahu
50 g naturaalset magustamata kakaopulbrit
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl peenestatud kardemoni
näpuotsatäis riivitud muskaatpähklit
näpuotsatäis soola
50 kookoshelbeid
70 g tükeldatud tumedat šokolaadi

Peale: 
30 g  tükeldatud tumedat šokolaadi
peotäis kookoshelbeid või mandlilaaste 

Sega suures kausis kõrvitsapüree, siirup, õli, kergelt lahti klopitud muna ja akohol või kohv. Teises kausis sega sõelutud jahuga kõik kuivained, lisa kõrvitsasegule ja sega ühtlaseks. Viimasena sega hulka kookoshelbed ja šokolaaditükid.

Vala tainas piklikkusse keeksivormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja puistatud üle jahuga. Puista peale kõigepealt tükeldatud šokolaad, seejärel kookoshelbed või mandlilaastud. 

Küpseta ahjus 170 kraadi juures 55-65 minutit, kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase keeksil vormis 10 minutit taheneda, eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Väga hea nii soojalt kui ka jahtunult. Hoida tasub keeksi toatamperatuuril õhukindlas anumas või paberisse mässituna. 



Retsept ilmus ka D-kokaraamatus 

4 kommentaari:

Sepikoja sepistused ütles ...

Tundub tõesti väga mahlane ja ahvatlev! Oeh, suu hakkas kohe vett jooksma! Peab proovima...

Silja Luide ütles ...

väga lahe! loodan, et maitseb Teile sama palju kui meile :) head küpsetamist!

Anonüümne ütles ...

Kahjuks minul küpsetis täiesti ebaõnnestus - keeks jäi seest hirmus vedel/pehme, hiljem jahtudes küll tahenes veidi, aga siis muutus ebameeldivalt nätskeks ja liiga niiskeks. Ei tea, kas asi oli selles, et kasutasin riisi-ja kaerajahu asemel nisujahu? Hoidsin ahjus isegi 15 min kauem, kui retsept ette nägi. Samuti vist ei istu mulle tumeda siirupi kergelt lagritsane maitse, midagi selle juures jäi häirima.

Silja Luide ütles ...

kurb kuulda!
üritan alati kõiki toitusid piisavalt kirjeldada, et inimene teaks, millise tulemuse saab. seetõttu eespool tegelikult rääkisin ka, et see keeks on niiske ja kleepuv. kui see aga liialt niiske oli, siis äkki sellest, et kõrvitsapüree jäi nõrutamata (see on koostisosades kirjas, et peaks nõrutama), sest nisujahu on tegelikult oluliselt kuivem kui kaerajahu. kui püree on nõrutatud, tuleb selline (minu arvates ideaalne) tekstuur nagu pildil näha.
aga inimestel ongi erinev maitse - kellele meeldib kuivem, kellele niiskem keeks; kellele meeldib tume siirup, kellele mitte. õnneks on nii siin blogis kui ka internetis väga palju erinevaid retsepte igale maitsele.