teisipäev, 27. veebruar 2024

Kohupiimakook kakao-purutainaga


See kook sai küpsetatud mõeldes eelolevale EV aastapäevale, kuid retsepti blogis jagamiseni jõudsin alles pärast tähtpäeva. Aga no mis teha - parem hilja kui mitte kunagi! :) Samas on see kohupiimakook maitsev igal ajal ja tähtpäeval, nii et pole vaja end küpsetise peal leiduvatest rukililleõitest ja mustikatest häirida lasta. Lisa siniste kaunistuste asemel koogile näiteks vaarikaid, kirsse, granaatõuna seemneid või muud meelepärast :)

Kui aga küpsetad seda kohupiimakooki mõnel olulisel riiklikul pühal ja soovid, et värvid oleks kontrastsemalt sini-must-valged, siis pudista jahu hulka söetablett, mis aitab purutaina mustemaks värvida.

Gluteenivaba koogi puhul asenda nisujahu riisijahuga ja lisa 1 tl küpsetuspulbrit.

Põhi:
250 g jahu
3 sl kakaopulbrit
150 g suhkrut
150 g võid
1 suur muna

Sega sõelutud jahu ja kakaopulber, lisa suhkur ja sega läbi. Tükelda või ning haki noaga või töötle köögikombainis purutainaks. Lisa muna ja tööle ühtlaseks massiks. Aseta tainas umbes tunniks külmkappi tahenema. Tainast võib kas riivida või pudistada näppude vahel.

Täidis:
3 pk (kokku 600 g) rosinatega või vanillimaitselist kohupiima
150 g hapukoort
4 suurt või 5 väikest muna
4 sl jahu
70 g suhkrut

Sega kohupiim hapukoore, munakollaste, jahu ja suhkruga. Vahusta munavalged kohevaks vahuks ja sega õrnalt kohupiimamassi hulka. 

Puista u 2/3 tainast ettevalmistatud (st põhjas küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud) 24 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva vormi põhja ja vajuta kinni. Vala vormi kohupiimatäidis ja sellele pudista ühtlaselt ülejäänud tainas. 

Küpseta 180-kraadises ahjus 40-55 minutit, kuni see on tahenenud (keskelt võib täidis hästi õrnalt veidike veel võdiseda). Lase koogil jahtuda ja aseta seejärel paariks tunniks külmkappi tahenema. Serveerimisel eemalda vormist ja kaunista.


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

Kommentaare ei ole: