teisipäev, 6. veebruar 2024

Šokolaadikook, seekord hapukapsaga :)



See mahlane šokolaadikook sündis aasta tagasi, kui proovisin leiutada võimalusi, et ära kasutada pühadest alles jäänud hapukapsast :) Tavaliselt aasta alguses pärast pühi on ikka see teema üleval, kuidas pühadejääke toitudesse lisada, seega on blogissegi juba kogunenud omajagu igasuguseid maitsvaid küpsetisi ja muid toitusid hapukapsaga, nt juustuga pirukas, nostalgiline vinegrett, tervisesalat peedigaväikesed lehttaina ja suitsukalaga pirukad ning kiire panniroog kartuliga. Ja muidugi soovitan hapukapsast valmistada vana head suppi kruupidega, mis on ajatu klassika ja talvisel ajal kohe eriti hea soojendav roog.

Hapukapsast tasub kindlasti süüa aastaringselt mitte ainult jõulude ajal. Selles fermenteeritud aedviljas on ohtralt antioksüdante, piimhappebaktereid, kiudaineid, vitamiine (nt C- ja K-vitamiini) ja mineraalaineid (kaaliumi, rauda ja magneesiumi). Hapendatud kapsas mõjub hästi nii kõhule ja seedimisele kui ka tervisele üldiselt. 

Ja eriti tore on, et seda tervislikku aedvilja võib isegi magustoitudele lisada. Tummises šokolaadikoogis ei oska ilmselt keegi hapukapsa olemasolu kahtlustada, samas aga annab see küpsetisele mahlasust ja õrna hapukust. Soovitan proovida ;-)

Nisujahuta koogi jaoks kasuta riisijahu vm gluteenivaba jahu ja lisa 1 tl küpsetuspulbrit.

Vanilliekstrakti asemel saad kasutada nt 1 sl külma kohvi või brändit ja lisada 1 sl vanillisuhkrut. Tulemus ei ole küll päris sama, aga hea maitse saab ikka :)

Vaja läheb:
200 g toorest hapukapsast
210 g jahu
40 g naturaalset kakaopulbrit
0,5 tl soodat
näpuotsatäis soola
80 g toasooja võid
160 g suhkrut
2 toasooja muna
1 tl vanilliekstrakti
tuhksuhkrut (soovi korral)

Aseta hapukapsas sõelale ja loputa korralikult külma vee all. Lase kapsal nõrguda ja pigista käte vahel nii kuivaks, kui saad. Haki kapsas peeneks, eriti mugav on seda teha köögikombainis. 

Sega sõelutud jahu teiste kakaopulbri, sooda ja soolaga. Vahusta või mikseri abil kohevaks ja lisa edasi vahustades vähehaaval suhkur, seejärel ükshaaval munad ning vanilliekstrakt. Lisa pool jahusegust, vahusta ühtlaseks, seejärel teine pool ja 1 dl külma vett. Viimasena sega õrnalt spaatliga taina hulka peeneks hakitud hapukapsas. 

Tõsta tainas ettevalmistatud (põhjas küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud) 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse ümmargusse koogivormi, silu spaatliga pind ja küpseta 170-kraadises ahjus u 40 minutit, kuni koogi keskossa torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil enne söömist vormis täielikult jahtuda. Soovi korral sõelu peale tuhksuhkrut. 


  • Retsept ilmus üle aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: