esmaspäev, 4. märts 2024

Marjatäidisega šokolaadi-juustukook


Kätte hakkab jõudma see aeg aastast, mil sügavkülma mullu suvel hoolega varutut oleks viimane aeg realiseerima hakata. Enamik inimesi on ilmselt juba sügisest saadik külmutatud marju ja muud kraami kasutanud, kuid leidub omajagu ka neid, kes alles kevade lähenedes või suisa saabudes avastavad, et sügavkülmikus on veel ohtralt asju. See kook on üks hea variant, kuidas vaarikaid või muid marju ära kasutada, aga neid on muidugi blogis veel (vaata siia) ja tuleb lähiajal juurdegi ;-) 

Kreemjas juustukook ja tummine šokolaadipõhi koos on tõeliselt maitsev, kuid marjatäidis annab veel eriti mõnusa hapuka meki juurde ja aitab magusust tasakaalustada. Kasutasin seekord vaarikaid, kuid selle koogi sisse sobivad ka mustikad, kirsid ja mustad sõstrad, samuti erinevate marjade segu.

Põhjas kasutan pruuni suhkrut, et seda veelgi tummisemaks teha ja kergelt karamellist mekki lisada, kuid sobib loomulikult ka tavaline valge suhkur. 

Šokolaadipõhi:
120 g võid
150 g tumedat šokolaadi
2 muna
100 g (pruuni) suhkrut
0,5 dl täispiima
2 sl kohvi, koorelikööri või kanget alkoholi (konjak, rumm, brändi)
100 g nisujahu ja 1 tl küpsetuspulbrit või
100 g mandlijahu ja 2 tl küpsetuspulbrit

Tükelda või ja šokolaad, aseta kaussi, sulata vesivannil ja sega ühtlaseks. Samal ajal klopi teises kausis munad suhkru, piima ja kohvi või alkoholiga. Kolmandas kausis sega jahu küpsetuspulbriga. Lisa muna-piimasegule kõigepealt sulanud ja veidi jahtunud šokolaad, seejärel jahu ning sega tainas õrnalt läbi. 

Aseta tainas ettevalmistatud (st põhjas küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud) 26-28 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse vormi ja küpseta 180-kraadises ahjus 20 minutit. 

Marjatäidis:
300 g külmutatud vaarikaid
40 g maisitärklist
40 g suhkrut

Aseta vaarikad koos tärklise, suhkru ja 2 dl veega kastrulisse. Sega korralikult läbi, et tärklisest tükke ei jääks. Kuumuta aeg-ajalt seagdes, kuni segu läheb keema ja lase paar minutit õrnalt podisedes keeda, kuni mass on paksenenud. 

Juustutäidis:
600 g toasooja toorjuustu
120 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
3 toasooja muna
100 g hapukoort

Aseta kõik komponendid kaussi ja sega vispliga ühtlaseks.

Kui võtad šokolaadipõhja ahjust, siis laota sellele esmalt vaarikamass ja sellele omakorda õrnalt juustusegu. Aseta vorm ahju tagasi ja küpseta veel 55 minutit, kuni juustukihi ääred on tahenenud. Keskelt võib täidis kergelt võdiseda. 

Lase koogil praokil uksega ahjus jahtuda. Jahtunud kook aseta vähemalt paariks tunniks külmkappi, eriti hea, kui see saaks üleöö külmas seista. 

Serveerimisel kaunista kooki vaarikate ja (tumeda) šokolaadiga.


Retsept ilmus aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: