reede, 22. mai 2020

Vana hea kondenspiima-rabarbrikook




Nädalavahetusel on ikka aega küpsetada ka nüüd, mil eriolukord läbi:) Nii palju, kui viimastel kuudel, ei ole köögis aega veetnud ilmselt enamik inimesi. Mina samamoodi, sest lisaks tööle, mille tõttu teen ohtralt süüa, sai nüüd ikka oluliselt rohkem kokatud. Kui ikka päevad läbi kodus olla ja ära jäävad kõik lõunad, kohvitamised, õhtusöögid, üritused jne, siis on kodus söögi tegemist peaaegu poole rohkem, mis on minu jaoks väga tore! Mulle hullult meeldib köögis aega veeta ja erinevaid asju katsetada, nii et tegelikult nautisin seda rahulikumat aega kodus kohe väga. Samas oli minu jaoks tegemist omamoodi rekordiga, sest ma ei ole elus kunagi varem nii palju aega kodus olnud ja kaks kuud järjest enam-vähem iga päev kolm korda päevas süüa teinud, kuigi küpsetanud olen muidugi teatud perioodidel (nt kokaraamatute tegemise ajal) kordades rohkem.

See palju kasutatud imehea retsept on blogis olnud juba väga kaua aega, kuid nüüd sai seda pisut täpsustatud ja paremaks tehtud, et ikka ideaalne oleks ;-) Kuna hapu rabarber on magusate asjadega (nt valge šokolaad, martsipan, kondenspiim, halvaa) suurepärane kombo, siis on blogis tegelikult veel teisigi sarnaseid kooslusi, nagu nt keedetud kondenspiima ja kohupiimaga kook, kondenspiima-juustukook mandlipõhjal, halvaaga küpsetis ja purukook karamellise toorjuustukreemiga. Rabarber on muidugi nii maitsev tooraine, mis ei väsi inspireerimast, et blogisse on oodata veel omajagu hõrke küpsetisi ;-) See retsept ilmus algselt siin ja selle juures räägin ka pisut rabarberist.

Võin kinnitada, et see kook viib keele alla, sest täiuslikult on tasakaalus magus ja hapu, samuti õhkõrn beseevaht, kreemjas kondenspiimatäidis ja krõbe põhi. Kui ei ole aega või viitsimist ise muretaina valmistamisega jännata, siis kasuta poes müüdavat tainast. Taina valmistamine on tõesti ainus asi, mis selle koogi juures pisut rohkem aega võtab, kuid täidise ja katte tegemine on mõlemad kerged ja väga vähe aega nõudvad.

Küpsetamisel soovitan rabarberit mitte koorida. Sihvakad noored peened varred sobivad kasutamiseks koos koorega, lisaks annab punane koor koogile ilusa roosa värvuse. Pean seda igas rabarbriteemalises postituses üle kordama, sest inimestel on rabarberivarte koorimine nii sisse harjunud tegevus ja lisaks kardavad paljud, et koored jäävad koogi sees kõvad, et näen seda pidevalt nii sotsiaameedias kui ka - mis seal salata - oma lähedaste ja sõprade juures ... :) Aga ma teen väsimatut propagandat rabarberikoorte poolt (eile õhtul nt sõprade juures), nii et loodevasti varsti saab äkki juba ilma kooreteema lisamiseta blogis hakkama :D

Kui on soov beseele ka nn pisarad tekitada, siis soovitan kasutada peen- või tuhksuhkru asemel tavalist valget suhkrut ja lisada seda kahes-kolmes osas mitte supilusikatäie kaupa nagu retseptis kirjas. Besee hakkab nö nutma, st sellele tekivad pisaralaadsed kuldsed tilgad, kui suhkur on vahustamise ajal korralikult lahustamata jäänud. 


Gluteenivaba koogi põhja jaoks võta 80 g toortatra- ja 100 g maisijahu, lisa 0,5 tl küpsetuspulbrit ja 20 g võid. Pildil olev kook on loomulikult gluteenivaba :)

Põhi:
180 g nisujahu
70 g peen- või tuhksuhkrut
näpuotsatäis soola
100 g külma võid
1 munakollane

Aseta sõelutud jahu suhkru ja soolaga kaussi või köögikombaini, lisa tükeldatud külm või ja töötle või haki noaga riivsaia meenutavaks tainaks. Lisa munakollane ja 2-3 tl jääkülma vett, sega läbi ning mätsi ühtlaseks tainapalliks. Keera tainas kilesse, vajuta lapikuks ja aseta pooleks tunniks külmkappi. 

Rulli tainas jahusel pinnal u 0,5 cm paksuseks ja aseta 24-26 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja ja äärtele u 2 cm kõrguselt. Vorm peaks olema eelnevalt ette valmistatud, st põhjas küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Kata tainas toidukilega ja aseta vorm veel 30 minutiks külmkappi. 

Eemalda tainalt kile, kata küpsetuspaberiga ja aseta sellele raskuseks küpsetamata riis või keetmata oad või herned ning küpseta ahjus 180 kraadi juures 15 minutit. Eemalda küpsetuspaber koos raskusega, aseta vorm tagasi ahju ja küpseta veel 5-10 minutit kuni põhi on kergelt pruunistunud ja katsudes kuiv.

Täidis:
400 g rabarberit (puhastatud kaal)
400 ml (1 purk) magusat kondenspiima
3 munakollast
1 sl maisitärklist

Lõika rabarber õhukesteks viiludeks, jämedad varred lõika eelnevalt pikuti pooleks. Klopi munakollased vispliga kergelt lahti, sega läbi kondenspiimaga, seejärel sega hulka maisitärklis. Lisa ka rabarber ja vala segu vormi eelküpsetatud põhjale. 

Küpseta ahjus 180 kraadi juures 30-35 minutit kuni täidis on tahenenud.

Kate:
4 munavalget
150 g peen- või tuhksuhkrut

Vahusta munavalged pehmeks vahuks. Lisa edasi vahustades supilusikatäie kaupa suhkur lisades järgmise lusikatäie siis, kui eelmine on segunenud. Laota vaht koogile ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 10 minutit kuni kate on pealt kergelt kuldne. 

Lase koogil enne lahti lõikamist jahtuda. Lõika kooki märjaks tehtud noaga ja hoia külmkapis. 


Kommentaare ei ole: