kolmapäev, 27. mai 2020

Šokolaadi-juustukook rabarbriga


Kuna valge šokolaad - nagu kondenspiim, martsipan, halvaa jmt ülimagusad asjad - on hapu rabarberiga perfect match, siis sai seekord need ühe koogi sisse kokku pandud. Valge šokolaadi ja rabarbri kooslust mul veel retseptivaramus polnudki ja õnneks sai tulemuseks kook, mida süüakse ja kiidetakse :) Selles mõttes on ikka tore, et eriolukord on läbi ja sõpradega jälle näost näkku suhelda saab, sest nii on ka oluliselt rohkem võimalust küpsetada, samuti on kookide sööjaid (oluliselt) rohkem, kui eriolukora ajal :)

Igal juhul see šokolaadi-juustukoook - võib öelda ka toorjuustuga blondie, kui välismaised nimed meeldivad - on hullult hea kevadise rabarbriga, see-eest suvel saad seda küpsetada hapude marjadega, nt vaarikad, sõstrad, mustikad, tikrid; sügisel aga pohlade, jõhvikate või õuntega, mis ei ole magusad. 

Selles küpsetise šokolaadikihis võid kasutada nii valget suhkrut (fotol olev küpsetis) kui ka pruuni - mõlemal juhul tuleb kook igati maitsev, kuid viimase puhul on paremini näha ka kergelt marmorjas muster. See viimane minu jaoks eriti oluline ei ole - tähtis on ikka koogi maitse! - , aga kui soovid mõnda šokolaadi ja toorjuustuga päris marmorkooki, siis blogis on päris palju erinevaid variante :)

Näiteks toorjuustu ja mustikatega,

toorjuustuga brownie,

toorjuustu ja kõrvitsaga brownie,

pohladega brownie,

küpsetamata juustu-šokolaaditort ja

tort juustu ja šokolaadiga.

Lisaks veel marmorjas keeks tumeda õllega,

šokolaadipõhjal kook juustu ja kõrvitsaga,

jogurti ja šokolaadi-toorjuustuga,

šokolaadi, juustu ja koorelikööriga ning

rabarberikreemi ja toorjuustuga kook. 

Ja tegelikult on veel ka kaks mahlast marjakeeksi: vürtsikas pohladega, mis sobib nt jõluajaks, ning suvine vaarika-mustika maius. Seega küpsetamisideedest (marmorkoogifännidele) puudu ei tohiks olla ;-)

Kui kasutad riisijahu, siis võid sellele lisada soovi korral 0,5 tl küpsetuspulbrit, et asendada gluteeni, aga see ei ole eriti oluline. Paljud ei lisa üldse küpsetuspulbrit brownie'desse ja blondie'desse, aga ma ise seda gluteenivabade kookide puhul siiski teen, vahel aga lisan seda pisut ka nisujahu kasutamise korral. Küpsetuspulber lisab näiteks kohevust, aga kas seda sellist tüüpi kookide puhul on seda (juurde) vaja või mitte, on juba puhtalt maitseküsimus :)

Retsept ilmus ka D-kokaraamatus.


Šokolaadikiht:
200 g valget šokolaadi
200 g võid
120 g (pruuni) suhkrut 
4 suurt toasooja muna
120 g riisi- või nisujahu

Haki šokolaad väikesteks tükkideks. Tükelda või, aseta koos suhkruga kastrulisse ja sulata madalal kuumusel aeg-ajalt segades, kuni nii suhkur kui ka või on sulanud ja tekkinud ühtlane segu. Keera kuumus kinni, lisa tükeldatud šokolaad kastrulisse ja sega ühtlaseks. 

Vala šokolaadi-või segu kaussi, lase paar minutit jahtuda ja klopi selle hulka ükshaaval munad, lisades järgmise, kui eelmine on tainaga segunenud. Viimasena lisa hulka sõelutud jahu. Vala šokolaadimass küpsetuspaberiga kaetud u 20X30 cm koogivormi.

Juustukiht:
1 suur toasoe muna
300 g toasooja toorjuustu
60 g suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
1 sl riisi- või nisujahu
200-300 g tükeldatud rabarberit

Juustukihi jaoks sega kõik ained omavahel, va rabarber. Vala segu vormi, aja laiali ja tee kas nuga, spaatlit või lusikat kasutades koogile marmorjas muster ehk tõsta kihte segamini. Viimasena laota peale rabarbritükid ja suru neid õrnalt taina sisse.

Küpseta kooki ahjus 180 kraadi juures u 30 minutit kuni see on äärtest tahenenud, kuid keskosas võib juustukiht veel pisut võdiseda. Kui kasutad auruahju, siis sobib küpsetusrežiim "keskmine niiskus" - 180 kraadi juures kulub 20-25 minutit.

Lase vormis täielikult jahtuda ja aseta kook seejärel külmkappi. Serveerimisel lõika ruutudeks ja puista soovi korral peale veel mündilehti. Hoia kooki õhukindlalt suletud anumas külmkapis.

6 kommentaari:

Ingrid ütles ...

Imemaitsev kook! Tegin gluteenivaba jahuga ja see töötas väga hästi. Suure plaadiga tehtud topeltports kadus laualt loetud minutitega 🙂 Aitäh selle ja kõigi muude heade retseptide eest!

Silja Luide ütles ...

mul on väga hea meel seda kuulda :) selle koogi puhul on kohe kahekordne kogus teha väga mõistlik ja ettenägelik samm ;-)

ja suur aitäh tagasiside eest!

inglitiivad ütles ...

Mulle ka maitses väga! Kahjuks tegin vaid pool kogust :D Järgmine kord targem!

Silja Luide ütles ...

nii tore, et maitses :) minusugusele magusasõbrale on pool kogust täpselt paras - sel juhul ilmselt teistele jagamiseks ei jääks midagi :D :D :D

Marika ütles ...

Väga maitsev kook, aitäh retsepti eest! Aga huvi pärast küsin, miks blondie-tainal on selles koogis natuke ebatraditsioonilisem valmistuskäik (või ja suhkur sulatatakse koos) ja kas tulemus erineb tavapärasemast sulata-või-ja-šokolaad variandist?

Silja Luide ütles ...

aitäh, mul on hea meel selle üle :)

olen teinud päris palju erinevaid blondie'sid (siin blogiski on vähemalt 5 erinevat retsepti) ja erinevat moodi, st sulatanud erinevaid asju koos, aga ma ei ole märganud, et see tulemuse osas rolli mängiks. pigem on tekstuuri ja maitse erinevused tingitud kõigist koostisosadest ja nende vahekorrast tervikuna.