esmaspäev, 15. juuni 2020

Tervislikud seemne-näkileivad



Esmaspäev on minu jaoks alati selline päev, kus pärast nädalavahetuse üritusi ja pidusid tahaks midagi tervislikku ja pisut kergemat. Ja eriti on lihavaba esmaspäev oma kohal just suvisel ajal, mil ilmselt enamikel inimestel nädalavahetusel ohtralt rammusaid roogasid ja grillliha söödud saab. Mina pean küll tunnistama, et taaskord möödusid nädalavahetuse kõik kolm õhtut ja - mis seal salata - ka kaks päeva (laup ja pühap) nautides erinevaid hõrgutisi üsna hilistel õhtutundideni, ohtrast grillitud lihast rääkimata. Eks muidugi sai vahele ka pisut salatit, maasikaid, arbuusi, mureleid ja viinamarju söödud, kuid summa summarum on nädalavahetusel omastatud kalorite kogus paraku ikka väga suur ... Seega kergem (ja taimsem) esmaspäev on igati tore :)

Üks variant, mida muidugi sobib ideaalselt nii vahepalaks kui ka õhtuseks snäkiks koos sõpradega (nt veini kõrvale) valmistada, on need seemnete ja kaerahelvestega näkileivad, mida mina teen alati toortatrajahust, et oleksid ka gluteenivabad. Ja loomulikult on need eriti head hummusega, mida söön ilmselt iga nädal vähemalt korra. Kui ma reeglina teen hummust siis, kui külalised tulevad, siis viimastel kuudel (eelkõige just eriolukorra ajal) olen seda valmistanud ka niisama ise kodus söömiseks, sest värskete porganditega jm aedviljadega (kurk, seller, paprika), samuti erinevate tšipsidega on see tõeliselt maitsev. Mina määrin muide hummust ka röstitud leivale või värskele haputainast saiale, kui seda juhtub parajasti olema. 

Näkileibade retsept ilmus juba paar kuud tagasi Laupäevaleht LP-s, hummuse tegemisõpetusi on aga siin blogis juba suisa kolm. Ise kasutan enamasti kõige lihtsamat ja kiiremat varianti ehk oma vana head klassikalist ja lihtsat konserveeritud kikerhernestega hummust. See on kättesaadav sellelt lingilt (esimene retsept). Kui on soovi aga kikerherneid ise keeta, mida ma teen reeglina pigem muul aastaajal kui suvel, siis nii see kui ka see (lehtkapsaga) on head variandid. Suvel on enamik minu toidulauast värske ja võimalikult vähe aega nõudev ning kõik tubased tegevused nii optimeeritud kui vähegi saab:) Kui mõnusat sooja ja päikselist ilma on ikka nii erakordselt vähe nagu meil, tuleb seda võimalikult hästi ära kasutada ja kindlasti mitte toas konutada ;-) :) Vähemalt ma ise tunnen, et tahan õues (looduses, metsas, aias, lillelisel terrassil jne) olla nii palju, kui vähegi saab, sest pimedal ja külmal ajal selleks eriti isu ei ole.

Näkileivad seemnetega

160 g sõelutud toortatra- või nisujahu
160 g päevalille- või kõrvitsaseemneid või erinevate seemnete segu
50 g kaerahelbeid
1 tl soola
1 dl õli (võib olla nii neutraalse maitsega, nt viinamarjaseemne- või rapsiõli, kui ka oliiviõli)
peotäis päevalilleseemneid peale raputamiseks (soovi korral)

Aseta kõik koostisained kaussi, vala peale 2 dl keeva vett ja sega ühtlaseks massiks. Laota tainas ühtlase õhukese kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (vajadusel puista kätele jahu), puista soovi korral peale veel seemneid ja suru neid kergelt tainasse.

Küpseta ahjus 150 kraadi juures 50-60 minutit kuni näkileib on pruunistunud ja krõbedaks küpsenud. Lase näkileival pannil jahtuda, murra meelepärasteks tükkideks ja säilita õhukindlalt suletud anumas. Sobivad nii erinevate dipikastmete kui ka hummusega. 

Kommentaare ei ole: