teisipäev, 30. juuni 2020

Rabarbri crumble pähklite ja kaerahelvestega



Hetkel saab juba iga päevaga üha enam erinevaid värskeid asju nii aiast kui ka turult, nii et söögitegemine võtab suhteliselt vähe aega. Nende imeilusate palavate ilmadega polnudki muidugi ka suurt soovi aeganõudvaid ahju- või pajaroogi vaaritada, vaid pigem just isu kergema suutäie järele. Ja seda ka magusa vallas :) Seetõttu ongi suvised magustoidud minu blogiski eriti lihtsad, nagu nt see mõnus crumble

See on üks neist magustoitudest, mille valmistamine on tõeliselt kiire (üle 10 minuti ei kulu + küpsemisaeg), kuid mis reeglina meeldib enamikele inimestest, sest magus pähkline krõmpsuv pealispind ning mahlane hapukas sisu täiendavad teineteist suurepäraselt. Krõbeda kattega puuvilja- või marjamaius (ingl k crumble) on üks lihtsamaid viise, kuidas kevadisest rabarberist, suvistest marjadest või sügisestest puuviljadest (pirnid, ploomid või õunad) teha üks maitsev magustoit eriti vähese vaevaga. Loomulikult sobivad ka aprikoosid, virsikud ja nektariinid. 

Muide, crumble on küll minu arvates parim ahjusoojalt koos vanillijäätisega, aga kui seda eelmisest päevast üle jääb, siis on see suurepärane hommikul kohvi kõrvale koos maitsestamata jogurti, kohupiima(kreemi) või keefiriga süüa ehk pmst nagu müsli, ainult et hapuka lisandiga :)

Kuigi rabarberiisu hakkab raugema, saab selles magustoidus siiski veel viimaseid varsi ära kasutada või siis juba lisada maasikaidki - umbes poole rabarberist võid asendada maasikate vm marjadega (nt vaarikatega). Ja kindlasti jäta rabarber koorimata (vähemalt need ilusad punase koorega peened varred), et saada ilus roosa sisu :)

Retsept ilmus koos kahe teise mõnusa rabarbrimaiusega Nädalalõpuleht LP-s.

Täidis:
600 g rabarbrit
50 g suhkrut
0,5 tl peenestatud kardemoni või 1 tl jahvatatud kaneeli
2 sl tsitruslikööri (soovi korral)

Lõika rabarber u 1 cm tükkideks. Jämedad varred tuleks enne pikuti pooleks lõigata. Aseta koogivormi ning sega läbi suhkru ja maitseainega, soovi korral ka alkoholiga.

Purukate:
80 g nisu- või toortatrajahu
80 g kaerahelbeid
100 g (pruuni) suhkrut
100 g külma võid
50-100 g jämedalt hakitud sarapuu- või Kreeka pähkleid

Sega kuivained omavahel. Lisa tükeldatud või ja haki noaga või näpi sõrmedega purutaoliseks massiks. Sega hulka jämedalt hakitud pähklid.

Laota purutainas rabarberitele ja küpseta ahjus 200 kraadi juures u 30 minutit kuni kate on pealt kuldne ja krõbe ning rabarber on pehme. Eriti hea just ahjusoojalt koos vanilli- vm meelepärase jäätisega, jahtunult aga on see eriti hea vanillikastme või -kreemiga. 


Kommentaare ei ole: