reede, 4. detsember 2020

Mahlane šokolaadikeeks


See mõnusalt mahlane ja tummine kook sulab suus! Peedi osalust ei oska siin reeglina keegi kahtlustada ja suurematele köögiviljapõlguritele ei ole seda vaja isegi mitte mainida;-) Kusjuures, mõned inimesed ei armasta peeti, sest see on nende jaoks enamasti nn mullamaitsega, kuid isegi nemad ei tunne selles keeksis peedi septsiifilist maitset. Minule muidugi meeldivad peediga koogid alati, sest see aedvili lisab mahlasust ja tummisust ning sealjuures teeb küpsetist tervislikumaks ja toitainerikkamaks. 

Blogis on mul juba kolm erinevat kooki šokolaadi ja peediga: mandlijahuga, šokolaadiglasuuriga ja brownie. Ja tegelikult on veel terve hulk erinevaid soolaseid toitusid peediga alates suppidest ja kotlettidest lõpetades risoto ja pestoga. Praegusel ajal, kui vitamiine ja mineraale on meie kehal kohe eriti vaja, soovitan soojalt ka peeti oma menüüsse lisada. Mina nt teen päris sageli vinegretti, kuid pühade ajal on kasukasalat suurpärane nautimiseks. Täna aga valmistasin ahjukartulite ja köögiviljadega seaprae kõrvale peedi-küüslaugusalati, mis on mu suur lemmik juba lapsepõlvest saadik :)

Kui soovid aega kokku hoida, võid osta poest juba keedetud ja kooritud peedi. Sel juhul piisab 300 grammist, sest retseptis on kirjas puhastamata ja koorimata peedi kaal. Ülejäänud peeti saab kasutada nt salati valmistamisel (kasukas, rosolje, vinegrett, peedi-küüslaugusalat vms). 

Kui soovid gluteenivaba kooki, siis asenda nisujahu riisi- ja maisijahu seguga ning lisa 1 tl küpsetuspulbrit (kokku 3 tl). Ideaalne oleks selle koogi puhul 70%ilise kakaosisaldusega mõru šokolaad. Kui kasutad magusamat šokolaadi, siis soovitan retseptis suhkru kogust pisut vähendada. 

Kasutada tasuks suuremat sorti rõngasvormi, mis tuleb enne korralikult võiga määrida ning suhkru, jahu või kakaopulbriga üle puistata. Hoia vormi pärast ettevalmistamist külmkapis ja võta see välja alles vahetult enne taina sisse panekut, sest siis saab valminud küpsetise eriti lihtsalt kätte. 

Retsept ilmus mõni kuu tagasi siin ja selle juures rääkisin ka lähemalt peedist (omadused, kuidas valmistada jms). 


Keeks: 
400-500 g väikeseid tooreid puhastamata peete 
230 g võid
100 g tumedat šokolaadi 
270 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
60 g naturaalset kakaopulbrit
näpuotsatäis soola
230 g pruuni suhkrut
4 suurt muna
250 g maitsestamata jogurtit

Koori peet ja lõika u 2 cm tükkideks, keera fooliumisse ja küpseta ahjus 200 kraadi juures pehmeks. Kulub u 30 minutit (sõltub peeditükkide suurusest, niiet kontrolli kindlasti enne ahjust välja võtmist, kas on pehmed). Lase peetidel jahtuda. Aseta 300 g puhastatud peeti köögikombaini, lisa u 5 sl vett ja töötle püreeks. 

Tükelda või ja šokolaad ning sulata kas paksupõhjalises kastrulis või vesivannil ühtlaseks. Lisa segu koos munade ja jogurtiga köögikombaini peedipüree juurde ning töötle kiirelt ühtlaseks massiks. 

Sega sõelutud jahu küpsetus- ja kakaopulbri, soola ja suhkruga. Tee kuivainete keskossa auk ja vala sinna peedi-šokolaadisegu. Sega õrnalt ühtlaseks tainaks. 

Vala tainas ettevalmistatud (võiga määritud ja suhkru või jahuga üle puistatud) keeksivormi ja küpseta 180-kraadises ahjus 30 minutit. Alanda ahju kuumus 160 kraadini ja küpseta veel u 30 minutit kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. 

Lase keeksil vormis u 30 minutit taheneda, seejärel võta vormist välja ja jäta restile jahtuma. Enne serveemist tee peale šokolaadikate. 

Gasuur:
100 g tumedat šokolaadi
50 g võid
50 g maitsestamata jogurtit või hapukoort
30 g (u 2 sl) tuhksuhkrut
marju või šokolaadilaaste kaunistuseks (soovi korral)

Tükelda šokolaad ja või, aseta kaussi ning kauss omakorda vesivannile. Lase sulada, lisa suhkur ja jogurt ning sega ühtlaseks. Lase kattel pisut jahtuda ja laota siis koogile. 

Kommentaare ei ole: