esmaspäev, 21. detsember 2020

Suus sulav šokolaadist "salaami"


Naljakas, et vaid mõni üksik päev on veel kauaoodatud pühadeni, kuid seda õiget jõulutunnet nagu üldse veel ei ole ... Samas on kodu juba pikalt jõulukaunistustega ehitud ning küünlad põlevad igapäevaselt. Lisaks on kõik nn “jõulutoidud” alates pehmest ahjulihast ja krõbedatest ahjukartulitest, verivorstist ja hapukapsast, lõpetades igasuguste vürtsikate küpsetistega (keeksid, kringlid, küpsised, piparkoogid jne jne) peaaegu igapäevaselt laual. Nii et jõuluhõngu on kodus kohe kõvasti, sest kõik need hõrgutised ju levitavad mõnusat aroomi elamisse juba valmimise ajal:) Aga tunne tundeks - küll see lõpuks ikka saabub ja kui ei, ega siis ka midagi lahti ei ole :D 

Üks uus retsept, mis sel aastal jõulude puhul blogisse jõuab ja mida olen juba mitu korda teinud, sest see maitseb tõesti kõigile, on šokolaadist “salaami”. Šokolaadist "vorstike" on mõnusalt tummine ja maitseküllane. Seda vana head Kirjut Koera meenutavat maiust on õnneks ka lihtne valmistada, nii et vabalt võib lapsed appi võtta või selle tegemise hoopis neile jätta. Kirju Koera retsept on loomulikult ammu juba blogis;-) ja neid kahte maiust eristab eelkõige see, et see "salaami" on šokolaadiga, samas kui nostalgilises desserdis on vaid kakaopulber.

Šokolaadist ning muust heast ja paremast valmistatud dessert sobib tee ja kohvi kõrvale; nii kodus maiustamiseks kui ka külakostiks, samuti jõulukingituseks. Kuna see on küpsetuspaberisse keeratud, saab lihtsalt otsad mõne ilusa (punase) nööriga kokku siduda ja seda on väga mugav kaasa võtta või kingikotti sättida.

Siin desserdis saab ära kasutada nii järele jäänud piparkoogid kui ka marmelaadikommid. Kuigi ma ise olen suur marmelaadist sisu ja šokolaadist õhukese ümbrisega šokolaadikommide armastaja (ainus mure nendega on, kuidas paberist kätte saada), siis tean inimesi, kes neid kohe üldse ei armasta. Küll aga maitseb tavaliselt kõigile, kui need samad šokolaadis olevad marmelaadikommid panna selle “salaami” või Kirju Koera sisse, sest erinevalt “tavalistest” ehk suhkruga marmelaadikommidest on juures ka mõnus krõmpsuv tekstuur.

Vabalt võib lisada šokolaadimaiuse sisse martsipani (olen seda korra teinud ja väga hea sai), samuti kuivatatud puuvilju (olen lisanud tükeldatud aprikoose ja jõhvikaid, mida enne on alkoholis või kohvis või nende segus hoitud). Ära seda maiust kuidagi rikkuda ei saa, küll aga on see igat moodi väga hea ja võin tõesti julgelt öelda, et nii minu enda kui ka teiste suur lemmik (vähemalt minu sõbrad, tuttavad ja pereliikmed on kõik kiitnud) :)


Vaja läheb: 
100 g võid
250 g tumedat šokolaadi
30 g suhkrusiirupit või mett
2 sl konjakit, brändit, rummi või külma kanget kohvi
0,7 dl täispiima
150 g meelepäraseid küpsiseid
100 g marmelaadi šokolaadis/marmelaadi-šokolaadikomme
100 g mandleid või röstitud sarapuupähkleid või pähklisegu
1-2 sl tuhksuhkrut

Tükelda või ja šokolaad, aseta kaussi ja kauss omakorda vesivannile ning lase madalal kuumusel sulada. Lisa alkohol või kohv ja piim ning sega ühtlaseks. Lisa tükkideks murtud küpsised, tükeldatud marmelaadi-šokolaadikommid ja hakitud mandlid või pähklid või pähklisegu, sega läbi ning aseta kauss u 20 minutiks külma kuni šokolaadi mass on jahtunud ja paksenenud.

Võta küpsetuspaberileht ja tõsta sellele supilusikaga šokolaadimass ühtlase 30 cm pikkuse ribana. Keera segu küpsetuspaberisse rulliks, otsad seo keerdu. Aseta "salaami" vähemalt viieks tunniks külmkappi. Võta sel ajal mõnel korral külmast välja ja rulli vorstikest nii, et see oleks ikka ümara kujuga. 

Sõelu tuhksuhkur küpsetuspaberile. Eemalda šokolaadist "salaami" paberist ja veereta seda tuhksuhkrus. Vajadusel sõelu seda veel peale. Aseta "vorst" lõikelauale ja lõika meelepärasteks viiludeks. Hoia "salaamit" külmkapis kas küpsetuspaberisse keeratuna või viiludeks lõigatuna õhukindlas anumas. 


Retsept ilmus mõni nädal tagasi siin.

Kommentaare ei ole: