teisipäev, 22. detsember 2020

Suus sulav jõhvika-brownie


Mul on blogis (ja mujalgi, nt raamatutes) brownie retsepte ikka väga palju, aga see jõhvikatega eriti mahlane ja mõnus šokolaadikook on nende seas kindlasti üks mu lemmikuid! Võib-olla sellepärast, et siin domineerib mandlijahu, mis teeb koogi eriti mahlaseks. Ja muidugi tummise šokolaadikoogiga harmoneeruvad hapukad marjad. Kui veel pallike vanillijäätist või hoopis mõned supilusikatäied vanillikastet või -kreemi juurde lisada, on minu arvates tegemist üsna ideaalilähedase magustoiduga :) 

Igal juhul soovitan seda brownie't jõululaualegi valmistada, sest tegemist on üsna kiirelt ja lihtsalt valmiva maiusega, nii et põhitähelepanu saab pöörata olulistele ehk pidusöögi keskmes olevatele eel- ja pearoogadele. Ma tean, et paljud ei armasta neid eriti rikkalikke inglisepäraseid jõulukeekse, kus ohtralt erinevaid kuivatatud puuvilju sees, lisaks on need pärast suuremat söömaaega ka üsna rasked seedimisele, seega minu arvates igasugused sellised maiused, mis rahuldavad magusaisu ka juba väikese tükiga, on eriti sobilikud pühade ajal. Igaks juhuks mainin, et ma ise olen muide suur kuivatatud puuviljadega traditsiooniliste Briti jõulukeekside austaja, kuid paraku söön ma alati suurema osa neist ise ära, sest külalised piirduvad reeglina väiksema tükiga ja oma pereringis mul selle küpsetise söömise osas eriti mõttekaaslasi ei ole ... :D

Brownie puhul on oluline, et seda liigselt ei küpseta, sest muidu jääb see kuiv ja keeksilaadse tekstuuriga. Ideaalne brownie on seest mahlane ja kergelt kleepuv. Ära karda seda šokolaadikooki aegsasti ahjust välja võtta, sest vormis küpseb see veel edasi ega ole ohtu, et tooreks jääb. 

Jõhvikate asemel võid kasutada ka muid marju, näiteks pohli, vaarikaid, kirsse või musti sõstraid. Võid lisada koogile külmutatud marju, kuid siis vähenda nende kogus 100 grammini või siis sulata eelnevalt ja nõruta korralikult üleliigsest vedelikust. 

Kui armastad piimašokolaadi, siis võid tumeda asemel seda kasutada, kuid vähenda siis suhkru kogust 100 grammini. Pruun suhkrur annab karamellise maitse ja lisab tummisust, kuid selle võid asendada ka tavalise valge suhkruga. Suhkru lahustumise pärast ei ole vaja muretseda - lisa see sulanud šokoaladi- või segule ning sega kergelt läbi. Kui pruunist suhkrust jäävad tükid, siis las need olla - need ei tee midagi. Samas aga liigne ja eriti hoogne segamine mõjub küpsetise tekstuurile halvasti ning võib põhjustada ka või eraldumise tainast. 

Küpsetuspulbri kasutamine ei ole otseselt vajalik, kuid kui soovid pisut kohevamat tekstuuri või kui kasutad nisujahu asemel riisijahu, soovitan seda siiski lisada. Mina lisan seda peaaegu alati gluteenivabade küpsetiste puhul, sest see toimib ka sidusainena.


Vaja läheb:
200 g tumedat šokolaadi
150 g võid
150 g pruuni suhkrut
1 sl konjakit, brändit, rummi või külma kohvi
3 toasooja muna
150 g mandlijahu
50 g riisi- või nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit 
150-200 g jõhvikaid
tuhksuhkrut

Tükelda või ja šokolaad ning aseta kaussi; kauss aseta omakorda kastruli peale, mille allosas on vesi ehk vesivannile. Sulata šokolaad ja või madalal kuumusel ning sega ühtlaseks.

Võta kauss pliidilt ning sega hulka suhkur ja alkohol või kohv. Seejärel klopi ükshaaval sisse munad lisades järgmise, kui eelmine on segunenud. Viimasena lisa tainasse mandlijahu, mis on eelnevalt segatud nisu- või riisijahu ja küpsetuspulbriga. 

Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud 20X30 cm vormi, silu pind, puista peale marjad ja küpseta 180-kraadises ahjus 25 minutit, kuni kook on äärtest tahenenud. 

Lase koogil toatemperatuuril jahtuda, lõika ruutudeks ja sõelu peale tuhksuhkrut. Eriti hästi sobivad koogi lisandiks vanillijäätis, -kreem või -kaste. Hoia kooki külmkapis õhukindlalt suletud anumas. 


Retsept ilmus mõned kuus tagasi siin

Kommentaare ei ole: