neljapäev, 17. detsember 2020

Nelja juustu kastmes lõhepasta


Kuigi selle blogi külastusnumbrid on juba sama kõrged kui jõulude ajal (nii tore!!!), mis näitab, et ilmselt päris palju tehakse ise kodus süüa ja küpsetatakse, on siiski omajagu ka neid inimesi, kel hetkel väga kiired ajad ja hoolimata pandeemiast kõvasti ringi tormamist. Just eelkõige nende jaoks on mõeldud see külluslik ja toitev kiire aja pasta! Eriti praegusel pühade-eelsel ja paljude jaoks stressirohkel ajal kuluvad sellised lihtsad ja vähese vaevaga valmivad toidud minu arvates eriti hästi ära :)

Seekord kasutasin Panzani nelja juustu kastet ja kogu toidu valmimiseks kulus vähem kui 20 minutit. Samal ajal kui makaronid keevad ja brokoliõisikud on potis (neid ma aurutan), saab juba lõhe ära puhastada ja tükkideks lõigata, maitsetohelise hakkida ja soovi korral ka kuival pannil piiniapähkleid röstida. Pärast ainult nõruta makaronid, sega kõik kokku ja lase kaane all pisut seista. Nii lihtne ongi! :)

Brokoli võib olla ka sügavkülmast. Külmutatud vilju ei tasu üldse karta - vastupidi! Meile transporditakse poes olevad "värsked" viljad enamasti kaugemalt, mis tähendab, et need on juba päevi või isegi nädalaid tagasi ära korjatud. Seega ei ole need enam kuigi toitainerikkad. See-eest aga sügavkülmutatud viljad on pärast korjamist reeglina koheseselt külmutatud, mistõttu neis on tavaliselt säilinud rohkem toitaineid (sh vitamiine ja mineraale), kui neis kaugelt maalt "värskena" siia reisinutes. Kirjutasin sügavkülmutatud viljadest ja marjadest mõni aasta tagasi LP-s pikemalt - keda teema lähemalt huvitab, saab lugeda. Loomulikult, kui on võrrelda oma aiast peenralt värskelt korjatud aedvili ja sügavkülmast tulnud, on toitainesisaldus kindlalt esimese kasuks, kuid muudel juhtudel tasub sageli just sügavkülmas olevat eelistada või vähemalt seda mitte karta kasutada:)

Minul näiteks on kogu aeg vähemalt üks pakk (400 g) spinatit, brokolit ja lillkapsasast sügavkülmas olemas. Neid köögivilju on hea lisada pastadesse, suppidesse, karridesse, pajaroogadesse, pirukatesse jm toitudesse. Saab alati võtta täpselt nii palju, kui vaja, ja mis eriti hea - need on juba puhastatud ja tükeldatud. Enamasti ei ole vaja isegi eelnevalt sulatada, va piruka täidisesse pannes. Sel juhul tuleb kindlasti sügavkülmutatud aedviljad eelnevalt sulatada ja üleliigsest vedelikust nõrutada (spinati puhul pigistada liigne vedelik välja).

Siia pastasse sobivad brokoli asemel suurepäraselt ka lillkapsas, spargel ja spinat. Krõmpsuvad sparglivarred on eriti maitsvad muidugi selle hooajal ehk kevadel, kuid tegelikult saab hetkel aastaringselt poest juba täitsa ilusaid peeneid, mahlased (st mitte puiseid) ja maitsvaid spargleid, mida võib soovi korral sellessegi pastasse lisada. Sarnaselt brokoli ja lillkapsaga tuleks neid samuti enne mõned minutid aurutada, hautada või keeta, see-eest aga spinati saab lisada niisama - kas värskete lehtedena või otse sügavkülmast.

Pipart saab kõige paremini purustada, kui asetada need lõikelauale ja noa küljega peale vajutad. Kalatoidule on just valge ja roosa pipar suurepärased lisandid.

Tegelikult võib vabalt sellesse pastasse lisada lisaks spargelkapsale ka veidi lillkapsast ja spinatit, sest juustukaste on rammus ja rikkalik. Ja teadagi - mida rohkem aedvilju sööme, seda rohkem saab meie keha hädavajalikke vitamiine, mineraal- ja kiudaineid ;-) Mida rohkem saame aga kasulikke toitaineid, seda tervemad oleme! :)

 
Vaja läheb:
200 g (pool pakki) Panzani penne makarone
soola
200-300 g (1 väike) brokoli
u 300 g lõhet
rose pipra teri 
peotäis maitserohelist (nt murukauku, tilli)
peotäis röstitud piiniapähkleid (soovi korral)

Keeda makarone soolaga maitsestatud vees kuni need on peaaegu pehmed ehk al dente - kulub u 15 minutit. Hauta, auruta või keeda natukese soolaga maitsestatud vees pehmeks (või jäta pisut krõmpsuks, kui soovid) suupärasteks tükkideks lõigatud brokoli. Lõika nahast ja luudest puhastatud lõhe u 1 cm suurusteks tükkideks. 

Vala makaronide keeduvesi ära, kuid jäta sellest u 0,5 dl potti alles. Sega makaronide hulka juustukaste ja tükeldatud lõhe, sega läbi, aseta kaas potile peale ja jäta vähemalt 5 minutiks seisma. Selle ajaga küpseb lõhe piisavalt läbi. Võta potilt kaas, sega hulka brokoli. Naudi kohe, st soojalt!

Serveerimisel puista peale purustatud roosat pipart ja hakitud maitserohelist, soovi korral ka röstitud piiniapähkleid.


Postitus sündis koostöös Panzaniga

Kommentaare ei ole: