neljapäev, 2. september 2021

Mahlane suvikõrvitsakook juustukreemiga



Suvikõrvitsataimed annavad veel saaki, kuigi erinevalt iga-aastasest "suvikõrvitsauputusest" on sel aastal vilju tunduvalt vähem kui nö tavalistel aastatel. Mõnes mõttes on sellest kahju, et ei saagi nii palju maitsvaid tsukiinitoitusid valmistada, teisest küljest jälle aga pole pidevalt seda suurt "muret", mida viljadega peale hakata, sest koguaeg tuleb neid ju juurde. 

Muide, mida rohkem sa normaalsuuruses vilju ära korjad, seda rohkem taim neid toodab, seega ei soovita lasta viljadel kasvada hiigelsuureks kõva koorega isenditeks, mida on ebamugav kasutada, sest koor on kõva, viljaliha lödi ja seemneosa sees välja arenenud, vaid tuleb ikka pidevalt u 300-grammiseid suvikõrvitsaid ära korjata. Soovi korral ka väiksemaid muidugi, näiteks mulle väga meeldivad just sellised 100-200 grammised nagu pildil:) Need maitserikkad ja krõmpsud noored viljad on minu arvates parimad;-)


Ja muide, heal lapsel on ikka mitu nime. Tsukiini ehk suvikõrvits peaks reageerima ka nimetustele kabatšokk, rull- või melonkõrvits:) Ja botaaniliselt kuulub see taim suvi-põõsaskõrvitsate rühma. Kui suvikõrvits - selle omadused ja kasutusvõimalused - lähemalt huvitavad, siis siit saab lugeda. 

Suvikõrvits on neutraalse maitse ja mahlasuse tõttu suurepärane lisaks soolastele ka magusatesse küpsetistesse. Lisab roogadele toitainelist väärtust, mistõttu minul on see suvisel ajal pidevalt erinevates toitudes kasutusel. 

Selle koogi jaoks võid vilju riivida nii peenema kui ka jämedama riiviga. Enne tainale lisamist seda nõrutada ei ole vaja. 

Kreemi on koogi jaoks nii palju, et saab kas paksu kihi koogi peale või kui kook horisontaalselt pooleks lõigata, siis jätkub nii alumisele kihile kui ka peale. Samas on see kook nii mahlane, et tegelikult ei olegi kreemi vaja teha, kui just eraldi ei soovi, vaid võib näiteks lihtsalt tuhksuhkrut peale raputada. 

Kui kasutad gluteenivabu jahusid, siis lisa 1 tl küpsetuspulbrit (kokku siis 3 tl). Pildil olev kook on valmistatud riisi- ja maisijahuga. 


Põhi:
2 väiksemat või 1 keskmine suvikõrvits (kokku kaal 300-400 g)
180 g toaosooja võid
150 g suhkrut
1 sidruni või apelsini peenelt riivitud koor
4 toasooja muna
220 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola

Riivi suvikõrvits. Vahusta või suhkruga heledaks vahuks. Lisa peenelt riivtud tsitruse koor ning seejärel ükshaaval munad lisades järgmise siis, kui eelmine on tainasse segunenud. 

Teises kausis sega sõelutud jahu küpsetuspulbri ja soolaga. Sega jahusegu õrnalt võivahu hulka, viimasena lisa riivitud suvikõrvits. Tõsta tainas ettevalmistatud (st põhjas küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud) 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi. 

Küpseta 170-kraadises ahjus u 40 minutit kuni kook on pealt kuldpruun ja selle keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. 

Lase koogil pärast ahjust võtmist u 10 minutit taheneda. Seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Jahtunud biskviit lõika soovi korral terava sakilise noaga horisontaalselt pooleks. 

Kreem:
100 g toasooja võid
200 g toasooja toorjuustu
100 g tuhksuhkrut
marju kaunistamiseks

Aseta tükeldatud või koos toorjuustu ja suhkruga kaussi ning vahusta ühtlaseks kreemiks. Laota kreem jahtunud koogile. Kui kook on pooleks lõigatud, siis määri pool kreemist alumisele kihile. Kaunista marjadega. 


Retsept ilmus paar kuud tagasi siin

Kommentaare ei ole: