neljapäev, 30. september 2021

Täisterariisi ja lõhega kausi-poke/poke-kauss


Poke-kauss või kausi-poke, mis tuleneb ingliskeelsest Poke Bowl'ist, on kerge eine, mida on lihtne valmistada - pildil oleva toidu jaoks kulus kindlasti alla poole tunni:) Hawaii põliselanikelt meieni jõudnud roa ajaloo kohta saab lähemalt lugeda siit, kusjuures sõna "poke" tähendab viilutamist või ristipidi tükkideks lõikamist. Algselt valmistati seda kergelt marinaadis olnud tuunikalast või kaheksajalast. 

Mina valmistan enda poke tavaliselt tervislikust täisterariisist põhjale, kuid sobib väga hästi ka kinoa, nt see. Palju kasutatakse kergelt äädikaga maitsetstaud suširiisi, kuid mina eelistan alati pigem toitainerikast varianti:)

Tegelikult on poke selline lihtne tänavatoit, mille puhul retsepti justkui polegi vaja, sest kokku võib panna kõike, mis meeldib või mis kodus kappides on, kuid esimest korda tehes on hea ilmselt inspiratsiooni mõttes vaadata, kuidas seda teha ...

Kala on kausis reeglina toorelt ja kergelt marineeritult nagu nt ceviche puhul ning väga hästi sobivad nii lõhe kui ka tuunikala. Marinaadi puhul piisab samamoodi nagu Peruu rahvustoidu puhulgi vaid sekunditest, kindlasti pole vaja seda tundide kaupa maitsestuda ja küpseda lasta. Kui sulle aga toores kerge marinaadiga kala ei meeldi, siis kasuta meelepärast külm- või kuumsuitsukala või hoopis ahjus või grillil küpsenud mereande. 

Hästi sageli lisatakse wakame vetikaid (ehk merikapsast) ja edamame ube, kuid kuna neid ei ole igas poes saada, siis otsustasin seekord ilma nende kaheta läbi ajada. Edamame ube leiab reeglina sügavkülmaletist ning need tasuks enne söömist kas kergelt aurutada või keeta; vetikat aga sõltuvalt poest kas kalade või salatite juurest, samuti saab seda osta sügavkülmutatult. 

Lisaks aga neile kahele ja retseptis kirjas olevatele lisanditele sobivad poke kaussi väga hästi porgand, suvikõrvits, redis, (kirss)tomatid, ananass (eriti hea kas kergelt praetult või grillitult), paprika, mais, tofu, roheline sibul, spinatilehed, suhkruherned, sparglid ning loomulikult kõik muud sulle sobivad asjad :)

Kastmeks passivad samuti kõik endale meelepärased variandid, nt mina olen kasutanud ka Caesari salati kastet. Kastme võid panna nii riisile (mulle meeldib nii) kui ka niristada lisandite peale. Kuigi fotol on pulgad, siis mugavam on poke't enamasti kahvliga süüa. Enne nautimist võib kogu kausitäie headust ka läbi segada ;-)


Vaja läheb:
150 g Risella täistera kiirdkeeduriisi (keetmata riisi kaal)
u 300 g lõhet (puhastamata kala kaal)
1 suur küps avokaado
jupp värsket kurki
u 100 g kirsstomateid
paar peotäit meelepäraseid idusid
musti seesamiseemneid
paar peotäit koriandrilehti (soovi korral)
musta pipart, soola, sidrunimahla (soovi korral)

Lõhe marinaad:
3-4 sl sidrunimahla
1 sl sojakastet
1 sl vedelat mett
värskelt jahvatatud musta pipart

Pigista sidrunist mahl ja sega ülejäänud ainetega ühtlaseks.

Kaste:
u 3 sl Sriracha- või teravat tšillikastet
3-4 sl majoneesi

Sega kastmeained omavahel. 


Keeda riisi 10 minutit ja jahuta.

Puhasta lõhe, st eemalda nahk ja luud, ning lõika u 1 cm kuubikuteks. Sega kausis kokku marinaadiained ja lisa lõhe ning sega läbi. 

Lõika avokaado pooleks, eemalda kivi ja tõmba lusikaga viljaliha välja. Lõika kurk meelepärasteks viiludeks ja kirsstomatid pooleks. Sega kastme ained omavahel. 

Võta neli kaussi ja jaga riis nende vahel. Aseta peale kaste. Jaota lõhe koos marinaadiga, avokaado, kurk, tomatid ja idud samuti nelja kausi vahel. Puista peale seesamiseemneid ja soovi korral ka koriandrilehti. Kui soovid, siis jahvata roale musta pipart ja puista pisut soola. Lisaks võid peale niristada veel sidrunimahla. 


Postitus valmis koostöös Risellaga

Kommentaare ei ole: