reede, 5. november 2021

Karamelline sarapuupähklikook šokolaadiga


Juba järgmisel pühapäeval on isadepäev. Et saaks varakult valmistuma ja kätt proovima hakata, jagan järgneva nädala jooksul vaid selliseid retsepte, mis sobivad ideaalselt selleks tähtpäevaks ja on jõukohased lastelegi. Loomulikult saab neid ka igal muul ajal valmistada ja näiteks see pähklirikas karamellikreemi ja šokolaadiga kook ongi nii maitsev, et seda oleks suisa patt ainult isadepäevaks jätta;-) Õnneks on see maius hästi lihtne valmistada, koostisosi on väga vähe ja need on igas poes olemas, nii et tegelikult võid seda ju kasvõi iga päev teha :D

Muide, seda kooki on mugav (raba)matkadele ja niisama loodusesse minnes kaasa võtta. Lisaks magusale karamellikreemile ja tummisele tumedale on selles ju toitainerikkaid metspähkleid, mis annavad samuti energiat.

Karamellist kondenspiima müüakse poes nii väiksemates topsides (190 g) kui ka suuremas purgis (397 g). Seda saab ka kodus ise teha, keetes kondenspiimapurki madalal kuumusel u 3 h. Pigem keeda vähem, kuid kindlasti mitte kauem, sest muidu läheb see liiga kõvaks karamelliks, kuid koogi jaoks on vaja just mõnusat pehmet kreemi, mida saab ilusti nii spaatliga koogile laotada kui ka lusikaga süüa. Purk peaks kogu keemise ajal olema veega kaetud, seega hoia silm peal. 

Glasuuris tasub kasutada vähemalt 70%ilise kakaosisaldusega mõrudat šokolaadi, sest siis ei ole maius liiga magus, vaid täpselt paras. Suuremad magusasõbrad võivad muidugi ka piimašokolaadi sulatada - siis saab ühe tõeliselt magusa ampsu.

Põhi:
200 g röstitud metspähkleid
1 tl küpsetuspulbrit
2 suurt muna
100 g (pruuni) suhkrut

Kate:
200-300 g karamellist kondenspiima
100 g tumedat šokolaadi
30 g võid
3 sl täispiima või (vahu)koort

Töötle pähklid köögikombainis puruks (kulub u 30-60 sekundit). Ära pikemalt töötle, sest selle koogi jaoks on vaja just pähklipuru, mitte pastat nagu kreemi jaoks. Sega jahvatatud pähklite hulka küpsetuspulber.

Klopi munad suhkruga lahti ja sega hulka pähklipuru. Laota segu u 20X20 cm (või väiksemasse) ettevalmistatud (kas kaetud küpsetuspaberiga või määritud võiga ja jahu, kakaopulbri või suhkruga üle puistatud) vormi. Kuna kook on kuiv, võid ka küpsetuspaberi enne kas õli või võiga kergelt kokku määrida, et küpsetis paremini lahti tuleks. 

Küpseta kooki 180-kraadises ahjus 25 minutit. Lase küpsetisel vormis jahtuda. Seejärel laota koogile toasoe karamellikreem.

Tükelda šokolaad ja või ning aseta koos piimaga kas paksupõhjalisse kastrulisse või vesivannile, lase sulada ja sega ühtlaseks. Laota šokolaadisegu spaatli abil karamellikihi peale, aseta vorm külma ja lase kattel umbes tunnike taheneda. Seejärel lõika ruutudeks ja naudi. 


Retsept ilmus umbes pool aastat tagasi siin

Kommentaare ei ole: