teisipäev, 30. november 2021

Õhuline focaccia kirsstomatitega


Ahjusoe focaccia on vastupandamatu! Seest pehme, pealt krõbeda koorikuga sai on väga mõnus niisama eraldi eelroana näksimiseks kui ka toekama toidu juurde, samuti näiteks võileibade valmistamiseks. Praegusel ajal on see ideaalne kaaslane tummistele püreesuppidele ja aromaatsetele pajaroogadele. Itaaliast pärit küpsetist serveeritakse traditsiooniliselt kvaliteetse oliiviõliga, kuhu seda sisse kasta, kuid vabalt võib seda ka võiga nautida - kuidas endale rohkem meeldib. 

Soolasele focaccia'le sobivad tomatite asemel peale ka oliivid, õhukesed keedetud kartuli viilud, kuivatatud tomatid, küüslauk, samuti spargel, suvikõrvits, suvikõrvitsa õied, paprika. Võib teha ka magusat focaccia't näiteks kultuurmustikate, ploomide, virskute või viinamarjadega. 

Oliiviõli on kõige parem lisada tainale osade kaupa, nagu retseptis kirjas, sest nii jääb tainas eriti niiske ja kerge. 

Pärmitaina puhul peab arvestama sellega, et kuumade ilmadega on kerkimisaeg tunduvalt lühem. Retseptis kirjas olevad ajad kehtivad tavapärase jaheda ilmaga küpsetamise korral, kuid näiteks sellise palavuse juures, nagu kogesime sel suvel, kulub kerkimiseks peaaegu poole vähem aega. 
 
Vaja läheb:
10 g kuivpärmi
1 tl suhkrut
500 g jahu
2 tl soola
1-2 dl esimese külmpressi oliiviõli
250 g kirsstomateid
1-2 tl soolahelbeid (soovi korral)
rosmariini või tüümianilehti või kuivatatud punet, tüümianit või ürdisegu

Sega 3,5 dl leiget vett kuivpärmi ja suhkruga läbi. Lisa soolaga segatud jahu ja sõtku jahusel pinnal ühtlaseks (kulub mõni minut). Ära jahu juurde lisa, sest tainas peaks olema niiske ja kleepuv. 

Tõsta tainas u 20X30 cm läbimõõduga neljakandilisse vormi, mis on õrnalt jahuga üle puistatud. Määri taina pealispinnale 1 sl oliiviõli ja jäta umbes pooleks tunniks kerkima, kuni mass on kahekordistunud.

Venita käta abil tainas laiali nii, et see enam-vähem vormi ära täidaks. Venita seda õrnalt pikkupidi ja seejärel tõmba külgede poole. Ära tainast liigselt väntsuta ja kohtle seda õrnalt, et sellesse võimalikult palju õhku sisse jääks. Kui tainas päris äärteni ei ulatu, siis pole hullu, sest ta saab veel kerkida. 

Nirista tainale 1-2 sl oliiviõli ja jäta 15 minutiks kerkima. Tee näppudega tainasse augud, nirista peale veel 1-2 sl oliiviõli ja jäta veel u 10 minutiks seisma. 

Lisa kirsstomatid (väikesed jäta terveks, suuremad lõika pooleks) ning vajuta neid kergelt tainasse tehtud aukudesse. Puista peale ka värsked või kuivatatud ürdid; võid neid samuti vaajdusel veidi tainasse vajutada. Nirista peale veel 1-2 sl oliiviõli. Puista soovi koral ühtlaselt peale soolahelbed ja küpseta focaccia't ahjus 220 kraadi juures u 12-15 minutit, kuni see on kuldpruun ja pealt toksides kõlab õõnsalt. 

Nirista peale veel 1-2 sl oliiviõli,  lase u 10 minutit taheneda, eemalda vormist ja jäta restile u 10ks minutiks jahtuma. Seejärel lõika viiludeks või meelepärasteks tükkideks ja naudi. Seda saia võid vabalt ka rebida.


Retsept ilmus mõned kuud tagasi siin

Kommentaare ei ole: