reede, 19. november 2021

Lihtne kodune õunakook


Maitsvaid ja lihtsaid õunakoogi retsepte ei ole meil kunagi liiga palju, onju ;-) Seega jagan siin hooaja lõpetuseks veel ühte kerget ubinatega kooki, mida olen sel sügisel küpsetanud. Enda jaoks tõmban selleks korraks õuntega küpsetiste osas joone alla, sest vürtsikad jõulutoidud ootavad, kuid õunakooke võib muidugi aastaringselt küpsetada. Need on ju nii head lihtsad ja samas lihtsalt head! :)

Selle küpsetise tegemine võtab väga vähe aega, koostisained on kodus reeglina olemas ja tulemuseks on selline maius, mille ka kaks inimest suudavad vabalt ühe õhtu jooksul ära süüa. Seega, kui sul veel on kodumaiseid õunu (eriti head on selles koogis muidugi Antonovkad), siis hetkel on viimane aeg need ära kasutada. Poest saab muidugi õunu aastaringselt osta, aga minu arvates on parimad just hapud ubinad, mis koduaiast korjatud :) Mina muideks jätan oma aiast korjatud õunad (sh Antonovkad) alati koorimata, et saada veidi rohkem kasulikke aineid. Poest ostetud õunte puhul ma kunagi ei tea, kuidas neid on kasvatatud, seega pigem koorin ka Eesti päritolu õunad igaks juhuks ära. Seda enam, et pettused (kirjutasin ühest neist siin) on kahjuks vägagi levinud ... :(

Ühe õuna võid soovi korral tükeldamise asemel hoopis viilutada ja selle siis tainale peale laduda enne koogi ahju panekut nagu fotol näha. Õunte kogust võid tegelikult ka veidi suurendada, sest välja tuleb see kook ka rohkemate õuntega ja on veelgi mahlasem.

Tainale võid lisada vabalt ka peotäie pohli või jõhvikaid, et kook saaks juurde värvi ja mõnusat hapukust. Kui võtad marjad sügavkülmast, siis enne tainasse panekut neid sulatada ei ole vaja. 

Gluteenivaba koogi puhul soovitan asendada nisujahu maisi- ja toortatrajahu seguga ning lisada veel 0,5 tl küpsetuspulbrit (kokku 1 tl). 

Vaja läheb:
4 keskmist või suurt haput õuna
120 g võid
150 g jahu
1,5 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
2 suurt toasooja muna
120 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
2-3 sl kanget alkoholi (nt brändi, konjak, rumm, Calvados, Vana Tallinn) või külma kanget kohvi
1 dl keefiri
tuhksuhkrut (peale raputamiseks valminud koogile soovi korral)

Lõika õunad u 1 cm suurusteks tükkideks. Sulata või.

Sega sõelutud jahu kaneeli, küpsetuspulbri ja soolaga. Teises kausis klopi munad kergelt vahtu ning lisa suhkur, alkohol ja keefir. Lisa pool jahu segust, sega õrnalt läbi, seejärel sega õrnalt hulka pool sulatatud võist ning korda sama teise poole jahu ja võiga. Viimasena sega hulka tükeldatud õunad. 

Tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud u 24-26 cm läbimõõduga pannile, mida saab ahju panna. Küpseta 170-kraadises ahjus vähemalt 55 minutit kuni kook on pealt kuldpruun ja keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis u 10 minutit taheneda. 

Serveeri soojalt või jahtunult, soovi korral sõelu peale tuhksuhkrut. Eriti heaks lisandiks on vanillijäätis, -kaste või -kreem


Retsept ilmus kuu aega tagasi siin

    Kommentaare ei ole: