kolmapäev, 8. juuni 2022

Eriti lihtne rabarbrikeeks



See on üks lihtne väheste koostisosadega keeksike, mida rabarbriajal küpsetada. Samas on seda lihtne rikkalikumaks ja maitserikkamaks teha lisades näiteks tükeldatud šokolaadi (valge sobib eriti hästi), mandleid või pähkleid (sarapuu või Kreeka), martsipani või halvaad. Minu arvates sobivad kõik need lisandid siia väga hästi, kuigi loomulikult korraga pole neid mõtet tainasse panna, vaid ikka igaüks eraldi ja umbes 100 g :) 

Blogis on mul üks mahlane rabarbriga keeks juba olemas (ausalt öeldes meeldib see isegi rohkem mulle, kui see praegune siin), samuti ohtralt muid maiuseid selle mõnusalt hapu kevadise viljaga. Varsti ongi juba rabarbrihooaeg läbi ja kodumaised maasikad valmis, nii et soovitan ikka viimast võtta ja rabarbrit võimalikult paljude roogade sisse sättida ;-) Ma ise olen juba kaks portsu rabarbrimoosi keetnud (maasikate ja vanilliga), küpsetanud ohtralt erinevaid kooke ja loomulikult keetnud rabarberikisselli (seekord ainult rabarberiga), mille juurde tegin traditsioonilise kohupiimakreemi asemel hoopis martsipaniga kohupiimavormi. Õnneks tõi mu õeke Tartust koduaiast suure kotitäie rabarbrit, nii et plaanin veel igasuguseid asju valmistada enne, kui isu täis saab selleks korraks :)

Selle keeksi jaoks siin aga asenda nisujahu riisijahuga või riisi- ja maisijahu seguga ning kasuta kokku 2 tl küpsetuspulbrit, kui soovid gluteenivaba kooki. Sügisel võid keeksi sees aga rabarbri asemel kasutada hapusid õunu. Kui soovid, siis lisa kaneeli või ingveri asemel peenestatud kardemoni. 
 
Vaja läheb:
u 400 g rabarberit
150 g võid
220 g heledat suhkrusiirupit 
0,6 dl piima
2 muna
280 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
1 tl jahvatatud ingverit või kaneeli või mõlemat

tuhksuhkrut (soovi korral peale raputamiseks)

Lõika rabarber u 0,5 cm paksusteks viiludeks (jämedad varred lõika enne pikuti pooleks või kolmeks). Tükelda või ja aseta see koos siirupiga kasrtulisse. Lase sulada ja sega ühtlaseks.

Sega kausis piim lahtiklopitud munade ja tükeldtud rabarberiga. Lisa sõelutud jahu, mis on eelnevalt küpsetuspulbri, soola ja maitseaine(te)ga läbi segatud. Seejärel vala taina hulka või-suhkrusiirupisegu ja sega ühtlaseks.

Vala tainas võiga määritud ja jahuga üle puistatud keeksivormi, mille põhjas on küpsetuspabeririba. Küpseta 160-kraadises ahjus 1 h 15-20 minutit kuni keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. 

Lase keeksil vormis u 15 minutit taheneda, eemalda seejärel vormist ja jäta restile jahtuma. Enne lahti lõikamist sõelu keeksile soovi korral tuhksuhkrut.


Retsept ilmus D-kokaraamatus

Kommentaare ei ole: